Bir CompactFlash karttan kaybolan dosyaları kurtarmaya çalışıyorum; kart birdenbire hem kameramda hem de bilgisayarımda fotoğraflarımı göstermeyi bıraktı. Bu görüntüler benim için gerçekten çok önemli ve rastgele çözümler deneyerek durumu daha da kötüleştirebileceğimden endişeleniyorum. Kullanılması en güvenli CF kart kurtarma adımları veya araçları nelerdir?
CF kart boş görünüyor mu? Önce durup şunu yapardım
Evet, bunun olduğunu gördüm. Bir CompactFlash kart boş görünüyor ya da kameranız onu biçimlendirmek istediğini söylüyor ve içinize bir korku çöküyor. Çekimin gittiğini hissettiriyor. Bazen gitmemiş oluyor.
Çoğu zaman önce bozulan şey fotoğraf verisinin kendisi değil, dosya tablosudur. Bilgisayarınız haritayı kaybeder. Yeni bir şey üzerlerine yazılana kadar dosyalar hâlâ kartın üzerinde duruyor olabilir.
İlk adım, karta dokunmayı bırakın
Dosyalarınızı geri alma şansınızı en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, hemen şunu yapın:
- CF kartı kameradan çıkarın.
- Üzerine daha fazla fotoğraf çekmeyin.
- Üzerine hiçbir şey kopyalamayın.
- Hiçbir biçimlendirme uyarısını onaylamayın.
- Henüz onarım araçlarını çalıştırmayın.
Bunu bir keresinde eski bir SanDisk kartla yanlış yaptım. Onu kameraya geri taktım, bir kez daha kontrol etmek için. Kötü hamle. Her ekstra yazma işlemi riski artırır.
Başka bir şeyden önce benim deneyeceğim şey
Yedek yoksa, önce veri kurtarma yazılımıyla giderdim. Bilgisayarınızın hâlâ algıladığı bir kart için bu genelde en az sorunlu seçenektir.
Ben Disk Drill ile başlardım.
Sebebi basit. Kullanımı kolay, FAT32 ve exFAT gibi yaygın CF biçimlerini okuyor ve insanların önemsediği kamera dosyalarını bulma konusunda genelde iyi iş çıkarıyor: JPG, CR2, CR3, NEF, ARW, MOV, MP4. Önizleme kısmı insanların düşündüğünden daha önemli. Bir dosya temiz şekilde önizleniyorsa, şansınız daha yüksektir.
Kullanacağım tam kurtarma akışı
1. Kartı çıkarın ve olduğu gibi bırakın
Bir kenara koyun. Kurtarma işlemi bitene kadar kamerada tekrar kullanmayın.
2. Gerçek bir CF kart okuyucu kullanın
Kartı özel bir okuyucuya takın. Kamerayı USB üzerinden bağlamayı pas geçerdim. Okuyucular genelde karta daha doğrudan erişim sağlar ve kurtarma uygulamaları onlarla daha iyi çalışır.
3. Uygulamayı bilgisayarınıza kurun
CF kartın üzerine hiçbir şey kurmayın. Kulağa bariz geliyor ama insanların aceleyle yanlış sürücüyü seçtiğini gördüm.
4. Kartı tarayın
Disk Drill uygulamasını açın, CF kartı seçin, tam tarama başlatın ve bitmesine izin verin. Kart bağlanıyor ve stabil kalıyorsa, taramanın tamamen tamamlanmasına izin verin. Yavaş görünüyor diye sürekli iptal edip yeniden başlatmayın.
5. Önizlemeleri kontrol edin
Kurtarmadan önce bulunan fotoğraf ve videolara göz atın. Önizlemeler açılıyorsa, bu dosyaların kullanılabilir durumda geri gelme ihtimali genelde daha yüksektir.
6. Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin
Bunları dahili diskinize, harici bir SSD’ye veya başka bir depolama aygıtına koyun. CF karta geri değil. Asla. Bunun da bariz geldiğini biliyorum ama panik insanlara garip şeyler yaptırıyor, buna ben de dahilim açıkçası.
Kart garip davranıyorsa
Bu kısım önemli.
Kart yavaş okunuyorsa, bağlantı düşürüyorsa, okuma hataları veriyorsa veya tarama sırasında donuyorsa, önce bire bir imajını alır ve orijinal karta tekrar tekrar yük binmesi yerine imajı tarardım. Bozulmakta olan medya üzerinde daha az stres. Daha güvenli iş akışı.
Ve kurtarmadan önce CHKDSK, macOS First Aid veya diğer onarım seçeneklerini pas geçerdim. Bu araçlar dosya sistemine değişiklik yazar. Amacınız temizlik değil kurtarma ise, şimdilik karta dokunmalarına izin vermeyin.
Önce dosyaları alın. Kartı sonra düzeltirsiniz.
Yazılım artık mantıklı gelmediğinde
Bazen kart kendi başına uğraşma aşamasını geçmiş olur.
Şunlardan biri oluyorsa bir kurtarma servisine bakardım:
- Kart hiçbir bilgisayarda algılanmıyor
- Pinler eğilmiş ya da hasarlı görünüyor
- Kart ısınıyor
- Sürekli bağlantısı kesiliyor
- Dosyalar riske atılamayacak kadar önemli
Kart hâlâ normal şekilde görünüyorsa, genelde ilk deneyeceğim şey yazılım kurtarması olurdu. Donanımın kendisi sorunlu görünüyorsa, kurcalamaya devam etmezdim.
Umarım biraz yardımcı olur.
CF kart ne kamerada ne de bilgisayarda görünüyorsa, bunu iki duruma ayırırım.
- Kart algılanıyor, ama boş görünüyor.
- Kart hiç algılanmıyor.
@mikeappsreviewer tüm yazma işlemlerini durdurma konusunda haklı. Bu kısma yüzde 100 katılıyorum. Ayrıldığım nokta şu. Kart kararsız görünüyorsa, orijinal kartı tekrar tekrar tarayarak başlamazdım. Önce farklı bir kart okuyucuda ve farklı bir USB bağlantı noktasında tek bir temiz okuma denerdim. Ucuz okuyucular sık arızalanır ve eski CF pinleri hassastır.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Kartı sorunsuz olduğu bilinen bir CF okuyucuda test edin.
- Varsa ikinci bir bilgisayarda deneyin.
- Windows’ta Disk Yönetimi’ni veya Mac’te Disk İzlencesi’ni kontrol edin.
- Kart bir boyutla görünüyorsa, Disk Drill ile ondan kurtarma yapın.
- Dosyaları karta geri değil, SSD’nize veya HDD’nize kaydedin.
Disk Drill burada sağlam bir seçim çünkü kamera dosya sistemlerini iyi işler ve kurtarma öncesinde fotoğrafları önizler. Bu zaman kazandırır. RAW dosyalarınız önizlenebiliyorsa, şansınız daha yüksektir. Normal kendin yap durumları için en iyi CompactFlash kart fotoğraf kurtarma araçlarından biridir.
Kart 0 bayt gösteriyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya okuma sırasında takılı kalıyorsa, durun. Bu noktada önce kartın imajını almaya ya da bir laboratuvara göndermeye daha yatkın olurdum. Ölmekte olan bir kartta tekrarlanan tarama denemeleri, insanların kısmi kaybı tam kayba çevirmesinin yoludur. Bunun olduğunu gördüm, berbat bir şey.
Format atmayın. CHKDSK çalıştırmayın. Kameranın onu onarmasına izin vermeyin. Bu araçlar değişiklik yazar.
Küçük bir not, depolama kurtarma konularında hızlı bir açıklama istiyorsanız, şu CompactFlash fotoğraf kurtarma ipuçları videosu alışıldık belirsiz gönderilerden daha faydalıdır.
Kısa versiyonu şu: Kart hâlâ kapasitesini bildiriyorsa ve bellek yongaları sağlamsa, evet, kurtarma mümkündür. Tamamen ölmüşse veya pinleri eğilmişse, kendin yap işlerini şimdi bırakın.
Hem kamera hem de bilgisayar fotoğrafları görmeyi bıraktıysa, @mikeappsreviewer ve @jeff’in söylediklerine bir şey eklerdim: kurtarma moduna derinlemesine girmeden önce sorunun gerçekten kart okuyucuda, kabloda veya CF pinlerinde olup olmadığını kontrol edin. Eski CompactFlash, aptalca fiziksel sorunlarıyla biraz kötü ünlüdür.
Benim henüz yapmayacağım şey, kartı farklı cihazlarda 20 kez tekrar tekrar takıp çıkarmak olurdu. Bu, eğilmiş pin durumlarını daha da kötüleştirebilir. Mümkünse bir el feneriyle kameradaki yuva içine ve kart okuyucuya bakın.
Benim görüşüm:
- Kart doğru kapasiteyi gösteriyorsa, bu oldukça iyi bir işarettir
- Ayrılmamış/boş olarak görünüyorsa, dosya sistemi mahvolmuş olabilir ama fotoğraflar hâlâ orada olabilir
- Hiç görünmüyorsa, kendin yap ihtimali hızla düşer
“Hemen tarayın” yaklaşımına ufak bir itirazım var: kart dengesiz davranıyorsa, önce işletim sisteminin birkaç dakika boyunca temel aygıt bilgilerini tutarlı şekilde okuyup okuyamadığına bakardım. Sürekli bağlantı kesiliyorsa, kurcalamayı bırakın.
Yazılım olarak, evet, Disk Drill CompactFlash fotoğraf kurtarma için makul bir ilk denemedir, özellikle RAW/JPG kurtarmanız ve kaydetmeden önce sonuçları önizlemeniz gerekiyorsa. Yalnızca başka bir sürücüye kurtarın, CF karta değil. Bu çok önemli.
Ayrıca, herhangi bir biçimlendirme istemini yok sayın. Bu istemler tam bir kaos kutusudur.
Küçük bir not, CFexpress görüntü kurtarma yardımı ve fotoğraf kurtarma ipuçları hakkındaki bu başlık da okumaya değer, her ne kadar standart CF değil de CFexpress hakkında olsa da. Kurtarma mantığının bir kısmı benzerdir.
Dosyalar yerine konamaz durumdaysa ve kart kaybolup görünüyorsa, ısınıyorsa veya sürekli bağlanıp kopuyorsa, dürüst olmak gerekirse kendin yap işini tamamen atlarım.