Şu Anda En Güvenilir Disk Onarım Yazılımı Hangisi?

Harici sabit diskim hata göstermeye başladı ve Windows sürekli onu tarayıp onarmamı istiyor. Dosyalarımı kaybetmekten endişeleniyorum, bu yüzden işler daha da kötüleşmeden önce sürücü hatalarını düzeltebilecek veya verileri güvenli şekilde kurtarabilecek güvenilir bir disk onarım yazılımı arıyorum. Herhangi bir öneriniz var mı?

Tek bir “en iyi sabit disk onarım yazılımı” olduğunu iddia eden herhangi bir listeye oldukça şüpheyle yaklaşırım. Bu ifade, birbirinden tamamen farklı pek çok sorun için kullanılıyor ve doğru araç, diskte gerçekten neyin yanlış olduğuna bağlı.

Önce bunu netleştirin. Dosyalar silindiyse, disk biçimlendirildiyse veya bir anda RAW olarak görünüyorsa, bunu bir veri kurtarma işi olarak ele alın. Bir bölüm kaybolduysa ya da Windows diski ayrılmamış olarak gösteriyorsa, büyük olasılıkla bölüm onarımıyla uğraşıyorsunuzdur. Disk yavaşsa, donuyorsa veya bozuk sektörler gösteriyorsa, herhangi bir şeyi düzeltmeye çalışmadan önce disk sağlığını kontrol edin. Ve eğer tıklama sesi çıkarıyorsa, sürtünme sesi geliyorsa, bağlantı kopuyorsa ya da sürekli görünmüyorsa, mümkün olduğunca onunla uğraşmayı bırakın ve verileri diskten almaya odaklanın.

Araçlar açısından, benim bakacağım set şu olurdu:

Disk Drill
Disk Drill, amaç dosyaları geri getirmek olduğunda genelde ilk başvuracağım araç olur. Silinmiş dosyaları, biçimlendirilmiş diskleri, RAW bölümleri, bozulmuş dosya sistemlerini ve Windowsun açmayı reddettiği harici sabit diskleri işleyebilir. Diğer faydalı yanı ise S.M.A.R.T. izleme içermesi ve diskin bire bir imajını oluşturabilmesidir; bu da disk kararsızsa çok önemlidir. İmaj üzerinden çalışmak, doğrudan arızalanan bir diski tekrar tekrar taramaktan çok daha güvenlidir.

SeaTools
Temel tanılama için iyi ve ücretsiz bir seçenektir; özellikle sorunun Windows, dosya sistemi veya diskin kendisi olup olmadığından emin değilseniz. Kısa ve uzun testler, diskin arızalanmaya başlayıp başlamadığı konusunda size hızlı bir fikir verebilir.

TestDisk
Bu, bölüm tablosu ve önyükleme sektörü onarımı için daha iyi ücretsiz araçlardan biridir. Bir bölüm aniden kaybolursa veya disk ayrılmamış olarak görünürse, TestDisk değerlendirmeye değerdir. Sadece şunu bilin: arayüzü metin tabanlı ve biraz affetmez olduğu için yeni başlayanlar için pek uygun değildir.

Clonezilla
Disk hâlâ okunabiliyor ama kötüye gidiyor gibi görünüyorsa, riskli herhangi bir şey yapmadan önce onu klonlayın. Clonezilla, tam bir kopya veya disk imajı oluşturmak için sağlam bir araçtır; böylece orijinal diske daha fazla yük bindirmek yerine bunun üzerinden çalışabilirsiniz.

CrystalDiskInfo
Hiçbir sorun yokken bile kurulu tutmak için kullanışlıdır. S.M.A.R.T. durumunu, sıcaklıkları ve Windows belirgin hatalar vermeye başlamadan önce ölmekte olan bir diske işaret edebilecek diğer uyarı işaretlerini gösterir.

Victoria HDD/SSD
Daha çok ileri seviye bir araçtır, ancak yüzey taramaları ve bozuk sektörleri ayrıntılı şekilde kontrol etmek için faydalıdır. Bunu birinin ilk sabit disk aracı yapmazdım, ama neye baktığınızı biliyorsanız diskin durumu hakkında size çok şey gösterebilir.

Asıl önemli olan, açıkça arızalanmakta olan bir diskte rastgele onarım araçlarını çalıştırmaya devam etmemektir. Tıklama sesi çıkarıyorsa, Windowstan veya BIOStan kayboluyorsa, aktarım sırasında donuyorsa ya da sürekli yeni bozuk sektörler oluşuyorsa, hâlâ vaktiniz varken verileri yedekleyin veya kurtarın ve diski değiştirin. Hiç algılanmıyorsa veya belirgin mekanik sesler çıkarıyorsa, yazılım bunu düzeltemez. O noktada profesyonel bir veri kurtarma hizmeti daha güvenli seçenektir. Yazılım mantıksal hasarla başa çıkabilir, ancak kafaları, motorları veya plakaları onaramaz.

Windows herhangi bir şeyi “tara ve onar”masına izin vermeden önce önemli dosyaları kopyalayın. Bu istem genellikle dosya sistemi sorunu olduğu anlamına gelir ve CHKDSK sürücüyü yeniden kullanılabilir hale getirebilir, ancak hasarlı dosya girdilerini parçalara dökebilir veya kurtarmayı zorlaştırabilir. Dosyalar önemliyse, onarımı ilk değil son adım olarak görürdüm. Sorunlu görünüyorsa sürücünün imajını alın, ardından kurtarmayı imaj üzerinde veya başka bir kopya üzerinde çalıştırın. Daha yönlendirmeli bir araç istiyorsanız Disk Drill kurtarma tarafında iyidir, ancak bunu kötü bir harici sürücüyü sihirli şekilde onaran bir araç olarak düşünmezdim. Verileriniz güvende olduktan sonra üreticinin tanılama aracını kullanın ve sürücünün elde tutulacak kadar güvenilir olup olmadığına karar verin. Kötü sektörleri varsa veya aynı uyarıyı vermeye devam ediyorsa değiştirin.

Sürücü bağlantısı koparken veya G/Ç hataları verirken onarımı Windows içinden çalıştırmayın. Bu “tara ve onar” düğmesi bir kurtarma aracı değildir, dosya sistemine değişiklik yazar ve zayıf durumdaki harici bir sürücüde dağınık bir sorunu daha kötü bir hale getirebilir.

İşlem sırası konusunda çoğunlukla @mike34 ile aynı fikirdeyim, ancak “onarım” ve “kurtarma”yı daha net ayırırdım. Dosyalara ihtiyacınız varsa önce kurtarma yazılımı kullanın veya önce bir imaj oluşturun. Disk Drill bunun için makul bir seçenektir çünkü normal bir kullanıcı için yeterince basittir ve kayıp dosyalar, RAW birimler ve disk imajlarıyla çalışabilir. Ancak şu var ki fiziksel olarak arızalı bir sürücüyü sağlıklı hale getirmez. Bunu hiçbir yazılım yapamaz. Sürücü tıklama sesleri çıkarıyorsa, kayboluyorsa veya tek bir klasörü kopyalamak sonsuza kadar sürüyorsa, onu tekrar tekrar taramayı bırakın.

İnsanların atladığı sıkıcı şey bağlantıdır. Diskin kendisinin bozulduğunu varsaymadan önce farklı bir USB kablosu, masaüstü ise anakartın arka USB portu ve hub olmadan deneyin. Bazı harici sürücü hataları sadece dengesiz güçten veya kötü bir muhafazadan kaynaklanır. Bundan sonra normal davranıyorsa önce önemli verilerinizi kopyalayın, ardından üreticinin tanılama aracını çalıştırın. Uzun testi geçemezse veya düzeltildikten sonra tekrar onarım istemeye devam ederse, önemli hiçbir şey için ona güvenmezdim. Ancak değiştirdikten sonra kullanın ya da hiç kullanmayın.

Bu harici sürücüye hiçbir şey yüklemeyin veya kurtarılan dosyaları kaydetmeyin. Kulağa bariz geliyor, ancak birçok kurtarmayı mahveden hata budur. Sürücü zaten dosya sistemi hataları veriyorsa, ona yapılan her yazma işlemi dizin bilgilerini, silinmiş dosya kayıtlarını veya hâlâ kurtarılabilir olan dosyaları üzerine yazabilir.

Yukarıdaki önce imaj alma tavsiyesi doğru, ancak ben ‘nereye kurtarıyorsunuz?’ sorusunu daha da üste koyardım. Başlamadan önce yeterli boş alanı olan başka bir sürücüye ihtiyacınız var. 2 TB bir harici sürücüyse ve çoğu sizin için önemliyse, onu dizüstü bilgisayarınızdaki yarısı dolu C sürücüsüne kurtarmaya çalışmayın. Önce başka bir disk alın, sonra ona kurtarma yapın veya klonlayın. Kurtarma yazılımı sihirli bir onarım tezgâhı değildir, daha çok dikkatli bir kopyalayıcı gibidir.

Normal kullanıcılar için Disk Drill bir kurtarma aracı olarak uygundur çünkü arayüzü TestDisk gibi araçlara göre daha az ürkütücüdür ve orijinal sürücüyü zorlamak yerine bir disk imajı üzerinden çalışabilir. Dosyalar önemliyse ben de bu şekilde kullanırdım. Ancak bunu, CHKDSK’yi veya başka herhangi bir şeyi, harici sürücünün sonrasında yeniden güvenilir olacağı beklentisiyle kullanmazdım. Dosyalarınızı aldıktan sonra Windows hâlâ tarama ve onarma istiyorsa, sürücü benim güvenimi zaten kaybetmiş demektir.

Yalnızca birkaç klasöre ihtiyacınız varsa ve sürücü hâlâ bağlanıyorsa, daha hızlı ama kusurlu yaklaşım büyük taramalar çalıştırmadan önce en önemli şeyleri elle kopyalamaktır. Belgelerle, fotoğraflarla, vergi dosyalarıyla, proje klasörleriyle, yani yerine koyamayacağınız her ne varsa onunla başlayın. Yazılım sunuyor diye tam sürücü taramasıyla başlamayın. Tam taramalar saatler sürebilir ve zayıf bir USB sürücü o kadar uzun süre çalışır durumda kalmayabilir.

Veriler güvendeyse, ancak o zaman onarım düşünülebilir. Üreticinin uzun testini çalıştırın, kutu bunu iletiyorsa SMART’ı kontrol edin ve Windows onarımını yalnızca bozuk girdileri kaldırarak dosya sistemini düzeltebileceği ihtimalini kabul ediyorsanız çalıştırın. Testi geçerse ve bu yalnızca kabloyu güvenli çıkarma yapmadan çekmekten kaynaklandıysa, belki kritik olmayan işler için kullanmaya devam edebilirsiniz. Başarısız olursa, bağlantısı kesilirse veya aynı uyarıyı yeniden vermeye başlarsa, değiştirin. Donanım bozuluyorsa en güvenilir disk onarım yazılımı hâlâ bir yedekleme ve yeni bir sürücüdür.