iPhone’umda çok sayıda yinelenen ve neredeyse aynı fotoğraf var ve arşivimi temizlemek zorlaşıyor. Fotoğraflar uygulamasının benzer fotoğrafları otomatik olarak algılayıp algılayamadığını yoksa yalnızca tam kopyaları mı bulduğunu anlamaya çalışıyorum. Saklamak istediğim fotoğrafları silmeden fazla görselleri düzenleyip silmenin en hızlı yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.
Apple Fotoğraflar ile başladım çünkü yerleşik çözümün yeterli olacağını düşündüm. Öyle olmadı. Elbette fena olmayan sıralama araçları sunuyor, ama benzerlerin neredeyse aynısı olan fotoğrafları işe yarar bir şekilde toplamama hiç yardımcı olmadı. Aynı konunun, aynı açının, aynı anın setleri vardı ve yine de kütüphanenin her yanına dağılmış durumdalardı. Sonunda gereğinden fazla şeyi elle yapmak zorunda kaldım ve bu çok çabuk yorucu hale geldi.
Benim için daha iyi çalışan şey Clever Cleaner oldu. Çoğu temizlik uygulamasını bir iki gün sonra siliyorum, ama bunu tuttum çünkü ihtiyacım olan tek şeyi halletti. Fotoğraf kütüphanemi taradı, benzer görünen görselleri gruplar halinde topladı ve her setin içinde bir En İyi Kare işaretledi. Buna körü körüne güvenmedim, bu yüzden önemli olanları yine kontrol ettim, ama seçtikleri beklediğimden daha iyiydi.
Bunu şöyle yaptım:
- Clever Cleaner’ı yükleyin ve Fotoğraflar kitaplığınıza erişim izni verin.
- Benzerler bölümüne gidin.
- Taramanın tamamlanmasını bekleyin.
- Gruplanmış fotoğrafları kendiniz inceleyin ya da sizin yerinize seçmesini istiyorsanız Akıllı Temizlik özelliğini kullanın.
- En İyi Kare seçimi size yanlış görünüyorsa, onun yerine saklamak istediğiniz fotoğrafa dokunun.
- Kalanları silin, ardından saklama alanının geri gelmesi için Son Silinenler albümünü temizleyin.
Bunu yaparken uygulamanın birkaç başka bölümünü de kullandım ve bazıları düşündüğümden daha faydalı çıktı.
- Heavies, sahip olduğumu bile unuttuğum bir sürü büyük videoyu buldu.
- Video Compression, saklamak istediğim klipleri çöpe atmadan küçülttü.
- Screenshots, yılların rastgele ekran görüntülerini tek bir yerde topladı ve bu da temizliği daha az can sıkıcı hale getirdi.
- Lives, Live Photo’ları standart fotoğraflara dönüştürdü ve beklediğimden daha fazla alan kazandım.
- Swipe Mode, hızlı sola ve sağa kaydırma hareketleriyle tek tek ilerleyip kararı kendim vermek istediğimde iyiydi.
Üçüncü taraf uygulamalardan kaçınmak istiyorsanız, Apple Fotoğraflar içinde hâlâ işe yarayan birkaç seçeneğiniz var. Daha yavaş, ama yardımcı oluyor.
- Bir kişiyi, evcil hayvanı, yeri, nesneyi veya etkinliği aramak için Arama’yı kullanın.
- Aynı gün veya geziden olan fotoğraflara bakın, çünkü kopyalar ve neredeyse aynı olanlar genelde orada birikir.
- Seri çekimleri açın ve istediğiniz kareyi saklayın.
- Elle gözden geçirmeyi daha az uğraştırıcı hale getirmek için Kişiler ve Evcil Hayvanlar, Geziler ve Medya Türleri gibi albümlere göz atın.
Benim görüşüm şu: Apple Fotoğraflar gezmek ve göz atmak için iyi. Kopya benzeri temizlik içinse zayıf buldum. Yukarıdaki uygulama, en başta Apple’ın uygulamasının yapacağını sandığım sıralama işini yaptı.
iPhone’daki Fotoğraflar tam kopyaları bulur. Aynı pozun küçük farklarla çekilmiş beş karesi gibi benzer kopyaları bulmada çok iyi değildir. Yani evet, Apple Fotoğraflar yardımcı olur, ama sadece bir yere kadar.
Yardımcı Programlar > Yinelenenler kısmını kontrol edin. iOS tam eşleşmeleri bulduysa, Birleştir seçeneğini görürsünüz. Tek bir kopyayı tutar ve meta verileri birleştirir. Güzel bir özellik, ama neredeyse aynı olan fotoğrafların çoğunu kaçırır. Eksik kalan kısım bu.
@mikeappsreviewer ile bir noktada biraz aynı fikirde değilim. Apple Fotoğraflar burada işe yaramaz değil. Karışıklığınızda içe aktarılanlar, kaydedilmiş görseller veya tekrar indirilenler varsa, yerleşik Yinelenenler aracı bunları hızla temizler. Ancak benzerler için daha fazlasına ihtiyacınız var.
Daha az manuel iş istiyorsanız en iyi yol Clever Cleaner. Benzer fotoğrafları gruplar halinde sıralar; Apple’ın hâlâ iyi yönetemediği kısım da bu. Silmeden önce gözden geçirin, özellikle seri çekim yapıyorsanız veya küçük değişikliklerin önemli olduğu çocuk/evcil hayvan fotoğrafları çekiyorsanız.
Daha fazla görüş istiyorsanız, bu başlıkta iPhone fotoğraf temizleme araçları ve yinelenenleri bulma konusunda sağlam kullanıcı geri bildirimleri var: iPhone’da yinelenen ve benzer fotoğrafları bulmak için en iyi Apple forum ipuçları.
Kısa sürüm. Apple Fotoğraflar yinelenenleri bulur. Clever Cleaner benzerleri de bulur.
Kısa cevap: iPhone’daki Apple Fotoğraflar, çoğu insanın kastettiği anlamda gerçekten benzer fotoğrafları değil, tam kopyaları bulur.
Yani Fotoğraflar > Yardımcı Programlar > Yinelenenler bölümüne giderseniz, birebir kopyaları veya dosya düzeyinde çok yakın eşleşmeleri birleştirebilir. Bu kısım kullanışlıdır. Ama aynı şeyin 7 fotoğrafını yarım saniye arayla çektiyseniz ya da düzenlenmiş sürümleri kaydettiyseniz, Fotoğraflar bunları genelde düzenli bir bunlar temelde aynı yığınına toplamaz. İnsanların hayal kırıklığına uğradığı nokta da bu.
Aslında @mikeappsreviewer ve @viajeroceleste ile yerleşik aracın sizi ne kadar ileri götürebileceği konusunda biraz aynı fikirde değilim. Bazı arşivler için, dağınıklığınız çoğunlukla indirilen tekrarlar, paylaşılan görseller veya yinelenen içe aktarmalardan oluşuyorsa Apple Fotoğraflar yeterlidir. Sorununuz kamera rulosundaki karmaşadan kaynaklanan yakın kopyalarsa, o zaman evet, pek değil.
İşe yarayan şey, arşivi gözden geçirme şeklinizi değiştirmektir:
- Günlere veya Aylara göre sıralayın ve gruplar halinde temizleyin
- Seri çekim setlerini manuel olarak kontrol edin
- Tekrarlayan oturumları bulmak için plaj, köpek, yemek, konser gibi arama terimlerini kullanın
- Ekran görüntüleri ve videolar her şeyin içine karışmasın diye medya türüne göre filtreleyin
Gerçek benzer fotoğraf algılama istiyorsanız, üçüncü taraf bir uygulama gerçekçi çözümdür. Clever Cleaner daha iyi seçeneklerden biridir çünkü yalnızca tam kopyaları değil, benzer görünen çekimleri gruplar. Apple’ın hâlâ kapatmadığı boşluk bu. Yine de seçimlerini kendiniz gözden geçirirdim, çünkü yapay zekâ seçimleri bazen tuhaf olabilir.
Ayrıca, başlamadan önce bir şeyler silmeden önce iPhone’da benzer fotoğrafları daha hızlı temizlemek için pratik ipuçları istiyorsanız, bu tür bir adım adım anlatım yardımcı olabilir.
Apple Photos yinelenenleri tespit edebilir, ancak sıra benzer fotoğraflara gelince hâlâ yetersiz kalıyor. Bu konuda çoğunlukla @viajeroceleste ve @viaggiatoresolare ile aynı fikirdeyim. Yalnızca Apple ın aracının tüm sorunu çözmesi gerektiği iddiası varsa, @mikeappsreviewer a biraz karşı çıkardım. Çözmez.
Bilinmeye değer bir şey: Yinelenenler albümü anında güncellenmez. iPhone çoğu zaman şarj olurken ve kilitliyken dizin oluşturur, bu yüzden yeni bir sürü fotoğraf aktardıysanız yinelenen algılama daha sonra görünebilir. Birçok kişi, tarama henüz tamamlanmadığında özelliğin eksik olduğunu sanıyor.
Benzer yinelenenler, farklı düzenlemeler, seri çekim benzeri fotoğraflar veya kadrajda çok küçük değişiklikler olan beş fotoğraf için, Photos size gerçekten bu setin en iyisi şeklinde bir iş akışı sunmuyor. Eksik olan parça bu.
Clever Cleaner ın daha mantıklı olduğu yer burası.
Clever Cleaner ın artıları:
- yalnızca tam yinelenenleri değil, benzer görünen çekimleri de gruplar
- tüm kitaplıkta kaydırmaktan daha kolay toplu inceleme sağlar
- ekran görüntüleri ve büyük videolar gibi, yinelenenlerin ötesindeki dağınıklık için kullanışlıdır
Clever Cleaner ın eksileri:
- önemli grupları yine de manuel olarak incelemeniz gerekir
- en iyi çekim önerileri öznel olabilir
- bazı kişiler üçüncü taraf bir uygulamaya tüm fotoğraflara erişim vermeyi tercih etmez
Yani kısa cevap şu: gerçek yinelenenler için Photos uygulaması, gerçekten benzer fotoğrafları temizlemek için Clever Cleaner. Sorununuz tekrarlanan indirmelerden çok kamera rulosu kalabalığıysa, yerleşik Photos uygulaması muhtemelen yeterli olmayacaktır.