Pamięć mojego iPhonea z jakiegoś powodu zapełnia się przez noc

Pamięć iPhone’a ciągle zapełnia się w nocy, nawet gdy niczego nie pobieram, a rano dostaję ostrzeżenia o małej ilości miejsca. Sprawdziłem zdjęcia, aplikacje i wiadomości, ale nie mogę ustalić, co to powoduje. Potrzebuję pomocy, aby dowiedzieć się, dlaczego pamięć iPhone’a zapełnia się w nocy i jak temu zapobiec.

Natknąłem się na to u kilku krewnych i nigdy nie wyglądało to jak jakiś losowy błąd iPhone’a. To, co ciągle widziałem, to wolniejsze narastanie problemu. Tu stare pobrania, tam rozrośnięte aplikacje, załączniki w wiadomościach gromadzące się miesiącami. A potem pewnego dnia telefon wyświetla ostrzeżenie o pamięci i wydaje się, że stało się to nagle, mimo że tak nie było.

Pierwsza rzecz, jaką bym zrobił, to sprawdzenie, gdzie zniknęło miejsce.

Przejdź do Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPhone’a i poczekaj chwilę, aż wszystko się załaduje. Nie pomijaj tej części. Gdy dane się pojawią, zobaczysz, która kategoria zajmuje najwięcej miejsca — Zdjęcia, Aplikacje, Wiadomości albo coś innego.

Jeśli Aplikacje są wysoko na liście, zacznij od największych. Widziałem, jak Instagram, TikTok, Spotify, Netflix i aplikacje do czatowania potrafią trzymać absurdalnie dużo pamięci podręcznej. Klipy wideo, miniatury, pliki tymczasowe, stare pobrania. Rzeczy, których nigdy nie chciałeś zachowywać. Usunięcie aplikacji, których nigdy nie otwierasz, albo ich odciążenie zwalnia miejsce szybciej, niż ludzie się spodziewają. Apple nie bez powodu ma ustawienie Odciąż nieużywane aplikacje.

Wiadomości to kolejna rzecz, którą ludzie pomijają. Każdy obraz, film, mem, notatka głosowa i losowy załącznik z iMessage tam zostaje, dopóki ich nie usuniesz. Kiedyś wyczyściłem kilka długich czatów grupowych i odzyskałem kilka gigabajtów. Bez żartów, to było więcej niż usunięcie połowy aplikacji z telefonu.

Potem sprawdź zapisane multimedia i pliki. Pobrane utwory, odcinki podcastów, pobrania z Netflixa, pobrania z YouTube, pliki PDF i wszystko, co siedzi w aplikacji Pliki, też się liczy. Łatwo o nich zapomnieć, bo nie patrzą na ciebie z ekranu początkowego.

Jeśli Zdjęcia są największą kategorią, co zwykle widywałem, porządki idą wolniej. Większość ludzi nie ma stosów idealnie zduplikowanych zdjęć. Mają za to nieskończoną liczbę prawie identycznych ujęć, dziesięć wersji tego samego zdjęcia psa, zrzuty ekranu, które mieli usunąć, Live Photos i ogromne filmy sprzed lat.

Do tej części użyłbym Clever Cleaner.

Mała uwaga jednak. To nie wyczyści całego telefonu. Apple nie pozwala zewnętrznym aplikacjom grzebać w plikach systemowych ani usuwać danych z innych aplikacji. To, z czym radzi sobie dobrze, to biblioteka zdjęć, czyli miejsce, w którym blokuje się sporo pamięci.

Co zwróciło moją uwagę:

1. Znajduje podobne zdjęcia, a nie tylko dokładne duplikaty.
  2. Grupuje zrzuty ekranu, żeby można było szybko je usunąć.
  3. Wskazuje największe zdjęcia i filmy.
  4. Zamienia Live Photos w zwykłe nieruchome zdjęcia.
  5. Wybiera prawdopodobnie najlepsze ujęcie z serii podobnych obrazów.

Skanowanie podobnych zdjęć to najbardziej przydatna część. Wbudowany album Duplikaty od Apple wykrywa tylko dokładne kopie. W prawdziwych bibliotekach zdjęć problemem zajmującym miejsce jest zwykle pięć rozmazanych ujęć tego samego paragonu albo dwanaście zdjęć z tego samego kąta, a nie prawdziwe duplikaty.

Podobało mi się to, że nadal sam musisz zatwierdzać usunięcia. Aplikacja sugeruje. Ty decydujesz. Wolę to, bo rzeczy z automatycznym usuwaniem mnie denerwują i widziałem, jak ludzie kasowali rzeczy, które chcieli zachować.

Więc tak, moja kolejność byłaby taka.

Najpierw sprawdź Pamięć iPhone’a.
Wyczyść oczywiste śmieci z aplikacji.
Usuń stare załączniki z wiadomości.
Usuń zapomniane pobrania.
Jeśli Zdjęcia nadal zajmują większość pamięci, wyczyść bibliotekę przy użyciu Clever Cleaner.

Ta kolejność pomogła więcej niż raz osobom wokół mnie. Zwykle największy zysk dawały zdjęcia, a gdy udało się je opanować, ostrzeżenie „Pamięć prawie pełna” przestało wyskakiwać co drugi dzień.

To brzmi mniej jak „tajemnicze zapełnianie pamięci”, a bardziej jak przyrost danych w tle, gdy telefon leży w nocy podłączony do Wi‑Fi i zasilania.

Częściowo nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. To nie zawsze jest stary bałagan, który w końcu daje o sobie znać. Nocne skoki często wynikają z aktywnych procesów:

1. Synchronizacja lub ponowne przetwarzanie zdjęć w iCloud.
  2. Automatyczne pobieranie podcastów lub muzyki.
  3. Aplikacje streamingowe ponownie pobierające treści offline.
  4. Aplikacja Mail buforująca duże załączniki.
  5. Safari tworzące dane witryn.
  6. Pliki aktualizacji iOS pobierane w tle.
  7. Logi i „Dane systemowe” zwiększające się po nieudanych synchronizacjach lub pętlach związanych z małą ilością miejsca.

Co sprawdzić dziś wieczorem, przed snem:

Przejdź do Ustawień, potem Ogólne, potem Odświeżanie aplikacji w tle. Wyłącz je najpierw dla aplikacji streamingowych, społecznościowych, chmurowych i zakupowych.

Przejdź do Ustawień, potem App Store. Wyłącz Pobieranie aplikacji i Uaktualnienia aplikacji.

Przejdź do Ustawień, potem Podcasty i Muzyka. Wyłącz automatyczne pobieranie.

Przejdź do Ustawień, potem Zdjęcia. Jeśli Zdjęcia iCloud są włączone, sprawdź, czy synchronizacja nie utknęła. Zawieszona synchronizacja zajmuje miejsce na pliki tymczasowe. To samo dotyczy Biblioteki współdzielonej.

Sprawdź Mail. Jeśli używasz Gmaila lub Outlooka w Apple Mail, usuń konto i dodaj je ponownie, jeśli Mail gromadzi za dużo danych. Widziałem już, jak Mail bez sensu buforował gigabajty załączników.

Potem sprawdź Dane systemowe w Pamięci iPhone’a przed snem, a potem ponownie rano. Jeśli ta liczba skacze, problemem zwykle jest pamięć podręczna, logi, pliki aktualizacji albo tymczasowe dane synchronizacji, a nie Twoje zdjęcia.

Jeszcze jedno. Uruchom telefon ponownie po czyszczeniu. Jeśli pamięć nadal gwałtownie rośnie w nocy, zrób kopię zapasową i zaktualizuj iOS. Jeśli po aktualizacji nadal będzie się to działo, wykonaj kopię zapasową, wymaż urządzenie i przywróć dane. Irytujące, jasne. Ale to często naprawia uszkodzone pamięci podręczne.

Jeśli Zdjęcia nadal są jedną z głównych kategorii, Clever Cleaner warto wykorzystać do porządkowania zdjęć. To porządna aplikacja do czyszczenia iPhone’a z duplikatów i podobnych zdjęć, zrzutów ekranu, dużych filmów i Live Photos. Poza tym tutaj widać, jakiego rodzaju porządki wykonuje, zobacz, jak Clever Cleaner szybko zwalnia miejsce na iPhonie.

Stawiam na automatyczne pobieranie, pamięć podręczną Maila albo rozdęte Dane systemowe. To zwykle one są winne, gdy pamięć rośnie, podczas gdy Ty śpisz.

Właściwie trochę bym polemizował zarówno z @mikeappsreviewer, jak i z @jeff. Jeśli dzieje się to konkretnie w nocy, a nie po prostu ogólnie się pogarsza, sprawdziłbym rzeczy, które działają tylko wtedy, gdy telefon jest zablokowany, ładuje się i jest połączony z Wi-Fi.

Duża rzecz, o której nikt nie wspomina wystarczająco często: zmienny rozmiar kopii zapasowej iCloud. Wejdź w Ustawienia > twoje imię > iCloud > Backup w iCloud, a potem sprawdź, które aplikacje są uwzględnione. Niektóre aplikacje wrzucają ogromne ilości lokalnych danych do migawek kopii zapasowej, a jeśli telefon ma mało wolnego miejsca, iOS może dziwnie zachowywać się z tymczasowymi plikami kopii zapasowej. To samo dotyczy WhatsAppa/Telegrama, jeśli dużo z nich korzystasz.

Kolejna podstępna rzecz to poczta głosowa i usunięte multimedia, które wcale nie zniknęły. Sprawdź:

• Zdjęcia > Ostatnio usunięte
  • Pliki > Przeglądaj > Ostatnio usunięte
  • Dyktafon
  • Podcasty pobrane, ale oznaczone jako odtworzone
  • Wypożyczenia/pobrane materiały w aplikacji TV
  • Pamięć WhatsAppa w samej aplikacji

Poza tym, jeśli używasz aplikacji do kamer bezpieczeństwa, elektronicznej niani, wideorejestratora albo czegokolwiek, co nocą przesyła nagrania, takie aplikacje mogą najpierw budować lokalne cache i kiepsko je czyścić. To samo z Google Photos, OneDrive, Dropboxem. One niby „synchronizują”, ale tak naprawdę gromadzą tymczasowe śmieci.

Zrobiłbym prosty test:

1. Włącz w telefonie Tryb samolotowy na noc i wyłącz Wi-Fi.
  2. Zanotuj ilość wolnego miejsca przed snem.
  3. Sprawdź ponownie rano.

Jeśli miejsce pozostaje stabilne, to prawie na pewno problem z siecią lub synchronizacją w tle. Jeśli nadal przybywa zajętego miejsca, bardziej wskazuje to na uszkodzenie danych systemowych albo lokalne indeksowanie.

I tak, jeśli Zdjęcia to jedna z twoich głównych kategorii, Clever Cleaner przydaje się do szybszego usuwania podobnych zdjęć, zrzutów ekranu, dużych filmów i Live Photos niż robienie tego ręcznie. To inny przypadek użycia niż czyszczenie systemu, ale nadal warto.

Poza tym to niezłe zestawienie, jeśli porównujesz opcje: najlepsze aplikacje AI do czyszczenia pamięci iPhonea

Test z Trybem samolotowym zwykle dość szybko pokazuje, o co chodzi.

Przetestowałbym jedną rzecz, której pozostali tak naprawdę nie podkreślili wystarczająco: analitykę/logi awarii. Na niektórych iPhone’ach, zwłaszcza gdy pamięć jest już prawie pełna, logi mogą urosnąć lawinowo przez noc z powodu jednej wadliwej aplikacji albo nieudanego procesu.

Sprawdź:

• Ustawienia > Prywatność i ochrona > Analityka i ulepszenia > Dane analityczne
  • Ustawienia > Siri i wyszukiwanie, a następnie wyłącz sugestie dla kilku głośnych aplikacji
  • Ustawienia > Ogólne > Data i czas, upewnij się, że ustawianie jest automatyczne

Dlaczego częściowo nie zgadzam się z @jeff i @hoshikuzu: nie każdy nocny skok wynika z synchronizacji/pobierania. Czasami iOS ciągle ponownie indeksuje Zdjęcia, Wiadomości albo Spotlight, a „Dane systemowe” rosną, bo coś zapętla się, a nie dlatego, że faktycznie dodawana jest nowa zawartość.

Kolejny często pomijany winowajca: lista offline Safari i grupy kart ze stronami pełnymi multimediów. Sprawdź też, czy jakaś przeglądarka inna niż Safari nie gromadzi danych witryn.

Mój plan działania:

1. Zanotuj dokładny rozmiar Danych systemowych.
  2. Wymuś zamknięcie każdej aplikacji, która stale odświeża zawartość.
  3. Wyczyść historię Safari i dane witryn.
  4. Usuń każdą częściowo pobraną aktualizację iOS w Pamięci iPhone’a.
  5. Wyłącz raz przed snem Tryb niskiego zużycia energii, bo co dziwne może opóźniać zadania porządkowe.

Jeśli wykres pamięci pokazuje, że to Zdjęcia są prawdziwym pożeraczem miejsca, wtedy Clever Cleaner ma sens.
Zalety: szybki przy podobnych zdjęciach, zrzutach ekranu, dużych filmach, Live Photos.
Wady: nie naprawi Danych systemowych, pamięci podręcznej Mail ani śmieci specyficznych dla aplikacji.

Więc tak, @mikeappsreviewer ma rację, że najpierw trzeba sprawdzić kategorie, ale jeśli rozmiar skacze przez noc, osobiście podejrzewałbym zapętlone procesy systemowe, zanim obwiniłbym stary bałagan.