Najlepsze narzędzie do odzyskiwania danych dla Mac z prostym interfejsem?

Przypadkowo usunąłem ważne pliki z mojego Maca i zbyt późno zdałem sobie sprawę, że nie mam aktualnej kopii zapasowej. Próbuję znaleźć najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania danych na Maca z prostym interfejsem, ponieważ nie jestem zbyt obeznany z technologią i nie chcę pogorszyć sytuacji. Jeśli ktoś może polecić łatwe w użyciu narzędzie do odzyskiwania danych na Maca, które naprawdę działa, będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Przerabiałem to na Macu i tak, to jest fatalne. Zdjęcia zniknęły, foldery projektów przepadły, dysk zewnętrzny się montuje, ale nic nie pokazuje. Pierwsze kilka minut ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.

Co zrobiłbym najpierw, zanim uruchomiłbym jakąkolwiek aplikację do odzyskiwania:

1. Natychmiast przestań cokolwiek zapisywać na dysku.
  2. Nie przenoś na niego nowych plików.
  3. Na razie zostaw Pierwszą pomoc w spokoju. To samo dotyczy przypadkowych aplikacji do czyszczenia.
  4. Odzyskane pliki zapisuj na innym dysku, nigdy z powrotem na tym samym.
  5. Jeśli dysk traci połączenie, zawiesza się albo wydaje się niestabilny, najpierw wykonaj kopię obrazu, jeśli masz taką możliwość.

Dyski SSD to miejsce, gdzie ludzie szybko się sparzą. W nowszych Macach TRIM może wyczyścić usunięte bloki szybciej, niż można się spodziewać, więc czekanie albo używanie dysku jak zwykle to zły pomysł.

Jeśli chcesz przegląd sensownych opcji, warto zajrzeć do tego wątku: Narzędzia do odzyskiwania danych na Macu.

Narzędzia, które umieściłbym na krótkiej liście:

1. Disk Drill to program, który poleciłbym większości osób na początek. Dobrze radzi sobie z APFS, działa bez problemu na Apple Silicon i skutecznie odzyskuje usunięte pliki, sformatowane dyski, karty SD oraz zewnętrzne dyski SSD. Podobała mi się funkcja podglądu, a opcja tworzenia kopii obrazu bit po bicie ma znaczenie, gdy dysk wygląda na niestabilny.
  2. PhotoRec to mój wybór, jeśli potrzebujesz darmowej opcji. Jest skuteczny, zwłaszcza przy uszkodzonych kartach i trudnych przypadkach, ale nie jest przyjazny w obsłudze. Działa w terminalu i zwykle tracisz oryginalne nazwy plików oraz układ folderów.
  3. R-Studio wchodzi głębiej. Jeśli masz do czynienia z RAID-em, uszkodzonymi partycjami albo bałaganem na niższym poziomie systemu plików, to jedno z poważniejszych narzędzi. Nie dałbym go jednak początkującemu. Interfejs bardzo szybko wydaje się przeładowany.
  4. iBoysoft Data Recovery jest w porządku, jeśli chcesz czegoś prostszego. Obsługa APFS jest solidna, a niewielki darmowy limit odzyskiwania pomaga, gdy potrzebujesz odzyskać tylko kilka plików.

Gdyby to był mój dysk i problem dotyczył czegoś typowego — usuniętych plików, opróżnionego Kosza, uszkodzonej karty SD, dziwnego zachowania dysku zewnętrznego — zacząłbym od Disk Drill. Wydaje się najłatwiejszym kompromisem między skutecznością a łatwością obsługi. Jeśli dobrze czujesz się w Terminalu i chcesz darmowej opcji, PhotoRec nadal potrafi więcej, niż ludzie się spodziewają.

Jeśli chcesz najprostszy wybór, postawiłbym na Disk Drill dla Maca.

Dlaczego. Prosty interfejs. Duże przyciski. Jasne kategorie plików. Podgląd działa dobrze, więc marnujesz mniej czasu na przekopywanie się przez śmieci. Dla osób nietechnicznych to ma większe znaczenie, niż ludzie przyznają.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do ogólnej krótkiej listy, ale jestem trochę mniej przekonany do iBoysoft dla początkujących. Na początku wydaje się prosty, a potem zaczyna wyświetlać dodatkowe monity i opcje skanowania, których ludzie nie zawsze rozumieją. Disk Drill wydaje się bardziej przejrzysty.

Mój szybki ranking pod kątem prostoty użycia:

1. Disk Drill, najlepsza równowaga między łatwością obsługi a wynikami odzyskiwania.
  2. EaseUS Data Recovery Wizard, łatwy układ, ale zauważyłem, że skanowanie jest wolniejsze na dużych dyskach.
  3. Wondershare Recoverit, dopracowany interfejs, przyzwoity do zdjęć i dokumentów, ceny są irytujące.

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli usunięte pliki były na wewnętrznym SSD nowszego Maca, szanse na odzyskanie szybko spadają. Jeśli był to dysk zewnętrzny, karta SD lub pendrive, twoje szanse są zwykle lepsze.

Jeśli chcesz podsumowanie prostym językiem, to pomogło mi porównać narzędzia, zanim wybrałem jedno:
najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania danych na Maca z prostą konfiguracją

Więc tak, jeśli twoim głównym celem jest przede wszystkim prosty interfejs, Disk Drill to opcja, od której bym zaczął. Podejrzyj pliki, odzyskaj je na inny dysk i nie przeciągaj całego procesu.

Jeśli Twoim głównym priorytetem jest prosty interfejs na Macu, nadal umieściłbym Disk Drill na szczycie, ale z nieco innego powodu niż @mikeappsreviewer i @nachtdromer.

To, co sprawia, że jest łatwiejszy dla osób nietechnicznych, to fakt, że od razu nie zasypuje Cię żargonem. Zwykle możesz po prostu wybrać dysk, przeskanować, podejrzeć, odzyskać. To ma większe znaczenie niż posiadanie 900 zaawansowanych opcji, których i tak nigdy nie użyjesz. Okno podglądu jest też bardzo przydatne, zwłaszcza jeśli potrzebujesz tylko kilku dokumentów lub zdjęć i nie chcesz przywracać góry śmieci.

Trochę się nie zgadzam w jednej kwestii: ludzie często obsesyjnie skupiają się na najlepszych wskaźnikach odzyskiwania, jakby każda aplikacja była diametralnie inna. W normalnych przypadkach przypadkowego usunięcia plików użyteczność ma równie duże znaczenie. Potężne narzędzie z chaotycznym interfejsem może pogorszyć sytuację, jeśli klikniesz nie to, co trzeba, albo zapiszesz pliki z powrotem na tym samym dysku.

Moja krótka wersja:

• Disk Drill: najłatwiejsze ogólnie oprogramowanie do odzyskiwania danych na Maca dla początkujących
  • EaseUS: wystarczająco proste, ale wydaje mi się bardziej zagracone
  • PhotoRec: skuteczne, ale zupełnie nieprzyjazne dla początkujących
  • R-Studio: świetne dla profesjonalistów, dla większości osób to przesada

Jeśli chcesz więcej porównań, w tym wątku znajdziesz niezłe zestawienie najlepszego oprogramowania do odzyskiwania danych na Maca dla usuniętych plików i dysków zewnętrznych.

Jest jednak jedno zastrzeżenie, którego nikt nie lubi słyszeć: jeśli pliki zostały usunięte z wewnętrznego SSD w nowszym Macu, odzyskanie może się udać albo nie. Jeśli był to karta SD, dysk USB albo zewnętrzny SSD/HDD, szanse są zwykle dużo większe.

Więc tak, jeśli pytanie brzmi najlepsze narzędzie do odzyskiwania danych na Maca z prostym interfejsem, zacząłbym od Disk Drill dla Maca. To najmniej irytująca opcja, a to szczerze mówiąc ma duże znaczenie.

W większości zgadzam się z @nachtdromer, @mike34 i @mikeappsreviewer, że Disk Drill to najbezpieczniejsza rekomendacja dla nietechnicznego użytkownika Maca, ale dodałbym jedno małe zastrzeżenie: prostota jest pomocna tylko wtedy, gdy aplikacja jasno pokazuje także, czego nie robić. Niektóre narzędzia do odzyskiwania wyglądają przyjaźnie, a potem po cichu podsuwają dodatkowe opcje naprawy, które mylą początkujących.

Z tego powodu Disk Drill jest prawdopodobnie najlepszym pierwszym wyborem na Macu.

Zalety Disk Drill

• Czysty interfejs, łatwy w nawigacji
  • Dobry podgląd plików przed odzyskaniem
  • Całkiem dobrze radzi sobie z APFS, dyskami USB, kartami SD i dyskami zewnętrznymi
  • Pozwala skupić się na usuniętych plikach zamiast tonąć w technicznych ustawieniach

Wady Disk Drill

• To nie najtańsza opcja
  • Głębokie skanowanie nadal może zwrócić dużo chaotycznych wyników
  • W przypadku nowszych wewnętrznych dysków SSD w Macach żadna aplikacja nie może wiele obiecać, jeśli TRIM już wyczyścił dane

W jednym punkcie nieco różnię się od typowego rankingu: EaseUS jest wystarczająco prosty, ale uważam, że jego interfejs jest bardziej w stylu kreatora niż faktycznie przejrzysty. Prowadzi użytkownika za rękę, jasne, ale czasem oznacza to po prostu więcej ekranów. R-Studio jest świetne, ale zdecydowanie zbyt rozbudowane do tego zastosowania. PhotoRec jest potężny i darmowy, ale jeśli zależy ci na prostocie, to jest właściwie przeciwieństwem prostoty.

Jeśli więc twoim celem jest najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania danych na Maca z prostym interfejsem, zacząłbym od Disk Drill, przeskanował uszkodzony dysk, podejrzał tylko to, co ważne, i odzyskał pliki na inne urządzenie. Jeśli to twój wewnętrzny SSD, zachowaj realistyczne oczekiwania. Jeśli to dysk zewnętrzny albo karta SD, szanse są zwykle dużo większe.