Czy istnieje aplikacja do organizacji zdjęć lepsza niż wbudowane narzędzia Apple?

Apple Photos nie nadąża za moją rosnącą biblioteką, a wbudowane narzędzia utrudniają szybkie sortowanie, tagowanie i znajdowanie starszych zdjęć. Skończyło się na tysiącach nieuporządkowanych zdjęć na różnych urządzeniach i potrzebuję pomocy w znalezieniu lepszej aplikacji do organizowania zdjęć z lepszym wyszukiwaniem, zarządzaniem albumami i usuwaniem duplikatów.

Dotarłem do ściany przy około 20 000 zdjęć i filmów. Po pewnym momencie moja biblioteka przestała przypominać wspomnienia, a zaczęła wyglądać jak szuflada pełna rupieci. Każda podróż, urodziny czy leniwa niedziela dorzucały kolejną stertę do Zdjęć i przestałem udawać, że posortuję to wszystko ręcznie.

Apple Photos robiło część roboty, jasne. Po jakimś czasie wykrywa dokładne duplikaty. Mój problem dotyczył tych prawie takich samych rzeczy: czterech ujęć tego samego psa, sześciu prób uchwycenia jednego zachodu słońca, przypadkowego zdjęcia z kieszeni, Live Photos, których nigdy nie odtwarzałem, gigantycznych filmów zalegających tam jak niezapłacony czynsz. Miejsce w pamięci ciągle znikało i wiedziałem, dokąd trafia.

Po przetestowaniu całej masy aplikacji do porządkowania, tą, którą zostawiłem na telefonie, była Clever Cleaner. Nie zatrzymałem jej dlatego, że wydawała się efektowna. Zatrzymałem ją dlatego, że jej użyłem, a potem używałem dalej.

To, co robię teraz, jest nudne, i właśnie dlatego działa.

1. Raz w tygodniu uruchamiam Smart Cleanup i usuwam duplikaty oraz te niemal identyczne ujęcia.
  2. Sprawdzam Heavies i szukam największych filmów. Jeśli któryś jest ważny, kompresuję go. Jeśli nie, znika.
  3. Gdy gdzieś utknę i na coś czekam, otwieram Swipe Mode na pięć albo dziesięć minut i usuwam ostatni bałagan.
  4. Co kilka tygodni wyrzucam zrzuty ekranu.
  5. Stare Live Photos zamieniam na nieruchome zdjęcia, jeśli wiem, że i tak nigdy nie użyję tej ruchomej części.

Nic skomplikowanego. Żadnego wielkiego resetu. Żadnego projektu na cały weekend. Jeśli będziesz robić tych pięć rzeczy regularnie, bałagan przestanie narastać jak kula śnieżna.

Nadal używam jeszcze kilku innych aplikacji, w zależności od tego, co próbuję zrobić.

Slidebox otwieram wtedy, gdy chcę, żeby albumy miały sens. Sortowanie gestami wydaje się szybsze niż przeklikiwanie się przez menu Apple. Używałem go po podróżach, gdy chciałem oddzielić najlepsze zdjęcia od zapychaczy bez marnowania godziny.

Mylio Photos jest na te momenty, kiedy przenoszę się między iPhonem, iPadem i komputerem i nie chcę, żeby cały system opierał się na chmurze. Wyszukiwanie też wydaje się tam łatwiejsze, głównie dlatego, że tagowanie jest lepsze, gdy biblioteka robi się wystarczająco duża, żeby zaczęła irytować.

Kilka nawyków miało większe znaczenie, niż się spodziewałem.

Jeśli zdjęcie jest rozmazane, usuwam je od razu po zrobieniu. Jeśli wracam z wakacji, poświęcam dziesięć minut na wycięcie śmieci, zanim zrobię album. Zrzuty ekranu kiedyś piętrzyły się na moim telefonie przez miesiące. Teraz usuwam je, zanim zamienią się w osad.

Więc tak, to ostatecznie stało się moim sposobem działania. Clever Cleaner ogarnia porządki, z którymi Apple nadal radzi sobie słabo. Slidebox pomaga, gdy chcę szybko uporządkować albumy. Mylio Photos wypełnia lukę, gdy potrzebuję synchronizacji między urządzeniami bez robienia z tego bałaganu.

Jeśli Twoim głównym problemem jest szybkie znajdowanie starych zdjęć, nie polegałbym wyłącznie na aplikacjach do czyszczenia. Częściowo nie zgadzam się tu z @mikeappsreviewer. Usuwanie duplikatów pomaga odzyskać miejsce, ale wyszukiwanie i struktura to inny problem.

Mój podział jest prosty.

Mylio Photos do organizacji.
Clever Cleaner do czyszczenia.
Apple Photos jako podstawowa biblioteka.

Dlaczego najpierw Mylio. Daje lepszą kontrolę nad tagami, folderami i bibliotekami na różnych urządzeniach. Apple Photos ukrywa zbyt wiele. Gdy przekroczysz 30 tys. zdjęć, ukryta struktura szybko zaczyna irytować. Mylio pozwala sortować według wydarzenia, osób, urządzenia, daty i własnych tagów w sposób, z którym Apple nadal trochę sobie nie radzi. Jeśli skanujesz stare odbitki lub importujesz zdjęcia z zewnętrznych dysków, też radzi sobie z tym lepiej.

Dlaczego Clever Cleaner nadal ma znaczenie. Usuwa śmieci, zanim zaczniesz organizować. Mniej duplikatów, mniej ogromnych filmów, mniej zrzutów ekranu. Mniej szumu w wynikach wyszukiwania. Najpierw zrobiłbym czyszczenie, a potem tagowanie.

Jedna wskazówka, którą użytkownicy Apple często pomijają. Używaj albumów do tymczasowej segregacji, a nie do stałego przechowywania. Utwórz 3 albumy.
Skrzynka odbiorcza
Zachowaj
Archiwum

Najpierw sortuj tam nowe importy. Potem oznaczaj rzeczy z albumu Zachowaj w Mylio. To bardzo zmniejszyło moje zaległości.

Jeśli chcesz poznać więcej typów od użytkowników, warto zajrzeć do tego wątku o najlepszych darmowych aplikacjach do czyszczenia iPhonea polecanych przez prawdziwych użytkowników forum.

Krótka wersja: tak, istnieją lepsze aplikacje do organizacji zdjęć niż wbudowane narzędzia Apple. Do czyszczenia Clever Cleaner to jedna z lepszych darmowych opcji. Do zaawansowanej organizacji wybrałbym Mylio zamiast Slidebox. Slidebox jest szybki, ale bardziej przypomina szybkie sortowanie niż długoterminowe zarządzanie.

Tak. Jeśli Twój problem to tak naprawdę „szybkie znajdowanie starszych zdjęć”, to umieściłbym Apple Photos w kategorii „dobre, dopóki nie przestaje takie być”.

Trochę zgadzam się z @mikeappsreviewer i @caminantenocturno, ale nie w 100%. Porządkowanie to nie to samo co organizacja. Lżejsza biblioteka na pewno pomaga, ale usunięcie 3000 zrzutów ekranu nie daje Ci magicznie prawdziwego systemu porządkowania.

Moje zdanie:

• Clever Cleaner warto użyć najpierw, bo usuwanie śmieci sprawia, że cała reszta jest mniej uciążliwa. Duplikaty, podobne ujęcia, ogromne filmy, losowe zrzuty ekranu — cały ten szum zapycha wyszukiwanie.
  • Mylio Photos jest lepsze, jeśli chcesz porządnego tagowania i kontroli na wielu urządzeniach.
  • Apple Photos nadal dobrze sprawdza się jako domyślna przeglądarka/edytor, ale nie jest najlepszym menedżerem, gdy biblioteka robi się ogromna.

Trochę nie zgadzam się z oboma w kwestii Slidebox. Jest szybki, ale dla mnie zawsze przypominał sprzątanie blatu biurka, gdy szuflady nadal są kompletnym chaosem lol. Pomocne, ale niewystarczające.

Najbardziej pomogła mi zmiana struktury, a nie samo czyszczenie:

• twórz albumy według roku + wydarzenia
  • używaj spójnych słów kluczowych dla osób/zwierząt/miejsc
  • oddziel materiały referencyjne takie jak paragony, dokumenty, memy, zrzuty ekranu od właściwych zdjęć
  • rób miesięczny przegląd, a nie losowe wielkie sesje porządkowania, których nigdy nie powtórzysz

Poza tym, jeśli Twoje zdjęcia są rozrzucone między iPhone’em, iPadem i komputerem, wybierz jedną aplikację jako „jedyne źródło prawdy”, bo inaczej będziesz ciągle odtwarzać ten sam bałagan.

Do czyszczenia nadal zacząłbym od Clever Cleaner. Do głębszego sortowania/wyszukiwania Mylio jest mocniejsze niż Apple. Jeśli chcesz wizualny przewodnik, ten recenzja Clever Cleaner i demo porządkowania zdjęć daje całkiem dobre pojęcie o tym, jak to działa.

Krótka wersja: Apple Photos jest w porządku, ale nie, to chyba nie jest najlepsze narzędzie, gdy Twoja biblioteka robi się naprawdę duża.

Podzieliłbym to trochę inaczej niż @caminantenocturno, @viajeroceleste i @mikeappsreviewer.

Jeśli Twoim prawdziwym problemem jest znajdowanie starych zdjęć, najlepszym ulepszeniem są często lepsze metadane, a nie tylko lepsze porządki. Apple Photos całkiem dobrze wyszukuje „plaża” czy „pies”, ale słabiej radzi sobie, gdy chcesz mieć własny system. Dlatego aplikacje z prawdziwym tagowaniem i logiką folderów zwykle starzeją się lepiej niż podejście Apple typu wszystko w jednym.

Moje podejście:

• Używaj Apple Photos do robienia zdjęć, podstawowej edycji i udostępniania
  • Używaj dedykowanego organizera jeśli chcesz mieć kontrolę nad tagami, wydarzeniami i archiwami
  • Używaj Clever Cleaner tylko jako warstwy pierwszego etapu czyszczenia

Tu trochę nie zgadzam się z innymi: nie budowałbym całego swojego workflow wokół przesuwania zdjęć do albumów. Albumy pomagają, ale same albumy stają się kolejnym labiryntem.

Zalety Clever Cleaner

• szybkie usuwanie duplikatów i podobnych zdjęć
  • dobre do zrzutów ekranu i dużych plików wideo
  • na tyle proste, że można używać regularnie
  • może szybko sprawić, że ogromna biblioteka stanie się lżejsza

Wady Clever Cleaner

• czyszczenie to nie to samo co organizacja
  • wykrywanie podobnych zdjęć nadal wymaga ludzkiej oceny
  • ograniczone możliwości, jeśli Twoim problemem jest własne tagowanie lub struktura archiwum
  • mniej przydatne, gdy oczywiste śmieci już znikną

Więc tak, Clever Cleaner jest warte uwagi, ale jako miotła, a nie szafka na dokumenty.

Jeśli chcesz czegoś „lepszego niż Apple” konkretnie do organizacji, skłaniałbym się raczej ku czemuś takiemu jak Mylio niż aplikacjom do czyszczenia. Jeśli chcesz czegoś „lepszego niż Apple” do szybkiego zmniejszenia bałaganu, wtedy Clever Cleaner ma sens. To różne zadania.

Najlepsza zasada, jakiej się nauczyłem:
usuwaj w jednej aplikacji, organizuj w innej, a przechowuj wszystko tylko w jednej głównej bibliotece.

To zapobiega ponownemu narastaniu bałaganu między urządzeniami co miesiąc.