Silinen Dosyalardan Sonra GoPro Kurtarma Konusunda Biri Yardımcı Olabilir mi?

Yedeklemeden önce GoPro SD kartımdaki videoları ve fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve görüntülerin bazıları gerçekten çok önemli. En iyi GoPro dosya kurtarma adımları, güvenli kurtarma yazılımı ve her şeyi kaybetmemek için kartı hemen kullanmayı bırakıp bırakmamam gerektiği konusunda tavsiyeye ihtiyacım var.

Ben bunu yaşadım. Eve gelirsiniz, GoPro’yu bağlarsınız ve önemsediğiniz kayıtlar kaybolmuştur. Bu durum insanın moralini hemen bozar. İlk adımlar, insanların düşündüğünden daha önemlidir.

İlk olarak, karta dokunmayı bırakın

Videolar silindiyse veya kart biçimlendirildiyse, SD kartı hemen kullanmayı bırakın.

Üzerine yeni kayıt yapmayın. Tekrar biçimlendirmeyin. Rastgele onarım araçları çalıştırmayın. Çoğu durumda, yeni veriler üstüne yazılana kadar video verileri hâlâ orada durur.

Kurtarma yazılımına yaklaşmadan önce, önce kolay şeyleri kontrol ederdim:

1. Otomatik Yükleme açıksa ve abonelik kullanıyorsanız GoPro bulut hesabınızı kontrol edin.
  2. Çöp Kutusu’na veya Son Silinenler alanına bakın.
  3. Kartı tekrar kameraya takın ve GoPro bir dosya onarım istemi sunuyor mu görün.
  4. Kart okuyucuyu, USB bağlantı noktasını veya tüm bilgisayarı değiştirin.
  5. Kartın Windows’ta Disk Yönetimi’nde veya macOS’ta Disk İzlencesi’nde görünüp görünmediğine bakın.

Kart hiç görünmüyorsa, bağlantısı sürekli kopuyorsa veya fiziksel olarak hasarlı görünüyorsa, ben orada dururdum. O noktada işi bir kurtarma laboratuvarına bırakırdım. Fiziksel arıza bambaşka bir sorundur.

GoPro video kurtarma neden karmaşıklaşır

Fotoğraflar daha kolaydır. Belgeler de öyle. GoPro videosu ise çoğu zaman zahmetlidir.

Benim karşılaştığım şey şuydu: aksiyon kameraları video verisini genelde kartın farklı yerlerine parça parça dağıtır. Dosya sistemi silindiğinde veya zarar gördüğünde, kurtarma yazılımının klibi bu parçaları birleştirerek yeniden oluşturması gerekir. Birçok araç bir MP4 adı bulur ama yine de açılmayan ya da yarım saniye oynatıp duran bir dosya verir.

Bu yüzden silinmiş, biçimlendirilmiş veya mantıksal olarak bozulmuş GoPro kartlarında, genel silme geri alma araçları yerine kamera görüntüleri için geliştirilmiş yazılımlarla başlardım.

İlk olarak ne denerdim

Disk Drill kullanırdım.

Burada kullanmaya değer kısım Advanced Camera Recovery. Gördüğüm kadarıyla bu özellik, parçalanmanın yaygın olduğu GoPro, drone, araç kamerası ve benzeri cihazlardan gelen görüntüler için geliştirilmiş. Ayrıca eski GoProRecovery ve CnW Recovery yaklaşımından geliyor; birçok kişi de tam bu sorun için bunları kullanıyordu.

Adımlar kısa:

1. SD kartı GoPro’dan çıkarın.
  2. Bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza bağlayın.
  3. Disk Drill’i açın.
  4. Kartı seçin.
  5. Advanced Camera Recovery seçeneğini seçin.
  6. Taramayı başlatın.
  7. Bulunan videoları önizleyin.
  8. Bunları SD karta değil, başka bir sürücüye kurtarın.

Önizleme kısmı önemlidir. Her şeyi kaydetmeden önce bir klibin kullanılabilir görünüp görünmediğini kontrol edebilmek hoşuma gitti. Zaman kazandırır. Boş umutları da azaltır.

Kart kötü okunuyorsa, donuyorsa veya hata veriyorsa, ben onu zorlamaya devam etmezdim. Önce bire bir bayt düzeyinde bir yedek oluşturun, sonra yedeği tarayın. Risk daha az olur.

Mac tarafında da hemen hemen aynı

Burada tuhaf bir sapma yok. Mac’te de yine bir kart okuyucu kullanır, uygulamayı açar, kartı tarar, görüntüleri önizler ve dosyaları başka bir yere geri yüklerdim. Aynı akış, aynı fikir.

Yazılımın yanlış tercih olduğu durumlar

Bazen kendiniz uğraşmayı bırakıp profesyonellere göndermeniz gerekir. Şu durumlarda ben öyle yapardım:

1. SD kart çatlamış, bükülmüş veya fiziksel olarak hasarlıysa.
  2. Hiçbir bilgisayar onu algılamıyorsa.
  3. Her tarama sırasında bağlantısı kopuyorsa.
  4. Belirgin bir sebep yokken ısınıyorsa.
  5. Görüntüler, tek bir yanlış adımın bile fazla riskli olacağı kadar önemliyse.

Bunu bir zamanlar eski bir microSD ile zor yoldan öğrendim. Sürekli yeniden denedim. Sürekli yeniden taradım. Sonuç, daha erken yalnız bıraksaydım olacağından daha kötü oldu. Kartta donanım sorunu varsa, yazılımla kurcalamak genelde pek bir şeyi düzeltmez.

Görüntüleri geri alma ihtimali

Bu basit bir silme veya biçimlendirme durumuyduysa, özellikle kartı hızlıca kullanmayı bıraktıysanız şansınız genelde fena değildir. Bunlar daha temiz kurtarma vakaları arasındadır. Kayıptan sonra kart ne kadar uzun süre kullanılmadan kalırsa, şansınız o kadar artar.

Kayıp kliplerden sonra yeni görüntüler kaydedildiyse, kurtarma çok daha az öngörülebilir hale gelir. Bazı dosyalar sorunsuz geri gelir. Bazıları bozuk döner. Bazıları ise tamamen kaybolur.

Yani evet, ilk adım kartı kullanmayı bırakmak. Sonra kolay yerleri kontrol etmek. Kart hâlâ çalışıyorsa, kamera odaklı düzgün bir tarama çalıştırın. Kart kararsız görünüyorsa, önce klonunu alın. Fiziksel olarak kötü görünüyorsa, onu zorlamaya devam etmeyin.

Karta yazmayı bırakın. @mikeappsreviewer’ın dediği kısım tamamen doğru.

Bir şey daha eklerdim. Kart hâlâ okunuyorsa önce microSD’nin bir imajını alın. Windows’ta USB Image Tool, Mac/Linux’ta ise dd gibi bir şey kullanın. Taramayı orijinal kartta değil, imaj üzerinde yapın. Daha az yıpranma olur, kart tarama sırasında sorun çıkarmaya başlarsa risk de azalır.

GoPro dosyalarında, genel amaçlı silinen dosya kurtarma uygulamaları çoğu zaman dosya adlarını ve bozuk klipleri geri getirir. Bu yüzden Disk Drill, GoPro kurtarma için sıkça anılıyor. Kameraya odaklı taraması, eski tarz dosya kurtarma araçlarına göre bölünmüş MP4 görüntülerinde genelde daha iyi sonuç veriyor. Yine de önizlemeyi ana test olarak kullanmaya katılmıyorum. Kurtarılan bazı GoPro dosyaları önizlemede düzgün açılır ama sonradan düzenleme sırasında bozulur. Birkaçını dışa aktarın ve hem VLC’de hem de düzenleyicinizde test edin.

Kurtarılan bir MP4 açılmıyorsa, çöpe atmadan önce ffmpeg ile yeniden kapsüllemeyi deneyin:
ffmpeg -i broken.mp4 -c copy fixed.mp4

Kart 0 bayt gösteriyorsa, her seferinde biçimlendirme istiyorsa veya bağlantısı kesiliyorsa, durun. Artık laboratuvar zamanı. Tekrarlanan taramalar durumu daha kötü hale getirebilir, bunu bana sorun. Bunu yaparken bir kartı mahvettim. Aptalca bir hataydı.

Araçları karşılaştıranlar için, GoPro ve SD kart kurtarma seçenekleri konusunda başlangıç için fena olmayan bir yer:
en iyi SD kart ve GoPro video kurtarma yazılımı önerileri

Kısa sürüm:

1. Kartı kullanmayı bırakın.
  2. Önce imajını alın.
  3. İmajı Disk Drill ile tarayın.
  4. Kurtarılanları farklı bir sürücüye kaydedin.
  5. Klipleri VLC’de ve bir düzenleyicide test edin.
  6. Kart kararsızsa, profesyonel desteğe gönderin. Durmadan kurcalamayın.

@mikeappsreviewer ve @sonhadordobosque ile küçük bir anlaşmazlığım var: Kartı tekrar GoPro’ya takıp bir şeyi onarıp onarmadığını görmek için çok fazla zaman harcamazdım. Kameralar video kaydetmede harikadır, güvenli kurtarmada değil. Görüntüler önemliyse, kartı kameranın dışında tutun ve her şeyi bilgisayardan yapın.

Yeterince vurgulanmadığını düşündüğüm bir şey de yardımcı dosyaları ve düşük çözünürlüklü proxy dosyalarını kontrol etmek. GoPro bazen ana MP4 gitmiş olsa bile geride THM ve LRV dosyaları bırakır. THM sadece bir küçük önizleme görselidir, ama LRV klibin kullanılabilir düşük çözünürlüklü bir sürümü olabilir. İdeal değil, ama önemli olan anın kendisiyse, bulanık bir kayıt hiç kayıt olmamasından iyidir. Bunu birçok kişi gözden kaçırıyor.

Ayrıca, daha yeni bir kartta dosya sildiyseniz, sahte kapasite veya arızalanmakta olan microSD sorunlarına dikkat edin. Mümkünse imaj aldıktan sonra salt okunur bir sağlık kontrolü çalıştırın. Kart daha önce de şüpheli davranıyorsa, kurtarma yazılımı hikayenin sadece yarısıdır.

Yazılım için evet, Disk Drill GoPro dosya kurtarma için makul bir seçimdir çünkü temel silinen dosya kurtarma uygulamalarına göre kamera medyasını daha iyi işler. Sadece fotoğraflar ile video konusunda gerçekçi olun derim. JPG dosyaları genelde daha kolay geri gelir. Büyük GoPro MP4 dosyalarında işler çok hızlı şekilde karışır.

Klipleriniz kurtarılır ama düzgün sarılamazsa, önce onları SSD’ye kopyalayın ve VLC deneyin, ardından yapıyı incelemek için ffprobe kullanın. Bazen dosya oradadır, sadece sorunludur.

Okumaya değer: SD kartlardan silinen videoları kurtarmak için Reddit ipuçları

Kısa sürüm:

• kartı kullanmayı durdurun
  • karta hiçbir şeyi geri kaydetmeyin
  • kalan LRV/THM dosyalarını kontrol edin
  • mümkünse önce imaj alın
  • Disk Drill ile tarayın
  • başka bir sürücüye kurtarın
  • kart kararsızsa, onunla uğraşmayı bırakın ve go pro lab yoluna gidin

Sıkıcı cevap bu, ama görüntüleri kurtarmanın yolu genelde sıkıcı olmaktan geçer.

@sonhadordobosque, @reveurdenuit ve @mikeappsreviewer tarafından yeterince ele alınmayan bir nokta, dosyaların nasıl silindiği. Bunları kamerada “Tümünü Sil” ile sildiyseniz, kurtarma olasılığı genellikle GoPro tam biçimlendirme yapıp ardından yeni klipler kaydettiğinden daha yüksektir. Ayrıca kartta GX01, GX02 vb. gibi bölümlenmiş GoPro dosyaları olup olmadığını kontrol edin. Bazen yalnızca bir parça eksik olur ve geri kalanı kurtarılabilir, bu da zaman çizelgesini yeniden bir araya getirmeye yardımcı olur.

Önizlemelere fazla güvenme konusunda biraz aynı fikirde değilim. Bir önizleme yalnızca dosyanın ilk kısmının okunabilir olduğunu kanıtlar. Tüm klibin sağlam kaldığını kanıtlamaz.

GoPro kurtarma için Disk Drill hakkında:

Artıları

• Kamera medyası ve büyük SD kartlarla iyi çalışır
  • Basit arayüz
  • Silinen fotoğrafları ve videoları tek taramada bulabilir
  • Parçalanmış görüntülerde birçok temel silme geri alma aracından daha iyidir

Eksileri

• MP4 dizini ciddi şekilde zarar görmüşse mucize yaratmaz
  • Derin taramalar biraz zaman alabilir
  • Önizleme sahte bir güven duygusu verebilir
  • Çok fazla veriyi dışa aktarmanız gerekiyorsa kurtarma ücretlidir

Bir püf noktası daha: kurtarmadan sonra sonuçları dosya boyutuna göre sıralayın. GoPro kartlarında, kurtarılan en büyük MP4 dosyaları genellikle gerçek kliplerinizdir, küçük olanlar ise parçalar veya gereksiz dosyalardır. Her şeyi dışa aktarmadan önce önce birkaç büyük dosyayı kurtarın.

Kurtarılan videolar takılıyorsa, bozuk olduklarını varsaymadan önce yeniden sarmalamayı deneyin. Disk Drill sağlam bir ilk denemedir, ancak kart sistemden kaybolmaya başlarsa kendiniz uğraşmayı bırakın. İnsanların kurtarılabilir bir kartı kurtarılamaz hale getirdiği nokta tam da burasıdır.