Mac’imden yanlışlıkla önemli dosyaları sildim ve yakın tarihli bir yedeğim olmadığını çok geç fark ettim. Çok teknik biri olmadığım ve durumu daha da kötüleştirmek istemediğim için basit bir arayüze sahip en iyi Mac veri kurtarma yazılımını bulmaya çalışıyorum. Eğer gerçekten işe yarayan, kullanımı kolay bir Mac veri kurtarma aracı önerebilecek biri varsa, yardımınızı gerçekten çok takdir ederim.
Bunu bir Mac'te yaşadım ve evet, berbat. Fotoğraflar gitmiş, proje klasörleri kayıp, harici sürücü bağlanıyor ama hiçbir şey göstermiyor. İlk birkaç dakika insanların düşündüğünden daha önemli.
Herhangi bir kurtarma uygulamasına dokunmadan önce ilk yapacağım şeyler:
- Hemen sürücüye herhangi bir şey yazmayı durdurun.
- Üzerine yeni dosyalar taşımayın.
- Şimdilik First Aid'e dokunmayın. Rastgele temizlik uygulamaları için de aynısı geçerli.
- Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydedin, asla aynı sürücünün üzerine geri yazmayın.
- Sürücü bağlantıyı kesiyor, donuyor veya kararsız görünüyorsa, mümkünse önce bir imaj yedeği oluşturun.
SSD'ler insanların en hızlı zarar gördüğü yerlerdir. Yeni Mac'lerde TRIM, silinen blokları beklediğinizden daha erken temizleyebilir, bu yüzden beklemek ya da sürücüyü normalmiş gibi kullanmak kötü bir fikir.
İyi seçeneklere dair bir özet istiyorsanız, şu başlığa göz atmaya değer: Mac kurtarma araçları.
Kısa listede tutacağım araçlar:
- Disk Drill çoğu insana önce önereceğim araç olurdu. APFS'yi iyi yönetir, Apple Silicon üzerinde sorunsuz çalışır ve silinen dosyalar, biçimlendirilmiş sürücüler, SD kartlar ve harici SSD'lerde iyi iş çıkarır. Önizleme özelliğini beğendim ve sürücü sallantılı görünüyorsa bayt bayt yedek imaj seçeneği önemlidir.
- PhotoRec ücretsiz bir yol gerekiyorsa benim tercihimdir. Özellikle hasarlı kartlarda ve zorlu durumlarda güçlüdür, ama kullanıcı dostu değildir. Terminal'de çalışır ve genellikle özgün dosya adlarını ve klasör düzenini kaybedersiniz.
- R-Studio daha derine iner. RAID, bozuk bölümler veya daha düşük seviyeli dosya sistemi sorunlarıyla uğraşıyorsanız, ciddi araçlardan biridir. Yine de bunu yeni başlayan birine vermezdim. Arayüzü çok hızlı şekilde karmaşık hissettiriyor.
- Sadece daha basit bir şey istiyorsanız iBoysoft Data Recovery gayet iyidir. APFS desteği sağlamdır ve küçük ücretsiz kurtarma kotası, yalnızca birkaç dosyaya ihtiyacınız olduğunda işe yarar.
Bu benim sürücüm olsaydı ve sorun yaygın bir şey olsaydı, silinen dosyalar, boşaltılmış Çöp Kutusu, bozulmuş SD kart, garip harici sürücü davranışı, Disk Drill ile başlardım. Sonuçlarla kullanım kolaylığı arasında en kolay orta yol gibi geliyor. Terminal'de rahatsanız ve ücretsiz bir seçenek istiyorsanız, PhotoRec hâlâ insanların beklediğinden fazlasını başarabiliyor.
En kolay seçimi istiyorsanız, ben Mac için Disk Drill’i öneririm.
Neden mi? Basit arayüz. Büyük düğmeler. Net dosya kategorileri. Önizleme iyi çalışıyor, bu yüzden gereksiz dosyalar arasında daha az zaman kaybediyorsunuz. Teknik olmayan kullanıcılar için bu, insanların kabul ettiğinden daha önemli.
Genel kısa listedeki seçimlerde @mikeappsreviewer’a katılıyorum, ama yeni başlayanlar için iBoysoft konusunda biraz daha az ikna oldum. İlk başta basit hissettiriyor, sonra insanların her zaman anlamadığı ekstra istemler ve tarama seçenekleri sunmaya başlıyor. Disk Drill daha temiz hissettiriyor.
Basit kullanım için hızlı sıralamam:
- Disk Drill, kullanım kolaylığı ve kurtarma sonuçları arasında en iyi denge.
- EaseUS Data Recovery Wizard, düzeni kolay, ama büyük sürücülerde taramaların daha yavaş olduğunu gördüm.
- Wondershare Recoverit, cilalı arayüz, fotoğraflar ve belgeler için iyi, fiyatlandırması can sıkıcı.
Bir şey daha. Silinen dosyalarınız daha yeni bir Mac’in dahili SSD’sindeyse, kurtarma ihtimali hızla düşer. Harici bir sürücü, SD kart veya USB sürücüdeyse, şansınız genellikle daha iyidir.
Düz ve anlaşılır bir karşılaştırma istiyorsanız, birini seçmeden önce araçları kıyaslamamda bu bana yardımcı oldu:
basit kurulumlu en iyi Mac kurtarma yazılımı
Yani evet, ana hedefiniz önce basit bir arayüzse, benim başlayacağım seçenek Disk Drill olurdu. Dosyaları önizleyin, farklı bir sürücüye kurtarın ve süreci kısa tutun.
Ana önceliğiniz Mac’te basit arayüz ise, @mikeappsreviewer ve @nachtdromer’dan biraz farklı bir nedenle Disk Drill’i yine en üste koyardım.
Teknik olmayan kişiler için onu daha kolay yapan şey, sizi en baştan teknik terimlere boğmaması. Genelde sadece sürücüyü seçip tarama yapabilir, önizleyebilir ve kurtarabilirsiniz. Bu, asla kullanmayacağınız 900 “gelişmiş” seçeneğe sahip olmaktan daha önemlidir. Önizleme bölmesi de çok kullanışlı, özellikle yalnızca birkaç belge veya fotoğrafa ihtiyacınız varsa ve bir yığın gereksiz şeyi geri yüklemek istemiyorsanız.
Biraz katılmadığım nokta şu: insanlar sık sık “en iyi kurtarma oranlarına” takılıyor, sanki her uygulama çok farklıymış gibi. Normal yanlışlıkla silme durumlarında kullanılabilirlik de en az onun kadar önemlidir. Dağınık bir arayüze sahip güçlü bir araç, yanlış şeye tıklarsanız veya dosyaları aynı diske geri kaydederseniz kötü bir durumu daha da kötüleştirebilir.
Kısa versiyonum:
- Disk Drill: yeni başlayanlar için en kolay genel Mac veri kurtarma yazılımı
- EaseUS: yeterince basit, ama bana daha dağınık geliyor
- PhotoRec: etkili, ama yeni başlayanlar için hiç uygun değil
- R-Studio: profesyoneller için harika, çoğu kişi için gereğinden fazla
Daha fazla karşılaştırma istiyorsanız, bu başlıkta silinen dosyalar ve harici sürücüler için en iyi Mac veri kurtarma yazılımlarına dair iyi bir derleme var.
Kimsenin duymaktan hoşlanmadığı bir uyarı: dosyalar daha yeni bir Mac’teki dahili SSD’nizden silindiyse, kurtarma şans işi olabilir. Eğer bir SD kart, USB sürücü veya harici SSD/HDD ise, şansınız genelde çok daha yüksektir.
Yani evet, basit arayüzlü Mac için en iyi veri kurtarma aracı sorusunda, önce Mac için Disk Drill ile başlardım. Dürüst olmak gerekirse en az sinir bozucu seçenek bu ve bu da oldukça önemli.
Ben çoğunlukla @nachtdromer, @mike34 ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim; teknik olmayan bir Mac kullanıcısı için en güvenli önerinin Disk Drill olduğu konusunda, ama küçük bir çekince eklerim: “basit” olması ancak uygulama aynı zamanda neyin yapılmaması gerektiğini de açıkça gösteriyorsa faydalıdır. Bazı kurtarma araçları kullanıcı dostu görünür, sonra sessizce yeni başlayanların kafasını karıştıran ek onarım seçeneklerini öne çıkarır.
Bu nedenle, Disk Drill muhtemelen Mac’te ilk deneme için en iyi seçenektir.
Disk Drill’in artıları
- Temiz arayüz, gezinmesi kolay
- Kurtarmadan önce iyi dosya önizlemesi
- APFS, USB sürücüler, SD kartlar ve harici disklerle oldukça iyi çalışır
- Teknik ayarlarda boğulmak yerine silinmiş dosyalara odaklanmanızı sağlar
Disk Drill’in eksileri
- En ucuz seçenek değil
- Derin taramalar yine de çok sayıda dağınık sonuç döndürebilir
- Daha yeni dahili Mac SSD’lerinde, TRIM verileri zaten temizlediyse hiçbir uygulama fazla bir şey vaat edemez
Genelde yapılan sıralamaya biraz katılmadığım nokta şu: EaseUS yeterince kolay, ama arayüzünü gerçekten açık olmaktan çok daha “sihirbaz tarzı” buluyorum. Evet, adım adım yönlendiriyor, ama bazen bu sadece daha fazla ekran anlamına geliyor. R-Studio mükemmel, ancak bu kullanım senaryosu için fazlasıyla fazla. PhotoRec güçlü ve ücretsiz, ama basit bir şey istiyorsanız, temelde basitin tam tersidir.
Yani hedefiniz basit arayüze sahip en iyi Mac veri kurtarma yazılımı ise, ben Disk Drill ile başlar, etkilenen sürücüyü tarar, yalnızca önemli olanları önizler ve kurtarmayı farklı bir cihaza yapardım. Eğer bu dahili SSD’nizse beklentileri gerçekçi tutun. Eğer harici bir sürücü veya SD kartsa, şansınız genellikle çok daha iyidir.