Jak odzyskać usunięte pliki z dysku flash za darmo?

Przypadkowo usunąłem ważne pliki z mojego pendrivea i zbyt późno zdałem sobie sprawę, że nie mam kopii zapasowej. Próbuję znaleźć darmowy sposób na odzyskanie usuniętych dokumentów i zdjęć, zanim stracę je na dobre. Jaka darmowa metoda lub program do odzyskiwania danych z pendrivea naprawdę działa?

Nauczyłem się tego na własnej skórze, więc powiem wprost. Jeśli twój pendrive wydaje klikające dźwięki, rozłącza się i sam ponownie łączy albo robi się gorący w dłoni, odłącz go i na tym poprzestań. Nie testuj go dalej. Nie uruchamiaj CHKDSK. Gdy sprzęt zaczyna szwankować, dodatkowe operacje odczytu i zapisu zwykle tylko pogarszają sytuację. CHKDSK jest też brutalny dla uszkodzonych nośników. Próbuje odbudować system plików i widziałem, jak zamieniał pliki możliwe do odzyskania w śmieci.

Jeśli proste kontrole nie przywróciły twoich plików, założyłbym, że stało się jedno z dwóch. Albo uszkodziła się tablica plików, albo pliki zostały naprawdę usunięte. W tym momencie oprogramowanie do odzyskiwania danych to droga, którą ostatecznie wybiera większość ludzi.

Tak, ludzie często rzucają nazwami takimi jak PhotoRec, TestDisk czy Windows File Recovery. Używałem ich. Działają. Nadal jednak nie polecałbym ich większości osób jako pierwszego wyboru. Są ciężkie w odbiorze przez ilość tekstu, łatwo ich niewłaściwie użyć, a PhotoRec szczególnie ma brzydki zwyczaj zwracania góry plików z nazwami typu f123456.jpg i bez struktury folderów. Potem siedzisz i otwierasz je jeden po drugim, jakby był 2009 rok, a całe popołudnie przepada.

Z czym miałem najmniej problemów, to Disk Drill. Dla zwykłych użytkowników wydaje się mniej ryzykowny i dużo łatwiejszy w obsłudze. Gdy używałem go do odzyskiwania danych z USB, wyróżniły się trzy rzeczy:

1. Kopia bajt po bajcie. Na początku pozwala utworzyć pełny obraz dysku USB. Zrobiłbym to przed skanowaniem czegokolwiek innego. Potem pracujesz na obrazie zamiast katować oryginalny nośnik. Jeśli dysk jest niestabilny, ma to ogromne znaczenie.
  2. Podgląd przed odzyskiwaniem. Możesz obejrzeć znalezione zdjęcia, filmy i dokumenty przed ich przywróceniem. Lubię to, bo od razu wiesz, czy skan znalazł to, na czym ci zależy, a nie przypadkowe resztki.
  3. Lepsze zachowanie struktury. W moim przypadku poradził sobie znacznie czyściej z nazwami plików, folderami i wykrywaniem typów plików niż darmowe narzędzia terminalowe. Odczytuje też dyski zaszyfrowane BitLockerem, co kiedyś mnie uratowało.

Jedna zasada ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Zapisuj odzyskane pliki na wewnętrznym dysku komputera, a nie z powrotem na tym samym pendrivie. Jeśli zapiszesz odzyskane dane na uszkodzonym nośniku, ryzykujesz nadpisanie plików, które wciąż próbujesz z niego wyciągnąć. Zrobiłem to kiedyś lata temu. Głupi błąd. Nie powtarzaj go.

Gdy twoje pliki są już bezpieczne na komputerze, wyczyść i sformatuj pendrive, jeśli nadal chcesz go przetestować. Ja byłbym po awarii trochę podejrzliwy wobec takiego nośnika. Pamięć masowa jest tania, utracone pliki nie. Jeśli dane są ważne, najpierw je odzyskaj, a dopiero potem zdecyduj, czy warto zostawić ten dysk.

Przestań teraz używać pendrivea. Każdy nowy zapis zmniejsza twoje szanse.

Zgadzam się z częścią tego, co powiedział @mikeappsreviewer, ale nie jestem aż tak sceptyczny wobec darmowych narzędzi. Są brzydkie, jasne, ale darmowe to darmowe. Jeśli twój dysk nadal pokazuje właściwy rozmiar w Windowsie i otwiera się bez błędów, zacznij od tych:

1. Kosz. Rzadko, ale sprawdź.
  2. Windows File Recovery. Za darmo w Microsoft Store. Najlepsze do usuniętych dokumentów i zdjęć, jeśli USB jest czytelny.
  3. PhotoRec. Za darmo. Świetny do zdjęć i popularnych typów dokumentów. Słaby przy nazwach plików, tak, ale wyciąga dane, gdy inne narzędzia zawodzą.
  4. TestDisk. Lepszy, jeśli partycja lub tablica plików jest uszkodzona.

Prosta ścieżka:

• Podłącz USB.
  • Nic na nim nie zapisuj.
  • Odzyskuj pliki na komputer, a nie z powrotem na pendrive.
  • Najpierw uruchom Windows File Recovery w trybie dokumentów lub zdjęć.
  • Jeśli to nie zadziała, uruchom PhotoRec i posortuj wyniki według typu pliku i daty.

Jeśli chcesz mniej zachodu, Disk Drill jest łatwiejszy w użyciu do odzyskiwania danych z pendrivea i podglądu plików. Darmowa część dobrze nadaje się do skanowania i sprawdzania, co jeszcze tam jest. Dla osób szukających najlepszego oprogramowania do odzyskiwania danych na 2026 rok to jeden z łatwiejszych wyborów do przetestowania na początek.

Warto też obejrzeć, zobacz krok po kroku, jak działa odzyskiwanie plików z USB.

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli pendrive sam się rozłącza, odpuść maraton z darmowymi narzędziami. Bezpieczniej jest najpierw skopiować sektory albo utworzyć obraz dysku. Nauczyłem się tego na własnej skórze, lol.

Darmowe może zadziałać, ale dodałbym jedną rzecz, na której ani @mikeappsreviewer, ani @viajantedoceu nie skupili się wystarczająco: sprawdź, czy pliki zostały usunięte przez problem z systemem plików pendrivea, a nie faktycznie skasowane. Widziałem, jak pamięci USB pokazywały puste foldery po nieprawidłowym odłączeniu, a potem pliki wracały po użyciu innego komputera, innego portu USB albo uruchomieniu Linuxa w trybie live. Brzmi głupio, ale to 2-minutowa kontrola, zanim przejdziesz do pełnego trybu odzyskiwania.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Przestań używać USB.
  2. Spróbuj innego portu/komputera, żeby potwierdzić, że naprawdę nic tam nie ma.
  3. Pokaż ukryte pliki w Eksploratorze plików.
  4. Jeśli nadal ich brakuje, odzyskuj tylko na dysk wewnętrzny.
  5. Jeśli dysk działa niestabilnie, najpierw utwórz jego obraz.

Jeśli chodzi o faktycznie darmowe narzędzia, najpierw spróbowałbym Windows File Recovery dla dokumentów, a potem PhotoRec, jeśli po prostu chcesz odzyskać surowe pliki i nie zależy ci na nazwach. TestDisk jest bardziej do problemów z partycjami lub tablicą plików, więc nie byłby moim pierwszym wyborem przy zwykłym przypadkowym usunięciu.

Mała niezgoda z pomysłem maratonu darmowych narzędzi: jeśli dysk jest stabilny, a usunięcie nastąpiło niedawno, jedno ostrożne przejście darmowym narzędziem jest w porządku. Ludzie czasem niepotrzebnie komplikują takie rzeczy, szczerze mówiąc.

Jeśli chcesz najmniej mylącej opcji, Disk Drill jest chyba najłatwiejszy do przeskanowania pendrivea, podejrzenia, co da się odzyskać, i uniknięcia marnowania godzin. Darmowy limit odzyskiwania zależy od wersji/systemu operacyjnego, więc sprawdź to przed podjęciem decyzji.

Warto też przeczytać ten wątek o opcjach odzyskiwania plików z dysku USB i o tym, co faktycznie działa.