Czy ktoś może pomóc mi odzyskać filmy z karty SD?

Przypadkowo utraciłem ważne filmy z mojej karty SD po tym, jak przestała działać i pojawił się monit o jej ponowne sformatowanie. Nagrania są naprawdę ważne i potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszej metody lub oprogramowania do odzyskiwania filmów z karty SD, które faktycznie działa i nie pogorszy sytuacji.

Usunięto wideo z karty SD, co zrobiłbym najpierw

Kilka razy mnie to spotkało i pierwsza rzecz, którą zawsze chciałem wiedzieć, była prosta. Czy materiał przepadł na dobre, czy wciąż jest jeszcze szansa. W wielu przypadkach wciąż jest jeszcze szansa.

Gdy wideo zostaje usunięte z karty SD, aparat zwykle nie usuwa danych od razu. Oznacza to miejsce jako wolne i czeka, aż trafi tam nowy materiał. Jeśli nic nowego nie zostało jeszcze na nim zapisane, odzyskanie jest często możliwe.

Pierwszy ruch, przestań dotykać karty

Ta część ma większe znaczenie niż cokolwiek innego.

Przestań używać karty SD już teraz. Nie nagrywaj więcej wideo. Nie rób zdjęć. Nie formatuj jej, nawet jeśli aparat lub Windows nalega, żeby to zrobić. Każdy zapis na karcie zmniejsza twoje szanse, bo części usuniętego pliku zostają zastąpione.

Raz to zignorowałem i dalej testowałem kartę. Zły pomysł. Jeden klip wrócił częściowo uszkodzony, a drugi był stracony.

Jeśli karta nadal wyświetla się na komputerze

Jeśli komputer nadal wykrywa kartę, nawet jeśli Windows oznacza ją jako RAW albo wyświetla monit o formatowanie, zacząłbym od Disk Drill.

Powód, dla którego wybrałbym go najpierw, to tryb Advanced Camera Recovery. Zwykłe narzędzia do odzyskiwania plików dobrze radzą sobie z prostymi plikami, ale materiał z kamer bywa chaotyczny. Wiele kamer dzieli dane wideo na fragmenty rozsiane po całej karcie. Widziałem to nie raz w kamerkach sportowych, dronach i wideorejestratorach. Odzyskujesz nazwę pliku, jasne, ale potem wideo się nie otwiera albo odtwarza się przez 11 sekund i się kończy.

Advanced Camera Recovery został stworzony do składania tych fragmentów z powrotem w coś, co da się odtworzyć. Z tego, co widziałem, ma to największe znaczenie przy sprzęcie takim jak GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360 i podobnym.

Kroki, które bym wykonał

1. Wejdź na oficjalną stronę i pobierz Disk Drill dla Windows lub macOS.
  2. Zainstaluj go i uruchom.
  3. Podłącz kartę SD przez czytnik kart. Jeśli to możliwe, unikałbym podłączania przez aparat.
  4. W Disk Drill znajdź kartę SD na liście dysków.
  5. Kliknij ‘Search for lost data.’
  6. Gdy zapyta o metodę, wybierz Advanced Camera Recovery.
  7. Pozwól skanowaniu działać. Małe karty kończą szybko. Większe albo niestabilne potrzebują trochę czasu. Zdarzało mi się, że skanowanie trwało ponad godzinę.
  8. Kliknij ‘Review found items’ w prawym górnym rogu, jeśli chcesz przeglądać wyniki, podczas gdy skanowanie nadal trwa.
  9. Użyj filtrów, aby zawęzić wyniki według typu pliku, rozmiaru lub daty.
  10. Podejrzyj wideo przed odzyskaniem. Ten krok oszczędza czas i fałszywą nadzieję.
  11. Wybierz klipy, które chcesz, i kliknij ‘Recover.’
  12. Zapisz je w innym miejscu, na dysku wewnętrznym albo innym dysku zewnętrznym.
  13. Nie przywracaj ich z powrotem na tę samą kartę SD.

Ten ostatni punkt często wprowadza ludzi w błąd. Jeśli zapiszesz odzyskane pliki na tej samej karcie, ryzykujesz nadpisanie innego materiału, którego jeszcze nie udało się odzyskać.

Po skanowaniu

Gdy odzyskiwanie się zakończy, twoje pliki powinny pojawić się w Eksploratorze plików w Windows albo Finderze w macOS.

Mała uwaga o ograniczeniach. Disk Drill w Windows przywraca za darmo do 100 MB. Na Macu możesz najpierw przeskanować i podejrzeć pliki, a potem zdecydować, czy zakup licencji ma sens.

Jeden dodatkowy krok, jeśli materiał jest bardzo ważny

Jeśli materiał jest ważny, sprawy służbowe, sprawy prawne, rodzinne wideo, którego nie da się nagrać ponownie, zrobiłbym pełny obraz bajt po bajcie karty SD przed próbą odzyskiwania.

Dzięki temu masz dokładną kopię karty, więc próby odzyskiwania wykonujesz na kopii zamiast na oryginale. Mniejsze ryzyko. Więcej miejsca na błędy. Osoby, które naprawdę zajmują się odzyskiwaniem danych, zwykle zaczynają właśnie od tego nie bez powodu.

Kiedy pominąłbym oprogramowanie i od razu skorzystał z usługi odzyskiwania

Jeśli dzieje się którakolwiek z tych rzeczy, sam już bym przy niej nie majstrował.

1. Karta SD jest pęknięta, wygięta albo uszkodzona przez wodę.
  2. Komputer w ogóle nie wykrywa karty.
  3. Karta ciągle rozłącza się podczas skanowania.
  4. Karta szybko się nagrzewa po podłączeniu.
  5. Aparat zgłasza błędy nośnika lub sprzętu.
  6. Materiał ma poważną wartość osobistą, prawną lub biznesową.

Dla mnie to jest granica. Jeśli karta wygląda na fizycznie uszkodzoną albo pliki są zbyt ważne, by ryzykować, laboratorium jest bezpieczniejszym wyborem.

Moja krótka wersja

Jeśli karta nadal pojawia się w Disk Drill i nie wygląda na fizycznie uszkodzoną, odzyskiwanie programowe warto wypróbować najpierw. Największym czynnikiem jest czas. Przestań używać karty, szybko rozpocznij odzyskiwanie, a twoje szanse będą większe.

Jeśli karta poprosiła o sformatowanie, zignoruj to. Nic na niej nie zapisuj. Żadnych testów, żadnych ponownych prób, żadnych nowych nagrań.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii: użyj czytnika kart i skanuj z komputera. Nieco nie zgadzam się z zaczynaniem od jednego trybu odzyskiwania. W przypadku uszkadzającej się karty SD moim pierwszym krokiem jest sklonowanie karty, a dopiero potem skanowanie klona. Jeśli karta rozłączy się w trakcie skanowania, tracisz czas i dodatkowo ją obciążasz.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Sprawdź, czy karta SD pokazuje pojemność w Zarządzaniu dyskami w Windows lub w Narzędziu dyskowym na Macu.
  2. Jeśli jest widoczna, najpierw utwórz obraz karty.
  3. Skanuj obraz za pomocą oprogramowania do odzyskiwania, a nie oryginalną kartę.
  4. Odzyskaj pliki na inny dysk.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania wideo z kart SD, głównie dlatego, że dobrze podgląda znalezione filmy i lepiej radzi sobie z uszkodzonymi systemami plików niż wiele tanich narzędzi. Jeśli Disk Drill znajdzie nagrania, ale nie będą się odtwarzać, spróbuj VLC po odzyskaniu. Czasami plik jest w porządku, a problemem jest domyślny odtwarzacz.

Jeśli karta pokazuje 0 bajtów, rozłącza się lub robi się gorąca, zatrzymaj się. To wskazuje na awarię sprzętową. Oprogramowanie tego nie naprawi.

Dodatkowo, tutaj jest krótki poradnik dotyczący odzyskiwania usuniętych filmów z karty SD:
obejrzyj tę szybką poradę dotyczącą odzyskiwania wideo z karty SD

Jeszcze jedno: nie formatuj najpierw i nie licz na to, że odzyskiwanie nadal zadziała. Ludzie robią tak cały czas i tylko pogarszają sytuację.

Jeśli karta zażądała ponownego sformatowania, dodałbym jedną rzecz do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @sternenwanderer: sprawdź, czy problem dotyczy systemu plików czy kontrolera karty, zanim spędzisz godziny na skanowaniu.

Wiele osób od razu sięga po oprogramowanie do odzyskiwania danych, ale jeśli karta SD zaczyna zawodzić z powodu złego kontaktu lub umierającego czytnika, możesz bardzo szybko pogorszyć sytuację. Najpierw wypróbuj inny czytnik kart USB i inny komputer. Naprawdę, tanie czytniki cały czas się psują i sprawiają, że sprawna karta wygląda na martwą.

Jeśli karta się montuje, ale pokazuje złą pojemność, 0 bajtów albo ciągle znika, zatrzymaj się na tym etapie. To już nie jest tak naprawdę sytuacja typu który program jest najlepszy.

Jeśli jednak pozostaje widoczna i stabilna, Disk Drill to sensowna opcja do odzyskiwania wideo z karty SD. Lubię go głównie dlatego, że zwykle całkiem dobrze radzi sobie z plikami multimedialnymi i podglądem, co ma znaczenie, gdy przeglądasz stos klipów wyglądających na uszkodzone. Nie do końca zgadzam się z opinią, że każdy przypadek wymaga najpierw rozbudowanego procesu odzyskiwania. Jeśli karta jest stabilna, a filmy nie są absolutnie bezcenne, bezpośrednie skanowanie w trybie tylko do odczytu zwykle w zupełności wystarcza. Ludzie czasem niepotrzebnie to komplikują, szczerze mówiąc.

Kilka dodatkowych wskazówek, o których wciąż mówi się za mało:

• Szukaj też plików towarzyszących, a nie tylko .mp4 czy .mov
  • Odzyskuj według sygnatury pliku, jeśli nazwy folderów są uszkodzone
  • Testuj odzyskane klipy w VLC, zanim uznasz je za uszkodzone
  • Zapisuj wszystko na komputerze, nigdy z powrotem na kartę SD

Jeśli filmy pochodziły z wideorejestratora, drona albo GoPro, spodziewaj się pofragmentowanych plików i dziwnego nazewnictwa. To normalne.

Poza tym ten wątek jest całkiem trafny, jeśli chcesz poznać więcej perspektyw dotyczących odzyskiwania wideo z karty SD:
najlepsza szansa na odzyskanie domowych nagrań wideo z karty SD

Jeśli karta została już ponownie sformatowana, jeszcze nie panikuj. Szybkie formatowanie jest złe, ale nie zawsze oznacza koniec. Przy pełnym formatowaniu szanse robią się o wiele gorsze.