Harici sabit diskim birdenbire NTFS yerine RAW olarak görünüyor ve Windows, kullanabilmem için onu biçimlendirmemi istiyor. Üzerinde önemli dosyalarım var, bu yüzden biçimlendirmeden ve her şeyi kaybetmeden sürücüyü onarmanın veya kurtarmanın bir yolu olup olmadığını öğrenmeye çalışıyorum. RAW’dan NTFS’ye kurtarma için en güvenli sonraki adımın ne olduğunu anlamam konusunda yardıma ihtiyacım var.
Hayır, biçimlendirme tek yol değil. Sürücüde önem verdiğiniz herhangi bir şey varsa yine de doğrudan RAW’dan NTFS’ye atlamazdım. Windows bir sürücüyü RAW olarak gösterdiğinde, bu genellikle dosya sistemi yapısının Windows’un artık geçerli saymayacağı kadar hasar gördüğü anlamına gelir. Bu, daha basit durumlardan farklıdır. Daha güvenli sıra, önce dosyalarınızı almak, sonra sürücüyü yeniden oluşturmaktır.
Ben bunu şöyle ele alırdım.
Adım 1: Sürücüye yazmayı durdurun
Henüz biçimlendirme yapmazdım. CHKDSK çalıştırmazdım. DiskPart onarım komutlarını da gelişigüzel uygulamaya başlamazdım. Bunların hepsi diske yazma değişiklikleri yapar ve bunu yaptığınızda kurtarma genellikle daha karmaşık hale gelir. Bunu, CHKDSK’nin kötü bir durumu daha da kötüye çevirdiği eski bir harici HDD’de zor yoldan öğrendim.
Adım 2: Önce dosyaları kurtarın
Sürücü hâlâ Disk Yönetimi’nde doğru boyutla görünüyorsa, önce oradan başlar ve başka her şeyden önce kurtarmayı denerdim. İlk tercihim Disk Drill olurdu.
Yapacaklarım:
- Programı hasarlı olan sürücüye değil, farklı bir sürücüye kurun.
- RAW USB sürücüsünü, SSD’yi veya harici sabit diski bağlayın.
- RAW sürücüyü seçin ve Search for Lost Data taramasını başlatın.
- Taramanın bitmesine izin verin. Sürücü ölmek üzere değilse yarıda kesmeyin.
- Sonuçları klasörlere, dosya türlerine veya dosya adlarına göre sıralayın.
- Önem verdiğiniz dosyaları önizleyin.
- Bunları başka bir diske kurtarın.
Burada hoşuma giden bir şey, Windows sürümünün size 100 MB’a kadar ücretsiz kurtarma vermesi. Bana göre bundan daha kullanışlı olan ise tarama ve önizlemelerin engellenmemesidir. Para harcamadan önce ne bulduğunu görme şansınız olur.
Önizleme desteği fena değil. Belgeler, PDF’ler, fotoğraflar, videolar, ses dosyaları, arşivler ve birçok RAW fotoğraf biçimi genellikle sorunsuz görünür. Bir dosya önizlemede temiz şekilde açılıyorsa, bunu genelde iyi bir işaret olarak görürüm.
Bu aracın RAW birimlerde neden işe yarama eğiliminde olduğu oldukça basit. Yalnızca Windows’un NTFS yapısını okuyabilmesine dayanmaz. Hâlâ bazı NTFS meta verileri varsa, bunları kullanmaya çalışır. Dosya sistemi fazla bozulmuşsa, dosya imzalarına göre de tarama yapar ve bilinen dosya türlerini doğrudan arar. Bu, bölümün hâlâ mevcut olduğu ama dosya sisteminin mahvolduğu sürücülerde yardımcı olur.
İlk tarama bazı şeyleri kaçırırsa, UFS Explorer veya DiskGenius ile karşılaştırmalı kontrol yapardım. Bir aracın kaçırdığı klasörleri diğerinin hemen bulduğunu gördüm. Tüm kurtarma yazılımları aynı şekilde davranmaz.
Adım 3: Sürücüyü NTFS olarak yeniden oluşturun
Önemli dosyalarınız güvenli bir yerde olduktan sonra, sürücüyü düzeltirdim.
Kolay yol:
- Disk Yönetimi’ni açın.
- RAW bölüme sağ tıklayın.
- Biçimlendir seçeneğini seçin.
- NTFS’yi seçin.
- Hızlı Biçimlendirme açık kalsın.
- Tamam’a tıklayın.
Biçimlendir seçeneği gri görünüyorsa veya yoksa, RAW bölümü silin, yeni bir bölüm oluşturun, ardından yenisini NTFS olarak biçimlendirin.
Son bir şey. Bu bir SSD ise ya da sürücü bağlantıyı kesmeye devam ediyorsa, okuma hataları veriyorsa veya her dokunduğunuzda daha da yavaşlıyorsa, kurtarma konusunda hızlı davranın. Bir SSD’nin bir hafta sonu içinde okunabilir durumdan tamamen ölü hale geçtiğini gördüm. Disk biçimlendirdikten sonra tekrar RAW olursa, ona güvenmeyi bırakır ve değiştirirdim. Önemli depolama için ona ikinci bir şans vermezdim.
Hayır. Biçimlendirme ilk değil, son adımdır.
Sürücü NTFS’den RAW’a döndüyse, Windows dosya sistemi haritasını kaybetmiştir. Verileriniz hâlâ orada olabilir. @mikeappsreviewer bir konuda haklı, önce biçimlendirme yapmayın. Erken aşamada rastgele düzeltme komutlarından kaçınma konusunda da katılıyorum. Biraz ayrıldığım nokta şu: sürücü kararlıysa ve SMART temiz görünüyorsa, önce orijinal disk üzerinde çalışmak yerine tam bir birebir imaj almak daha akıllıcadır. Bu, işler ters giderse deneme yapmak için size güvenli bir kopya verir.
Benim yapacağım şey şu olurdu:
-
CrystalDiskInfo ile SMART sağlığını kontrol edin.
Sağlık kötüyse veya bekleyen sektörler görüyorsanız, sürücüyle uğraşmayı bırakın ve önce imajını alın. -
Diski klonlayın veya imajını alın.
HDD Raw Copy Tool veya ddrescue gibi bir şey kullanın. Kaynak yerine klon üzerinde çalışın. Bu, özellikle eski harici disklerde çok önemlidir. -
TestDisk ile bölüm yapısını test edin.
Bazen RAW durumu sadece bozuk bir önyükleme sektörü veya hasarlı bölüm girdisidir. TestDisk benim için NTFS bölümlerini iki kez düzeltti. Biçimlendirme gerekmez. Disk Drill kadar şık değildir ama yeniden oluşturmadan önce denemeye değer. -
Dosyaları imajdan veya klondan kurtarın.
Disk Drill burada sağlam bir seçenektir, özellikle de TestDisk birimi temiz şekilde geri yüklemezse. RAW sürücülerden dosya çekmede iyidir ve devam etmeden önce nelerin kurtarılabildiğini önizlemenize izin verir. -
Veriler güvendeyken, silin ve yeniden NTFS olarak biçimlendirin.
Sürücü tekrar RAW olursa, kullanımdan kaldırın. Ona güvenmeyin.
Ayrıca, Windows dosya kurtarma için basit bir rehber istiyorsanız, şu yardımcı olur: Windows bilgisayarda silinen dosyalar nasıl kurtarılır
Kısa versiyon: hayır, biçimlendirme tek seçeneğiniz değil. Önce kurtarma. Sonra onarım. Tekrar garip davranırsa sürücüyü değiştirin.
Hayır, biçimlendirme kesinlikle tek seçenek değil. Windows’un buna RAW demesi genelde dosya sistemini okuyamadığı anlamına gelir, tüm dosyaların yok olduğu anlamına değil. @mikeappsreviewer ile ve kısmen @viaggiatoresolare ile aynı fikirdeyim, ama donanım tarafını doğrulamadan önce onarım denemeye o kadar hevesli değilim.
İlk kontrol edeceğim şey kutu, kablo ve USB portu olurdu. Cidden. Harici disklerin sadece SATA-USB köprüsü sorun çıkardığı için RAW olarak göründüğünü gördüm. Mümkünse başka bir kablo, başka bir PC deneyin ve masaüstü tipi bir harici diskse başka bir güç adaptörü kullanın. Bazen disk sağlamdır ve sorun onu çevreleyen donanımdadır.
Ayrıca Disk Yönetimi’ni dikkatlice kontrol edin:
- bölüm hâlâ oradaysa ve boyutu doğru görünüyorsa, bu daha iyi bir işarettir
- kapasite garip görünüyorsa veya ayrılmamış alan olarak görünüyorsa, sorun farklıdır
- bağlantısı sürekli kopuyorsa, fazla kurcalamayı bırakın
İnternetteki insanlarla biraz farklı düşündüğüm bir nokta var: TestDisk harika, ama bölüm bilgilerini okumaya alışık değilseniz göz korkutucu olabilir. Stresli ve uykusuzken yanlış şeye tıklamak kolaydır. Amaç sadece bozulmuş bir harici sabit diskten dosya kurtarmak ise, ben başka bir disk/bilgisayar kurulumunda Disk Drill ile salt okunur bir taramayla başlamayı ve gerçekten nelerin kurtarılabildiğini görmeyi öneririm. Bu, daha derin düzeltmelere geçmeden önce size gerçekçi bir tablo sunar.
Önemli ayrım:
- dosya sistemi bozulması nedeniyle RAW = çoğu zaman kurtarılabilir
- disk fiziksel olarak arızalandığı için RAW = kurtarabildiğinizi kurtarın, sonra kullanımdan çıkarın
Dosyalarınız güvende olduktan sonra yeniden NTFS olarak biçimlendirin. Daha sonra tekrar RAW olursa ona güvenmeyin. O noktada disk temelde hafta sonunuzu iki kez mahvetmek istediğini söylüyordur.