USB Belleği Yanlışlıkla Biçimlendirdim, İlk Olarak Ne Yapmalıyım?

Önemli dosyaların bulunduğu bir USB flash sürücüyü yanlışlıkla biçimlendirdim ve şimdi verileri kurtarmak için en güvenli ilk adımın ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. Dosyaların üzerine yazmaktan endişe ettiğim için sürücüye yeni hiçbir şey kaydetmedim. Hemen ne yapmalıyım ve denemem gereken güvenilir USB veri kurtarma yöntemleri veya araçları var mı?

Ben de bir süre önce aynı aptal şeyi yaptım, ama benimki içinde aile etkinliği fotoğrafları olan bir sürücüydü. Midene oturan o berbat hissi biliyorum. Yine de, bir biçimlendirme her zaman dosyaları tamamen silmez.

İlk netleştireceğim şey, ne tür bir biçimlendirmenin olduğu olurdu.

Eğer biçimlendirme birkaç saniye ya da bir dakikanın altında çok hızlı bittiyse, büyük ihtimalle hızlı biçimlendirme olmuştur. Basitçe söylemek gerekirse, Windows sürücünün dosya dizinini temizler ve yeni veriler üstüne yazılana kadar eski dosya verilerini orada bırakır. Uzun süre çalıştıysa, o zaman büyük ihtimalle tam biçimlendirme olmuştur ve daha fazla veri üzerine yazıldığı için kurtarma çok daha zorlaşır.

Şu anda en güvenli hareket basit. Sürücüyü kullanmayı bırak.

1. Tekrar biçimlendirme yapma
  2. CHKDSK ya da herhangi bir onarım uygulaması çalıştırma
  3. Üzerine test dosyaları kopyalama

Sürücüye yapılacak her yazma işlemi şansını düşürür.

Kurtarma araçları kurup saatlerce tarama yapmadan önce, önce sıkıcı yerleri kontrol et. Bunu bir kez atladım ve gecenin yarısını boşa harcadım.

1. Google Drive, OneDrive, iCloud veya Dropbox gibi bulut eşitleme klasörleri
  2. Bilgisayarındaki eski klasörler, İndirilenler, Masaüstü, Belgeler
  3. E-posta ekleri, sohbet uygulamaları veya başka birine gönderdiğin dosyalar

Bazen dosyalar zaten ikinci bir konumda duruyordur ve sen unutmuşsundur.

Eğer başka hiçbir yerde değillerse, o zaman evet, kurtarma yazılımı kullan. Ben Disk Drill ile fena olmayan sonuçlar aldım. Hatırladığım kadarıyla dosyalarımın çoğunu, yaklaşık yüzde 90 kadarını geri getirdi.

Benim yaptıklarım:

1. Programı USB sürücüsüne değil, doğrudan bilgisayara kurdum
  2. USB’yi bağladım ve Disk Drill’i açtım
  3. Aygıt listesinden USB’yi seçip Kayıp Verileri Ara işlemini başlattım
  4. Sürücü biçimlendirilmiş olduğu için Evrensel Tarama kullandım
  5. Erken bitmiş gibi görünse bile taramanın tamamen bitmesine izin verdim
  6. Kurtarmadan önce dosyaları önizledim, bir dosya önizlemede açılıyorsa genelde sorunsuz kurtuluyordu
  7. Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydettim, asla aynı USB’ye değil

Eğer USB garip davranmaya başlarsa, rastgele bağlantı kopmaları, okuma hataları, yavaş taramalar olursa, zorlamayı bırak. Daha güvenli bir yol var. Disk Drill önce birebir tam bir imaj oluşturmanı, sonra fiziksel sürücü yerine o imajı taramanı sağlar. Donanım kararsız görünüyorsa ben bunu yapardım.

Henüz vazgeçmezdim. Eğer bu hızlı bir biçimlendirmeyse ve sürücüye yeni veri yazmadıysan, şansın hâlâ fena değil. Yazılım hiçbir şey bulamazsa ve dosyalar gerçekten çok önemliyse, örneğin yerine koyamayacağın kişisel fotoğraflar ya da iş dosyalarıysa, profesyonel bir kurtarma merkezi hâlâ bir seçenek.

İlk olarak, USB’nin bağlantısını çıkarın ve bir kenara koyun. Üzerine yeni dosyalar yazmayarak zaten en önemli kısmı yaptınız.

Kullanımı tamamen durdurma konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, ancak uzun bir taramadan önce bir şey daha eklerim. Sürücünün boyutunu ve sağlığını Disk Yönetimi’nde kontrol edin. Windows yanlış kapasite gösteriyorsa, RAW görünüyorsa veya sürekli yeniden bağlanıyorsa, belleğin kendisiyle uğraşmayı bırakın. Önce imajını alın, sonra imaj üzerinden çalışın. USB flash sürücüler kötü şekillerde arızalanır ve tekrarlanan taramalar bunu daha da kötüleştirir.

Birkaç pratik nokta.

1. Kurtarmayı aynı USB üzerinde test etmeyin.
  2. Windows’un onarma teklifini kabul etmeyin.
  3. Kurtarılan dosyalar için farklı bir sürücü kullanın.
  4. Dosyalar çok önemliyse, ilk okuma denemesinden sonra kendin yap yöntemlerini bırakın.

İnsanların hızlı ve tam biçimlendirme konusuna odaklanmasına biraz katılmıyorum. Yeni Windows sürümlerinde tam biçimlendirme kötü haber, evet. Ancak ucuz USB denetleyicileri aşınma dengeleme konusunda da garip şeyler yapar, bu yüzden sorunlu bir bellekte hızlı biçimlendirme bile hızla karmaşık hale gelir. Sürücünün durumu, biçimlendirme türü kadar neredeyse aynı derecede önemlidir.

Evde uygulanabilecek bir seçenek istiyorsanız, Disk Drill biçimlendirilmiş USB kurtarma için sağlam bir seçimdir. Tarayın, önizleyin ve bilgisayarınıza veya başka bir harici sürücüye kurtarın. Önizlemeler bozuk görünüyorsa durun ve durumu yeniden değerlendirin. Hata veriyorsa belleği saatlerce zorlamaya devam etmeyin.

Biçimlendirilmiş USB veri kurtarma hakkında sade bir anlatım için şu video fena değil: bu USB veri kurtarma anlatımını izleyin

Dosyalar vazgeçilmezse, aile fotoğrafları, yasal belgeler, iş arşivleri gibi, en güvenli ilk adım daha fazla yazılım değil profesyonel bir laboratuvardır. Bu kısım can sıkıcı, ama veriyi tekrarlanan kendin yap denemelerinden daha sık kurtarır.

İlk hareket? USB’yi bırakın ve ona bir depolama aygıtı gibi değil, kanıt gibi davranın.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @waldgeist’e katılıyorum, ama sıralamayı biraz değiştirirdim. Büyük bir kurtarma taramasına atlamadan önce, dosyaların kendi başınıza kurtarma denemesine değip değmediğini anlayın. Bu, vergi kayıtları, müşteri dosyaları, bebek fotoğrafları gibi yerine konamaz şeylerse, en güvenli ilk adım aslında çok fazla deneme yapmaktan kaçınmak ve erkenden profesyonel bir laboratuvarı düşünmektir. İnsanlar en iyi kurtarma şanslarını beş kez daha bir tarama yapayım diyerek yakıyor.

Ayrıca, tek ipucu olarak hızlı biçimlendirme ile tam biçimlendirme konusuna fazla takılmayın. Bu önemli, elbette, ama dosya sistemi türü de önemlidir. exFAT, FAT32 veya NTFS olarak biçimlendirilmiş bir USB kurtarma sırasında farklı davranabilir ve bazı araçlar birini diğerinden daha iyi okuyabilir.

Benim yapacağım şey:

1. Bir kez takın ve normal şekilde bağlanıp bağlanmadığını kontrol edin.
  2. Bağlanıyorsa, mümkünse önce tüm USB’nin bir imajını alın.
  3. Sonra belleğin kendisini değil, imajı tarayın.
  4. Dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir harici sürücüye kurtarın.

Bu, muhtemelen arızalanmakta olan bir flaş sürücü üzerindeki yıpranmayı azaltır. Biraz sıkıcı bir tavsiye, ama veriyi böyle kurtarırsınız.

Evde kullanmak için bir araç istiyorsanız, Disk Drill biçimlendirilmiş USB kurtarma için makul bir seçenektir. Ben önce imaj alma, sonra tarama için kullanırdım. Tarama dosyalarınızın önizlemesini doğru gösteriyorsa, bu oldukça sağlam bir işarettir. Önizlemeler bozuksa veya dosya adları tamamen anlamsızsa, sonsuza kadar kurcalamaya devam etmeyin.

Ayrıca, biçimlendirilmiş USB kurtarma hakkında daha gerçek dünyadan bir tartışma istiyorsanız, bunu okumaya değer: bir USB flaş sürücünün biçimini kaldırma hakkında en iyi Reddit ipuçları

Büyük mesele şu, panikle tıklamayın. İnsanlar kurtarılabilir olanı tamamen kayıp hale böyle getirir.

@waldgeist, @reveurdenuit ve @mikeappsreviewer ile küçük bir anlaşmazlığım var: Windows içinde biraz kurcalamak için bile belleği gerekenden uzun süre takılı bırakmazdım. Otomatik bağlama, indeksleme ve “yardımsever” işletim sistemi davranışları nadir risklerdir, ama dosyalar önemliyse nadir olması bile yeterlidir.

Benim ilk adımım şu olurdu:

1. USB’de fiziksel bir anahtar varsa yazma korumasını etkinleştirin.
  2. Mümkünse başka bir makine kullanın.
  3. Hemen sektör sektör bir imaj alın.
  4. Tüm kurtarma denemelerini yalnızca o imaj üzerinden yapın.

Bu önemlidir çünkü flash bellekler tuhaftır. Aşınma dengeleme verileri dağıtabilir ve biçimlendirilmiş bir birim, dizin yapısı mahvolmuş olsa bile hâlâ kurtarılabilir olabilir.

Kendiniz yapacaksanız, Disk Drill esas olarak önce imaj alıp sonra o imajı tarayabildiği için mantıklıdır. Burada benim en çok önemseyeceğim özellik bu olurdu.

Disk Drill artıları:

• Kurtarılabilir dosyaların kolay önizlemesi
  • Hızlı biçimlendirme durumları için iyi
  • İmaj alma riski azaltmaya yardımcı olur
  • Uzman olmayanlar için yeterince basit

Disk Drill eksileri:

• Derin taramalar sonsuza kadar sürebilir
  • Kurtarılan adlar/klasörler dağınık dönebilir
  • En iyi özellikler aslında gerçekten ücretsiz değil
  • Denetleyici veya NAND arızalanıyorsa sihirli bir çözüm değil

Sürücü ısınıyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya kapasitesi değişiyormuş gibi görünüyorsa durun. Bu artık bir yazılım sorunu değildir.