Apple Photos büyüyen arşivime ayak uyduramıyor ve yerleşik araçlar eski fotoğrafları hızlıca sıralamayı, etiketlemeyi ve bulmayı zorlaştırıyor. Cihazlar arasında düzenlenmemiş binlerce fotoğraf biriktirdim ve daha güçlü arama, albüm yönetimi ve yinelenenleri temizleme özelliklerine sahip daha iyi bir fotoğraf düzenleyici uygulama bulmak için yardıma ihtiyacım var.
Yaklaşık 20.000 fotoğraf ve videoda duvara tosladım. Belli bir noktadan sonra arşivim anılar gibi hissettirmeyi bıraktı ve ıvır zıvır çekmecesine dönüştü. Her gezi, doğum günü ya da tembel pazar günü Fotoğraflar uygulamasına bir yığın daha ekliyordu ve hepsini elle düzenleyecekmişim gibi davranmayı bıraktım.
Apple Fotoğraflar işin bir kısmını yaptı tabii. Bir süre sonra birebir kopyaları buluyor. Benim sorunum birbirine çok benzeyenlerdi: aynı köpeğin dört karesi, tek bir gün batımı için altı deneme, yanlışlıkla çekilmiş cep içi fotoğrafı, hiç tekrar izlemediğim Live Photo’lar, orada ödenmemiş kira gibi duran dev videolar. Depolama alanı durmadan kayboluyordu ve nereye gittiğini biliyordum.
Bir sürü temizlik uygulamasını denedikten sonra telefonumda tuttuğum uygulama Clever Cleaner oldu. Onu gösterişli geldiği için tutmadım. Kullandığım, sonra da kullanmaya devam ettiğim için tuttum.
Şimdi yaptığım şey sıkıcı, bu yüzden işe yarıyor.
- Haftada bir kez Smart Cleanup çalıştırıyorum ve kopyaları, ayrıca birbirine neredeyse aynı olan kareleri siliyorum.
- Heavies bölümünü kontrol edip en büyük videolara bakıyorum. Önemliyse sıkıştırıyorum. Değilse gidiyor.
- Bir yerde beklerken takılı kaldığımda beş on dakikalığına Swipe Mode’u açıp son biriken dağınıklığı temizliyorum.
- Birkaç haftada bir ekran görüntülerini topluca siliyorum.
- Eski Live Photo’ları, hareketli kısmını asla kullanmayacağımı biliyorsam durağan görsellere dönüştürüyorum.
Karmaşık hiçbir şey yok. Dev bir sıfırlama yok. Hafta sonu projesi yok. Bu beş şeyi yapmaya devam ederseniz, dağınıklık kartopu gibi büyümeyi bırakıyor.
Hâlâ ne yapmaya çalıştığıma bağlı olarak birkaç başka uygulama daha kullanıyorum.
Albüm düzeninin mantıklı olmasını istediğimde açtığım uygulama Slidebox. Kaydırarak sıralamak, Apple’ın menülerinde kurcalamaktan daha hızlı hissettiriyor. Gezi dönüşlerinde, iyi olanları dolgu niteliğindekilerden ayırmak isteyip bir saat harcamak istemediğimde kullandım.
Mylio Photos ise iPhone, iPad ve bilgisayar arasında geçiş yaptığım ve tüm sistemin bulut depolamaya yüklenmesini istemediğim zamanlar için. Arama da orada daha kolay geliyor; büyük ölçüde, arşiviniz can sıkacak kadar büyüdüğünde etiketleme daha iyi olduğu için.
Birkaç alışkanlık beklediğimden daha önemli çıktı.
Bir fotoğraf bulanıksa, çektikten hemen sonra siliyorum. Tatilden döndüysem, albüm oluşturmadan önce on dakika ayırıp gereksizleri temizliyorum. Eskiden ekran görüntüleri telefonumda aylarca birikirdi. Şimdi tortuya dönüşmeden önce temizliyorum.
Yani evet, olay sonunda benim düzenim bu oldu. Clever Cleaner, Apple’ın hâlâ zayıf kaldığı temizlik işini hallediyor. Albümleri hızlıca düzenlemek istediğimde Slidebox yardımcı oluyor. Mylio Photos ise cihazlar arasında işleri senkron tutmam gerektiğinde, ortalığı karıştırmadan aradaki boşluğu dolduruyor.
Ana sıkıntınız eski fotoğrafları hızlı bulmaksa, yalnızca temizlik uygulamalarına güvenmezdim. Bu konuda @mikeappsreviewer ile kısmen aynı fikirde değilim. Kopyaları silmek depolamaya yardımcı olur, ama arama ve düzen ayrı bir sorundur.
Benim ayrımım basit.
Düzenleme için Mylio Photos.
Temizlik için Clever Cleaner.
Temel kütüphane olarak Apple Photos.
Neden önce Mylio. Etiketler, klasörler ve cihazlar arası kütüphaneler üzerinde size daha iyi kontrol sağlar. Apple Photos çok fazla şeyi gizliyor. 30 bin fotoğrafı geçince, gizli yapı çok hızlı şekilde can sıkıcı hale geliyor. Mylio; etkinlik, kişiler, cihaz, tarih ve özel etiketlere göre sıralamayı Apple’ın hâlâ biraz tökezlediği bir şekilde yapmanıza izin veriyor. Eski basılı fotoğrafları tararsanız veya harici disklerden resimler aktarırsanız, bunu da daha iyi yönetiyor.
Clever Cleaner neden hâlâ önemli. Düzenlemeye başlamadan önce gereksizleri kaldırır. Daha az kopya, daha az dev video, daha az ekran görüntüsü. Arama sonuçlarında daha az karmaşa. Ben önce temizlik yapar, sonra etiketlemeye geçerdim.
Apple kullanıcılarının atladığı bir ipucu. Albümleri kalıcı depolama için değil, geçici ayıklama için kullanın. 3 albüm oluşturun.
Gelen Kutusu
Tut
Arşiv
Yeni aktarımları önce burada sıralayın. Sonra Tut içindekileri Mylio’da etiketleyin. Bu, birikmiş işlerimi ciddi şekilde azalttı.
Daha fazla kullanıcı önerisi isterseniz, gerçek forum kullanıcılarından en iyi ücretsiz iPhone temizleme uygulamaları hakkındaki bu başlığa göz atmaya değer.
Kısacası, evet, Apple’ın yerleşik araçlarından daha iyi fotoğraf düzenleme uygulamaları var. Temizlik için Clever Cleaner daha iyi ücretsiz seçeneklerden biri. Derinlemesine düzenleme için Slidebox’tan önce Mylio’yu seçerdim. Slidebox hızlıdır, ama uzun vadeli yönetimden çok hızlı sıralama gibi hissettiriyor.
Evet. Eğer sorunun aslında “eski fotoğrafları hızlı bulmak” ise, o zaman Apple Photos’u “idare eder, ta ki etmediği ana kadar” kategorisine koyarım.
@mikeappsreviewer ve @caminantenocturno’ya bir bakıma katılıyorum, ama %100 değil. Temizlik yapmak organizasyonla aynı şey değil. Daha hafif bir arşiv elbette yardımcı olur, ama 3.000 ekran görüntüsünü silmek sana sihirli şekilde gerçek bir dosyalama sistemi kazandırmaz.
Benim görüşüm:
- Clever Cleaner önce kullanmaya değer çünkü gereksizleri temizlemek diğer her şeyi daha az zahmetli hale getirir. Kopyalar, benzer çekimler, dev videolar, rastgele ekran görüntüleri, tüm o karmaşa aramayı tıkar.
- Mylio Photos ciddi etiketleme ve çoklu cihaz kontrolü istiyorsan daha iyi.
- Apple Photos varsayılan görüntüleyici/düzenleyici olarak hâlâ iyi, sadece arşivin çok büyüdüğünde en iyi “yönetici” değil.
İkisine de biraz katılmadığım nokta ise Slidebox. Hızlı, ama bana hep masanın çekmeceleri hâlâ kaos içindeyken sadece üstünü topluyormuşsun gibi geldi lol. Yardımcı, ama yeterli değil.
Bana en çok yardımcı olan şey sadece temizlik değil, yapıyı değiştirmekti:
- albümleri yıl + etkinlik şeklinde oluştur
- kişiler/evcil hayvanlar/yerler için tutarlı anahtar kelimeler kullan
- makbuzlar, belgeler, meme’ler, ekran görüntüleri gibi referans şeyleri gerçek fotoğraflardan ayır
- asla tekrar etmeyeceğin rastgele dev temizlik seansları yerine aylık gözden geçirme yap
Ayrıca, fotoğrafların iPhone, iPad ve bilgisayar arasında dağılmışsa, bir uygulamayı “tek doğru kaynak” olarak seç, yoksa aynı dağınıklığı tekrar tekrar üretirsin.
Temizlik için ben yine Clever Cleaner ile başlarım. Daha derin sıralama/arama için Mylio, Apple’dan daha güçlü. Görsel bir anlatım istiyorsan, bu Clever Cleaner incelemesi ve fotoğraf temizleme demosu nasıl çalıştığına dair iyi bir fikir veriyor.
Kısa versiyon: Apple Photos fena değil, ama hayır, arşivin gerçekten büyüdüğünde muhtemelen en iyi araç değil.
Bunu @caminantenocturno, @viajeroceleste ve @mikeappsreviewer’dan biraz farklı şekilde ayırırdım.
Eğer asıl derdiniz eski fotoğrafları bulmaksa, en iyi geliştirme çoğu zaman sadece daha iyi temizlik değil, daha iyi meta verilerdir. Apple Photos “plaj” veya “köpek” gibi şeyleri ortaya çıkarmada fena değil, ama kendi sisteminizi istediğinizde zayıf kalıyor. Bu yüzden gerçek etiketleme ve klasör mantığına sahip uygulamalar genelde Apple’ın hepsi bir arada yaklaşımından daha iyi yaşlanır.
Benim görüşüm:
- çekim, temel düzenlemeler ve paylaşım için Apple Photos kullanın
- etiketler, etkinlikler ve arşivler üzerinde kontrol istiyorsanız özel bir düzenleyici kullanın
- Clever Cleaner’ı yalnızca ilk aşama temizlik katmanı olarak kullanın
Başkalarıyla biraz ayrıldığım nokta şu: Tüm iş akışınızı fotoğrafları albümlere kaydırma üzerine kurmazdım. Albümler yardımcı olur, ama tek başına albümler başka bir labirente dönüşür.
Clever Cleaner artıları
- hızlı yinelenen ve benzer fotoğraf temizliği
- ekran görüntüleri ve büyük videolar için iyi
- düzenli kullanmak için yeterince basit
- büyük bir arşivi hızlıca daha hafif hissettirebilir
Clever Cleaner eksileri
- temizlik, düzenleme ile aynı şey değildir
- “benzer” algılama hâlâ insan incelemesi gerektirir
- sorununuz özel etiketleme veya arşiv yapısıysa sınırlıdır
- bariz gereksizler temizlendikten sonra daha az kullanışlıdır
Yani evet, Clever Cleaner buna değer, ama bir dosya dolabı olarak değil, bir süpürge olarak.
Apple’dan “daha iyi” bir şeyi özellikle düzenleme için istiyorsanız, temizlik uygulamalarından ziyade Mylio gibi bir şeye yönelirdim. Apple’dan “daha iyi” bir şeyi dağınıklığı hızlıca azaltmak için istiyorsanız, o zaman Clever Cleaner mantıklı. Farklı iş.
Öğrendiğim en iyi kural:
bir uygulamayla silin, başka bir uygulamayla düzenleyin, her şeyi yalnızca tek bir ana arşivde saklayın.
Bu, cihazlar arası karmaşanın her ay yeniden oluşmasını engeller.