Przypadkowo opróżniłem Kosz na moim Macu i straciłem ważne pliki, których nadal potrzebuję. Próbuję ustalić, czy istnieje jakiś sposób na odzyskanie opróżnionego Kosza na Macu, czy to za pomocą kopii zapasowych, oprogramowania do odzyskiwania danych, czy wbudowanych opcji. Jeśli ktoś miał już z tym do czynienia, bardzo docenię porady dotyczące najbezpieczniejszych i najskuteczniejszych kroków, jakie można podjąć.
Zrobiłem to na MacBooku Air i żołądek ścisnął mi się w chwili, gdy zorientowałem się, że w Koszu był folder z plikami do pracy i rodzinnymi zdjęciami. Opróżnienie Kosza wydaje się ostateczne, ale nie zawsze oznacza koniec.
To, co zwykle dzieje się najpierw, jest prostsze, niż ludziom się wydaje. macOS usuwa wskaźniki do plików i oznacza miejsce jako wolne. Dane często pozostają tam przez jakiś czas, dopóki nowe zapisy ich nie nadpiszą. Więc zegar zaczyna tykać od razu. Im mniej robisz na Macu, tym większe masz szanse.
Brzydka część tej historii to dyski SSD. Większość nowszych Maców używa SSD z włączonym TRIM. TRIM mówi dyskowi, żeby wyczyścił usunięte bloki, a gdy to się skończy, odzyskiwanie staje się znacznie trudniejsze. Widziałem, jak dzieje się to szybko. Widziałem też, jak usunięte rzeczy pozostawały wystarczająco długo, by skanowanie mogło je przywrócić. Więc tak, przestań używać Maca w chwili, gdy to zauważysz.
Skończyło się na tym, że użyłem Disk Drill. Najpierw bawiłem się kilkoma innymi narzędziami do odzyskiwania. Jedno nie radziło sobie z APFS. Inne było irytujące na Apple Silicon przez uprawnienia. To było dla mnie najmniej bolesne.
Oto dokładna procedura, której się trzymałem.
Przestałem robić cokolwiek na Macu poza krokami związanymi z odzyskiwaniem.
Podłączyłem zewnętrzny dysk USB SSD. Nie chciałem, żeby odzyskane pliki zapisywały się na dysku wewnętrznym i niszczyły więcej danych możliwych do odzyskania.
Pobrałem Disk Drill i umieściłem go na zewnętrznym SSD, a nie w pamięci wewnętrznej Maca.
Gdy aplikacja się otworzyła, macOS zażądał zmian uprawnień.
Przeszedłem do Ustawienia systemowe → Prywatność i bezpieczeństwo → Pełny dostęp do dysku.
Potem wewnętrzny SSD pojawił się w aplikacji. Wybrałem go i kliknąłem „Szukaj utraconych danych”.
Skanowanie zajęło około godziny na moim MacBooku Air. Gdy się zakończyło, otworzyłem „Przejrzyj znalezione elementy”.
Mocno przefiltrowałem wyniki. Jeśli tego nie zrobisz, utoniesz w śmieciach. Szukałem dokumentów i zdjęć, więc szybko zawęziłem wyniki.
Podglądałem pliki przed przywróceniem. W moim przypadku, jeśli podgląd działał, odzyskanie zwykle też było czyste.
Potem zaznaczyłem te dobre i kliknąłem Odzyskaj.
Zapisałem wszystko na zewnętrznym SSD. Nie z powrotem na Macu. Nie rób tego. To zły ruch.
Wyniki były lepsze, niż się spodziewałem. Odzyskałem prawie wszystkie dokumenty i większość zdjęć, a oryginalne nazwy nadal były zachowane. Część tymczasowych śmieci i plików cache była uszkodzona, ale i tak mnie to nie obchodziło.
Jeśli przed opróżnieniem Kosza miałeś włączone Time Machine, zacznij właśnie od tego. Za każdym razem wybrałbym tę drogę, bo jest czystsza i bezpieczniejsza niż skanowanie surowej pamięci.
Otwórz Time Machine z paska menu albo przez Spotlight.
Przejdź do folderu, w którym wcześniej znajdowały się usunięte pliki.
Użyj osi czasu po prawej stronie, aby przeskoczyć do momentu sprzed opróżnienia Kosza.
Zaznacz pliki i kliknij Przywróć.
To przywróci je do ich starych folderów z zachowanymi nazwami, co oszczędza mnóstwo sprzątania.
Wiele osób pomija oczywiste miejsca kopii zapasowych, więc sprawdź też te.
iCloud Drive
Ostatnio usunięte w Zdjęciach
Ostatnio usunięte w Notatkach
Usunięte pliki w Dropboxie
Kosz Google Drive i historia wersji
Dowolny dysk zewnętrzny, na który mogłeś wcześniej skopiować pliki
Jeden dziwny przypadek, w którym odzyskiwanie staje się łatwiejsze, a nie trudniejsze, to sytuacja, gdy brakujące pliki pierwotnie znajdowały się na karcie SD, karcie aparatu albo pamięci drona. Jeśli oryginalna karta nie została ponownie użyta, też bym to sprawdził. Miałem więcej szczęścia z odzyskiwaniem plików z karty źródłowej niż z Maca po imporcie.
Nie zaczynaj też teraz instalować losowych aplikacji do czyszczenia, wyszukiwarek duplikatów ani śmieciowych narzędzi do tuningu systemu. To samo dotyczy narzędzi do optymalizacji. Chcesz mniej zapisów, nie więcej. Najpierw odzyskiwanie. Sprzątanie później. Piszę to, bo sam prawie popełniłem ten błąd.
Jeśli skanowanie nic nie znajdzie, a pliki są na tyle ważne, że nie dają ci spać, wtedy ostatnim przystankiem jest laboratorium odzyskiwania danych. Jednak przy typowym bałaganie w stylu przypadkowo opróżniłem Kosz, odzyskiwanie programowe to pierwsza rzecz, której bym spróbował. W moim przypadku była to najbardziej realistyczna opcja i pozwoliła odzyskać większość moich rzeczy.
Jeśli Kosz jest pusty, najlepsza opcja zależy od tego, skąd pochodziły pliki.
Najpierw sprawdź odzyskiwanie na poziomie aplikacji. To jest bardzo często pomijane.
Zdjęcia mają Ostatnio usunięte przez 30 dni.
Notatki mają Ostatnio usunięte.
Załączniki Mail mogą nadal znajdować się na serwerze pocztowym.
Pages, Numbers i Keynote często przechowują wersje AutoSave.
Niektóre aplikacje zapisują tymczasowe kopie w iCloud lub we własnych folderach odzyskiwania.
Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Sprawdziłbym te wbudowane miejsca odzyskiwania w aplikacjach przed uruchomieniem pełnego skanowania dysku. To jest szybsze, czystsze i pozwala uniknąć przekopywania się przez tysiące osieroconych plików.
Następnie sprawdź migawki. Jeśli Time Machine było kiedykolwiek włączone, Twój Mac może mieć lokalne migawki APFS, nawet jeśli dysk kopii zapasowej nie jest podłączony. Otwórz Terminal i uruchom:
tmutil listlocalsnapshots /
Jeśli widzisz daty sprzed usunięcia, zamontuj je lub przywróć z nich dane. To działa częściej, niż ludziom się wydaje, zwłaszcza na laptopach.
Sprawdź też portale internetowe usług chmurowych, a nie tylko foldery synchronizacji w Finderze.
iCloud Drive w przeglądarce ma Ostatnio usunięte.
Dropbox przechowuje usunięte pliki przez określony czas.
OneDrive ma własny kosz.
Pliki Dokumentów Google mogą nadal istnieć w koszu Dysku, nawet jeśli lokalne kopie zniknęły.
Jeśli nic z tego nie pomoże, użyj oprogramowania do odzyskiwania. Disk Drill to jedna z lepszych opcji na Maca, ponieważ dobrze obsługuje APFS i całkiem nieźle wyświetla podgląd plików. Kluczowe jest to, gdzie zapisujesz odzyskane dane. Zapisz je na innym dysku, nie na wewnętrznym dysku Maca. Jeśli pliki są bardzo ważne, najpierw utwórz obraz dysku bajt po bajcie, a potem skanuj obraz. To pozwala uniknąć dodatkowego zużycia i przypadkowych zapisów.
Jeszcze jedna rzecz. Jeśli FileVault był włączony, a usunięte bloki zostały przycięte, szanse na odzyskanie szybko spadają. Nie do zera, ale są mniejsze. Ta część jest trochę słaba.
Przy okazji, ten krótki poradnik jest przydatny, jeśli chcesz zobaczyć wizualny instruktaż:
Poradnik odzyskiwania plików na Macu po opróżnieniu Kosza
Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @viaggiatoresolare: sprawdź, czy pliki kiedykolwiek zostały faktycznie przeniesione, a nie tylko usunięte. Spotlight nadal może wyświetlać dziwne pozostałości, a niektóre aplikacje trzymają zduplikowane kopie robocze w miejscach, do których nikt nigdy nie zagląda.
Kilka dodatkowych rzeczy, które warto sprawdzić, zanim wejdziesz w to zbyt głęboko:
- Otwórz aplikację, która utworzyła plik, i sprawdź Plik > Otwórz ostatnie
- W Finderze wyszukaj według dokładnego rozszerzenia pliku, daty modyfikacji albo części nazwy pliku
- Zajrzyj do ~/Library/Containers/ po dane sandboxa aplikacji, jeśli była to aplikacja Apple albo z Mac App Store
- Sprawdź /Users/Shared/ oraz folder Pobrane — brzmi głupio, ale ludzie pomijają to cały czas
- Jeśli to był dokument, kliknij prawym przyciskiem folder nadrzędny i sprawdź, czy nie ma starszych wersji z usług synchronizacji
Trochę nie zgadzam się z podejściem typu „skanuj natychmiast bez względu na wszystko”. Jeśli pliki pochodziły z Photos, Notes, Pages, Office, Dropbox, iCloud Drive itd., odzyskiwanie z aplikacji lub chmury jest często o wiele mniej chaotyczne niż surowe odzyskiwanie danych.
Jeśli te kroki nic nie dadzą, to tak, oprogramowanie do odzyskiwania jest następnym ruchem. Disk Drill for Mac jest zwykle jedną z bardziej praktycznych opcji, ponieważ odzyskiwanie APFS bywa loterią w przypadku wielu narzędzi, a to przynajmniej pozwala podejrzeć pliki bez zamieniania całego procesu w projekt na cały weekend. Jeśli chcesz wizualne wyjaśnienie, ten film jest całkiem niezły: najlepsze porównanie programów do odzyskiwania danych na Maca na YouTube
Na koniec: jeśli pliki są naprawdę nie do zastąpienia, a Twój Mac był intensywnie używany od czasu usunięcia, w pewnym momencie przestań działać samodzielnie. Ludzie ciągle skanują, instalują, eksportują, próbują ponownie i w zasadzie depczą po śladach. To właśnie w tym momencie szanse na odzyskanie zaczynają naprawdę gwałtownie spadać.
Jeden aspekt, którego inni tylko lekko dotknęli: sprawdź, czy pliki znajdowały się w bibliotece lub pakiecie zarządzanym przez aplikację, a nie jako zwykłe pliki Findera. Widziałem „usunięte” elementy, które nadal znajdowały się w Bibliotece Zdjęć, bibliotece Final Cut, pakiecie projektu Logic, a nawet w starych pobraniach Maila. Kliknij bibliotekę lub projekt prawym przyciskiem, wybierz Pokaż zawartość pakietu i przyjrzyj się uważnie, zanim założysz, że dane przepadły.
Sprawdziłbym też inne konto macOS na tym samym Macu, jeśli takie istnieje. Czasami pliki zostały przeniesione do folderu innego użytkownika i ludzie mylą to z utratą po opróżnieniu Kosza.
Tam, gdzie trochę nie zgadzam się z obozem „oprogramowanie do odzyskiwania raczej wcześniej niż później”, jest to: jeśli Mac ma bardzo mało wolnego miejsca, pełne głębokie skanowanie samo w sobie może być obciążające, powolne i chaotyczne. W takim przypadku klonowanie lub wykonanie obrazu najpierw jest lepszym rozwiązaniem, jeśli masz odpowiednie narzędzia.
Jeśli jednak wybierzesz drogę z oprogramowaniem, Disk Drill to solidny i praktyczny wybór.
Zalety:
- Dobra obsługa APFS
- Podgląd jest pomocny
- Wystarczająco łatwe dla niespecjalistów
Wady:
- Może zwracać dużo śmieciowych wyników
- Najlepsze funkcje są płatne
- Jakość odzyskiwania nadal zależy od TRIM na SSD, a nie od magii
Warto też wiedzieć: na Apple Silicon i nowszych Macach SSD, gdy TRIM wyczyści już bloki, żadna aplikacja, w tym Disk Drill, PhotoRec czy EaseUS, raczej nie zdziała cudów. Dlatego @viaggiatoresolare, @reveurdenuit i @mikeappsreviewer mają rację, że trzeba działać szybko, nawet jeśli ja nadałbym priorytet sprawdzeniu bibliotek aplikacji i alternatywnych lokalizacji użytkowników przed wykonaniem ciężkiego skanowania.