Yedeğim yoksa Nikon fotoğraf makinesinden silinen fotoğraflar nasıl kurtarılır?

Fotoğrafları bilgisayarıma aktarmadan önce Nikon kameramdan yanlışlıkla sildim ve yedeğim yok. Bu resimler gerçekten çok önemli ve durumu daha da kötüleştirmeden silinen Nikon kamera fotoğraflarını güvenli bir şekilde kurtarmanın en iyi yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.

Bir Nikon’dan fotoğrafları sildiyseniz, ben henüz onları gözden çıkarmazdım. Benim için önemli olan silme işleminin kendisi değildi. Asıl önemli olan, sonrasında kartla ne yaptığım oldu.

İlk adım, kartı kullanmayı bırakmak. Hemen. Artık fotoğraf çekmeyin, yeniden biçimlendirmeyin, üstüne dosya kopyalamayın. SD kartlarda, silinen görüntüler çoğu zaman yeni veriler üzerlerine yazılana kadar orada kalır. Çekime devam ettikçe, şansınız hızla düşer.

Nikon gövdelerinin çoğu fotoğrafları SD kartlarda veya başka bir çıkarılabilir kartta depolar, bu yüzden bu durum kamera kurtarmadan çok kart kurtarmayla ilgilidir. Ben kartı çıkarıp bilgisayarımda bir kart okuyucu kullanınca daha iyi sonuç aldım. Kameradan USB bağlantısı benim için daha kötüydü, ayrıca daha yavaştı.

Yedeğiniz yoksa, benim izlediğim yol veri kurtarma yazılımıydı. Disk Drill ile fena olmayan bir başarı elde ettim. Denememin sebebi basitti. NEF, NRW ve JPEG gibi Nikon dosya türlerini okuyordu ve beni garip seçeneklere boğmadı.

Yaptıklarım:

1. SD kartı Nikon’dan çıkardım.
  2. Bir kart okuyucu ile bilgisayarıma taktım.
  3. Disk Drill’i bilgisayara kurdum, asla SD karta değil.
  4. SD kartı seçip Search for lost data seçeneğine tıkladım.
  5. Universal Scan çalıştırdım. Silinen fotoğraflar ve hızlı biçimlendirmeler için bende gayet iyi çalıştı.
  6. Taramanın bitmesini bekledim, sonra görüntüleri önizledim. Önizleme düzgün açılıyorsa, kurtarma genelde iyi gidiyordu.
  7. Kurtarılan dosyaları aynı SD karta değil, bilgisayarıma kaydettim.

Videoları da kaybettiyseniz, ana taramadan sonra Advanced Camera Recovery çalıştırın. Normal bir taramanın kaçırdığı görüntüleri çıkardığını gördüm, çoğunlukla dosyalar parçalanmış olduğunda.

İlk seferde beni zorlayan birkaç şey oldu:

1. Kart boş görünüyorsa, fotoğrafların gittiğini varsaymayın. Bunun hızlı biçimlendirme, dosya sistemi hasarı veya basit bir silmeden sonra olduğunu gördüm. Eski verilerin üzerine yazılmadıysa, hâlâ bir şansınız var.
  2. RAW dosyalarını, özellikle NEF dosyalarını kurtarırsanız, Windows bunları hemen açmayabilir. Benimkiler ilk başta bozuk görünüyordu ama iyiydiler. Nikon RAW desteği olan bir yazılıma ihtiyacım oldu.
  3. Kurtarılan dosyalar çoğu zaman garip adlarla geri gelir ve klasör yapısı da çoğunlukla kaybolur. Sinir bozucu, evet. Ama normal. Kurtarma araçları dosyaları çoğu zaman özgün klasör bilgisine göre değil, dosya imzalarına göre tanımlar.

Tarama yapmadan önce, insanların unuttuğu sıkıcı yerlerde kopya olup olmadığını kontrol edin. Bir keresinde eski aktarımları bir dizüstü bilgisayarda buldum, başka bir sefer de kopyalar bulut eşitlemede duruyordu. Bilgisayarınızı, harici sürücüleri, SnapBridge’i, Nikon Image Space’i, Google Photos’u, Dropbox’ı veya açık olan başka ne varsa gözden geçirin.

Bir net durma noktası var. Hiçbir bilgisayar SD kartı algılamıyorsa, kart fiziksel olarak hasarlıysa veya tarama sırasında bağlantı sürekli kopuyorsa, ben orada bırakırdım. Arızalanan bir kart, siz kurcaladıkça daha kötü olur. O noktada, bir veri kurtarma servisi daha mantıklı olur.

Yani evet, silinen RAW dosyaları, boşaltılmış bir kart veya bir anda boş görünen bir SD kart her zaman işin bittiği anlamına gelmez. Kartı erken kullanmayı bırakırsanız ve kısa süre içinde tararsanız, şansınız çok daha iyi olur.

Kartı Nikon’dan çıkarın ve olduğu gibi bırakın. @mikeappsreviewer’ın bu konudaki kısmı tam isabet. Kurtarma şansınız silme düğmesine değil, üzerine yazılma oranına bağlıdır.

Ekleyebileceğim bir şey daha var: Nikon’unuzun çift kart yuvası kullanıp kullanmadığını veya küçük JPG’leri bir karta, RAW’ları diğerine yazıp yazmadığını kontrol edin. Birçok kişi 2. yuvayı unutuyor ve yanlış kartı tarayarak saatler harcıyor. Ayrıca daha önce SnapBridge kullandıysanız kameranın Rötuş menüsüne veya son aktarım önbelleğine de bakın. Düşük bir ihtimal ama insanların orada yeniden boyutlandırılmış kopyalar bulduğunu gördüm.

Kararsız çalışan bir kartı sonsuza kadar tarama fikrine tamamen katılmıyorum. Kart bir kez bile bağlantıyı keserse veya yavaş okunmaya başlarsa, önce USB Image Tool ya da R-Studio gibi bir araçla kartın imajını alın, sonra imajı tarayın. Daha az yıpranma, daha az risk. İmaj alma başarısız olursa, onunla uğraşmayı bırakın.

Yazılım istiyorsanız, Disk Drill Nikon fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçimdir, özellikle NEF ve JPG için. Önizleme, tarama sonuçlarından daha önemlidir. Bir dosya temiz şekilde önizleniyorsa, şansınız fena değildir. Sonuçları SSD’nize veya başka bir sürücüye kaydedin, asla tekrar karta kaydetmeyin. İsimler eksikse, kurtarmadan sonra EXIF zaman damgasına göre sıralayın.

Bir şey denemeden önce hızlı bir adım adım anlatım istiyorsanız, bu bana yardımcı olmuştu: Gerçek kurtarma testleriyle Disk Drill incelemesi

Kart silmeden sonra kamerada biçimlendirildiyse, henüz panik yapmayın. Hızlı biçimlendirme çoğu zaman fotoğraf verilerini olduğu gibi bırakır. Kart eğilmişse, çatlamışsa veya ısınıyorsa, yazılımı atlayın ve bir laboratuvara gidin. İşte kendi başına müdahalenin durumu daha da kötüleştirmeye başladığı çizgi budur.

Kameranın kendisini kurcalamaya devam etmeyin. Orijinal kart üzerinde art arda taramalara hemen başlayan insanlara biraz katılmıyorum. Bu fotoğraflar gerçekten önemliyse, daha güvenli hareket önce kartın sektör sektör bir imajını almak, sonra kurtarma işlemini kartta değil bu imaj üzerinde yapmaktır. Bu, dosya sistemi kararsızsa veya kart arızalanmaya başlıyorsa önemlidir.

Yine de @mikeappsreviewer ve @ombrasilente bir konuda haklı: kartı hemen kullanmayı bırakın.

İnsanların gözden kaçırdığı birkaç ek şey daha:

• Nikon RAW+JPEG kaydettiyse, biri kaybolmuş görünse bile diğer sürüm hâlâ duruyor olabilir.
  • Bazı Nikon gövdeleri tarih değişikliklerinden veya kart hatalarından sonra yeni klasörler oluşturur, bu yüzden kartın boş olduğunu varsaymadan önce bilgisayardan kartı manuel olarak gözden geçirin.
  • Mac kullandıysanız, Image Capture, Photos içe aktarmaları ve Çöp Kutusu’nu kontrol edin. Windows’ta Resimler, OneDrive kamera yüklemeleri ve içe aktarma geçmişini kontrol edin.
  • Kamerada çift yuva varsa, o fotoğrafları çekerken hangi kartın etkin olduğunu doğrulayın.

Yazılım olarak Disk Drill, NEF dosyalarını oldukça iyi işlediği ve sonuçları önizlemenize izin verdiği için Nikon fotoğraf kurtarma için makul bir seçenektir. Ancak tek bir araca karar vermeden önce bunu şu silinmiş fotoğraflar ve SD kartlar için en iyi veri kurtarma yazılımı listesi ile de karşılaştırırdım.

İnsanların yeterince söylemediği bir şey daha var: silinen fotoğraflar SD kart yerine kameranın dahili belleğindeyse, kurtarma ihtimali genellikle daha düşüktür ve süreç daha az nettir. Bu durumda rastgele şeyler denemeyi hızla bırakın. İşler gerçekten çok hızlı şekilde ters gidebilir.

@ombrasilente, @vrijheidsvogel ve @mikeappsreviewer’ın zaten ele aldıklarına ekleyeceğim tek şey şu: “silinen” çekimlerin gerçekten silinip silinmediğini değil, hasarlı bir DCIM dizini nedeniyle gizlenip gizlenmediğini kontrol edin. Nikon kartları bazen fotoğraf makinesinde boş görünebilirken veri blokları hâlâ yerinde olabilir. Bilgisayarda gizli dosyaları etkinleştirin ve tarama yapmadan önce kartı manuel olarak inceleyin. Bir kamera aksaklığından sonra fotoğrafların garip klasörlerde durduğunu gördüm.

Kartın herhangi bir hata geçmişi varsa “önce tara, sonra halledersin” yaklaşımına biraz katılmıyorum. Okuyucu tıklıyorsa, takılıyorsa veya kart tutarsız biçimde bağlanıyorsa, tekrar tekrar denemeyin. Her yeniden bağlantı bir yük oluşturur. Bu noktada, bir imajdan kurtarma yapın ya da durup bir laboratuvarı değerlendirin.

Disk Drill hakkında, madem sürekli gündeme geliyor:

Artıları:

• NEF ve JPG gibi Nikon formatları için iyi destek
  • Önizleme kullanışlıdır, bu da zaman kazandırır
  • Kurtarma araçlarına çok hakim değilseniz yeterince basit

Eksileri:

• Derin taramalar dosya adına göre çok fazla gereksiz sonuç döndürebilir
  • Tam kurtarma ücretlidir
  • Fiziksel olarak kararsız bir kart için ilk tercihim değil

Bir pratik ipucu daha: kurtarmadan sonra dosya boyutlarını karşılaştırın. Normal Nikon RAW dosyalarınızdan çok daha küçük olan kurtarılmış bir NEF, “açılıyor” olsa bile çoğu zaman eksiktir. Seri çekim yaptıysanız, üzerine yazılmış kümelerin diziyi bozduğu yerlerde boşluklar da bekleyin.

Yani evet, Disk Drill makul bir kendin yap seçeneğidir, ancak kurtarılan fotoğrafları doğrulayın, sadece saymakla yetinmeyin.