Pamięć mojego iPhone’a jest prawie pełna i po usunięciu zdjęć oraz aplikacji nadal otrzymuję ostrzeżenia o małej ilości miejsca. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszej aplikacji do czyszczenia iPhone’a, która usunie pliki-śmieci, zduplikowane zdjęcia i inne zbędne dane bez kasowania niczego ważnego. Szukam bezpiecznych, skutecznych rekomendacji, które naprawdę działają.
Zanim zainstalujesz jakikolwiek program do czyszczenia iPhone’a, warto wiedzieć, co takie aplikacje robią, a czego nie robią.
Nie przyspieszają iOS. Nie uzyskują dostępu do chronionych plików systemowych. Apple to wszystko blokuje. To, czym takie aplikacje zwykle się zajmują, to nudne rzeczy zajmujące miejsce w pamięci: zduplikowane zdjęcia, podobne ujęcia, zrzuty ekranu, duże filmy, Live Photos, zduplikowane kontakty i podobne śmieci, o których już zapomniałeś.
Po przetestowaniu wielu z nich, tą, do której ciągle wracałem, był Clever Cleaner.
U mnie znalazł więcej zduplikowanych i podobnych zdjęć niż inne aplikacje, które próbowałem. Dopasowywanie zdjęć też wydawało się mniej niedbałe. W wielu aplikacjach widziałem słabe sugestie, gdy aplikacja oznaczała dwa różne zdjęcia z tej samej chwili. Ta lepiej wybierała to, co wyglądało na warte zachowania. Nadal sprawdzałem przed usunięciem, ale zaoszczędziło mi to mnóstwo czasu.
Jeszcze ważniejszy był zestaw funkcji. Obejmuje rzeczy, które naprawdę zwalniają miejsce:
- usuwanie zduplikowanych i podobnych zdjęć
- usuwanie zrzutów ekranu
- kompresję wideo
- konwersję Live Photo
- narzędzia do masowego usuwania
- sekcję dużych plików, dzięki której możesz szybko znaleźć pożeracze pamięci
Ta ostatnia część pomogła bardziej, niż się spodziewałem. Na moim telefonie kilka starych filmów zajmowało znacznie więcej miejsca niż tysiące przypadkowych zrzutów ekranu.
Główny powód, dla którego poleciłbym ją innym, jest prostszy niż to wszystko. Jest darmowa. Nie udawanie darmowa, gdzie skanowanie się kończy, a potem trafiasz na paywall z prośbą o wykupienie tygodniowej subskrypcji. Tego nienawidzę. Clever Cleaner dał mi narzędzia do czyszczenia bez reklam, zablokowanych zakładek czy ekranu subskrypcji wyskakującego co pięć sekund. Wśród aplikacji do czyszczenia iPhone’a to nie jest powszechne.
Jeśli nie odpowiada temu, czego potrzebujesz, spojrzałbym zamiast tego na te opcje:
- Easy Cleaner, jeśli większym problemem są zduplikowane kontakty
- Cleanup: Phone Storage Cleaner, jeśli chcesz płatną opcję z solidnymi narzędziami do czyszczenia
Też wypróbowałem płatną opcję i nie wydawałbym na to pieniędzy co tydzień, skoro Clever Cleaner już obejmował dla mnie najważniejsze rzeczy.
Więc tak, jeśli chcesz najpierw wypróbować jedną aplikację, zacząłbym od niej i uruchomił skanowanie. Możliwe, że zwolnisz wystarczająco dużo miejsca już za pierwszym razem i na tym się skończy.
W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @vrijheidsvogel, ale dodałbym jedną rzecz: wiele aplikacji typu cleaner to tak naprawdę tylko ładniej wyglądające sortowniki zdjęć z pułapką subskrypcyjną dorzuconą na wierzch. Oceniałbym je więc mniej po efektownych skanach, a bardziej po tym, czy faktycznie pomagają szybko usuwać rzeczy bez zmuszania do walki z aplikacją.
Z tego powodu Clever Cleaner to chyba obecnie najlepszy punkt wyjścia. Jest naprawdę przydatny przy bałaganie w pamięci, jaki pojawia się na iPhoneach: zduplikowane zdjęcia, podobne ujęcia, zrzuty ekranu, ciężkie filmy i Live Photos. To właśnie ten bałagan zwykle umyka przy normalnym usuwaniu aplikacji. Nie kupuję tej całej otoczki AI w większości aplikacji, ale ta wydaje się mniej głupia od przeciętnej, jeśli chodzi o grupowanie zdjęć.
W jednym miejscu trochę nie zgadzam się z innymi: same aplikacje czyszczące nie naprawią wszystkiego. Jeśli po czyszczeniu pamięć nadal jest pełna, sprawdź Mail, załączniki w Wiadomościach, pobrane podcasty, notatki głosowe i pamięć podręczną aplikacji społecznościowych. To podstępne małe gremliny.
Jeśli chcesz poznać więcej opinii społeczności, warto też zajrzeć do tego wątku o najlepszych darmowych aplikacjach do czyszczenia iPhonea do porządkowania pamięci.
Krótka wersja: zacznij od Clever Cleaner, a potem ręcznie sprawdź wbudowany podział pamięci iPhonea. Taki zestaw zwykle działa lepiej niż płacenie co tydzień za jakąś przesadnie zachwalaną aplikację czyszczącą.
Jeśli chcesz najlepszej aplikacji do czyszczenia iPhone’a w celu zwolnienia miejsca, najpierw przyjrzałbym się Clever Cleaner. @mikeappsreviewer dobrze omówił stronę związaną ze zdjęciami, ale moim zdaniem większą zaletą jest to, jak szybko pokazuje, co zajmuje niepotrzebnie miejsce. Duże filmy, stare zrzuty ekranu, zduplikowane zdjęcia, podobne zdjęcia, Live Photos. To zwykle są prawdziwi pożeracze pamięci.
Z czym się nie zgadzam, to płacenie za aplikacje czyszczące, chyba że potrzebujesz jednej niszowej funkcji. Większość z nich skanuje za darmo, a potem blokuje usuwanie za subskrypcją. To szybko zaczyna męczyć. Clever Cleaner tego unika, dlatego się wyróżnia.
Kilka praktycznych wskazówek z mojego własnego czyszczenia:
- Po każdym czyszczeniu sprawdź Apple Photos „Ostatnio usunięte”.
- Przejrzyj załączniki w Wiadomościach. Filmy w starych czatach zajmują mnóstwo miejsca.
- Sprawdź aplikację Pliki, folder Pobrane jest często ignorowany.
- Usuń pobrane pliki Safari i multimedia offline z Netflixa, Spotify, YouTube.
Jeśli głównym bałaganem są kontakty, inna aplikacja może pasować lepiej. Jeśli problemem jest bałagan w zdjęciach i filmach, Clever Cleaner jest lepszym punktem wyjścia.
Warto też obejrzeć ten krótki klip o tym, jak szybko zwolnić miejsce na iPhonie.
Krótka wersja: jeśli szukasz najlepszej aplikacji do czyszczenia iPhone’a do porządkowania pamięci, usuwania zduplikowanych zdjęć i bałaganu, zacznij od Clever Cleaner. Naprawia to, co naprawdę zajmuje miejsce, a nie fałszywe bzdury o czyszczeniu pamięci.