Mac'te SD Karttan Dosyaları Kurtarmanın Basit Bir Yoluna mı İhtiyacınız Var

Mac cihazımda bir SD karttan dosyaları kurtarma konusunda yardıma ihtiyacım var; kart aniden bazı fotoğraf ve videoları göstermeyi bıraktı. Kart algılanıyor, ancak dosyaların büyük bir kısmı kayıp ve bunlar gerçekten geri almam gereken önemli kişisel anılar. Gerçekten işe yarayan, Mac için basit ve güvenli bir SD kart kurtarma yöntemi arıyorum.

Bu durum başıma birden fazla kez geldi ve evet, insanın morali çok çabuk bozuluyor. Çekimi bitiriyorsunuz, SD kartı Mac’inize takıyorsunuz ve Finder hiçbir şey göstermiyor ya da macOS okunamayan disk uyarısı veriyor. Yıllar önce hasarlı bir kart yüzünden bir düğünün tüm fotoğraflarını kaybetmiştim, bu yüzden bunun yarattığı paniği biliyorum. Yine de kart fiziksel olarak mahvolmadıysa, dosyalarınızın hâlâ flash depolamada duruyor ve doğru yöntemle çıkarılmayı bekliyor olma ihtimali gayet yüksek.

İlk olarak, karta dokunmayı bırakın. Cidden. Kameradan çıkarın. Mac’inizde bağlı görünüyorsa bağlantısını kesin ve kendi hâline bırakın. Dosyalar silindiğinde ya da kart biçimlendirildiğinde, macOS genelde ham veriyi hemen silmez. Dosya tablosunu günceller, böylece alan boşmuş gibi görünür. Eski veriler çoğu zaman üzerine yeni bir şey yazılana kadar orada kalır. Aynı bloklara yeni fotoğraflar veya dosyalar yazıldığı anda iş biter. Yazılım, üzerine yazılmış veriyi geri getiremez.

Kurtarma uygulamaları yüklemeden önce sıkıcı kontrolleri yapın. Sorun dandik bir kart okuyucu ya da garip bir bağlama sorunu olduğu hâlde insanların saatlerini kurtarma işleriyle harcadığını gördüm.

1. SD kart üzerindeki kilit sekmesine bakın. Kilitli konuma kaydıysa, Mac’iniz kartla garip davranabilir veya normal erişimi reddedebilir.

2. Metal temas noktalarını kuru ve yumuşak bir bezle silin. Toz, parmak izi veya hafif oksitlenme bazen bağlantıyı bozabilir.

3. Başka bir USB bağlantı noktası deneyin. Hatta daha iyisi, başka bir kart okuyucu deneyin. Ucuz okuyucular sürekli arızalanır. Birinin bir kartla çalışıp sonraki kartta tıkandığını yaşadım.

4. Gizli çöp kutusu yöntemini deneyin. Finder’da kartı açın, sonra Command + Shift + . tuşlarına basın. .Trashes adlı soluk bir klasör arayın. Silinen dosyaların orada durduğunu gördüm; onları sürükleyip geri çıkarabilirsiniz.

Bunların hiçbiri işe yaramazsa, Spotlight’tan Disk İzlencesi’ni açın. Sol kenar çubuğunda kartı kontrol edin. Görünüyor ama soluksa, Bağla düğmesine basın. Ayrıca İlk Yardım da çalıştırabilirsiniz. Bazen küçük dosya sistemi sorunlarını düzeltir. Yine de dikkatli olurdum. Kart ciddi şekilde bozulmuşsa, onarım girişimleri bazen meta verileri karıştırır ve sonraki kurtarmayı zorlaştırır. Her durumda işler ters gitmez ama bunu gördüm.

Mac araçları işe yaramamaya başladığında, sıradaki hamle genelde kurtarma yazılımı olur. Bu uygulamalar bozuk dizin yapısını yok sayar ve dosya imzaları için doğrudan depolamayı tarar. Mac’te en iyi sonuç aldığım araç Disk Drill.

Neden sürekli bundan bahsettiğime gelirsek, macOS ile iyi uyum sağlıyor ve eski Intel makinelerde de yeni Apple Silicon sistemlerde de sorunsuz çalışıyor. Arayüzü dağınık değil; bu da zaten stresliyken önemli. İlk kullanacağım şey bayttan bayta yedekleme seçeneği olurdu. SD kartın bir imajını alın ve kartın kendisini değil, imajı tarayın. Bu, insanların düşündüğünden daha önemli. SD kartlar narin şeylerdir. Arızalanmakta olan bir kartta derin tarama yapmak bazen onu tamamen bitirir. Klondan çalışmak, işlem sırasında kart ölürse tekrar tarayabileceğiniz tek bir stabil kopya verir. Bunu zor yoldan öğrendim, lol.

Ayrıca görüntüleriniz aksiyon kameralarından veya dronlardan geldiyse de yardımcı olur. GoPro ve drone dosyaları genelde parça parça yazılır ve bazı kurtarma araçları bunları bozuk dosyalar ya da siyah ekranlı klipler olarak geri getirir. Disk Drill, bu parçaları tekrar oynatılabilir videoya dönüştürmeye çalışan Advanced Camera Recovery özelliğini içerir. En son baktığımda, ödeme yapmadan önce tarama yapıp nelerin bulunduğunu önizleyebiliyordunuz; para harcamadan önce kanıt görmek istiyorsanız bu kullanışlıdır.

Terminal’de rahatsanız ve işleri zor yoldan yapmayı dert etmiyorsanız, PhotoRec bakmaya değer. Ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Ama biraz da uğraştırır. Normal bir grafik arayüz yok, bolca komut satırı işi var ve kurtarılan dosyalar çoğu zaman f12345.jpg gibi adlarla geri gelir. Yani evet, dosyalarınızı alırsınız ama sonrasında onları sıralamak başlı başına ikinci bir iş olur. Yine de yeterince sık işe yarar, bu yüzden araç kutusunda tutulmayı hak eder.

Dosyaları kurtarırsanız, iki alışkanlığınızı hemen değiştirin.

1. Kartı düzgün şekilde çıkarın. macOS hâlâ indeksleme yaparken veya arka planda veri yazarken kartı çekip almak, kartı bozmanın daha kolay yollarından biridir.

2. Kartı kamerada biçimlendirin. Dosyalarınız yedeklendikten sonra Disk İzlencesi yerine kameranın biçimlendirme seçeneğini kullanın. Karta yazan cihaz dosya yapısını kendisi oluşturmalıdır.

Şimdilik kartı kendi hâline bırakın ve adımları sırayla uygulayın. Fotoğraflar bugün daha önce kartın üzerindeyse, kurtarmanın hâlâ mümkün olduğuna bahse girerdim. Yazım hatalarını bir kenara bırakırsak, daha kötü durumdaki kartların geri geldiğini gördüm.

Kart Mac’inizde hâlâ görünüyorsa, önce Finder’ı atlar ve dosya sistemi düzeyinde hâlâ hangi dosyaların orada olduğunu kontrol ederdim.

Terminal’i açın ve şunu çalıştırın:
diskutil list

SD kart tanımlayıcısını bulun, ardından şunu çalıştırın:
ls -la /Volumes/YourCardName

Bazen dosyalar oradadır, ancak DCIM klasörü zarar gördüğü veya yeniden adlandırıldığı için Finder dizinin bir kısmını gizliyordur. Fotoğrafların Finder’da kaybolup Terminal’de yine de sorunsuz kopyalandığını gördüm. Garip, ama oluyor.

@mikeappsreviewer ile aynı fikirde olmadığım küçük bir nokta var: Bu anılar gerçekten çok önemliyse, erken aşamada First Aid kullanmaktan kaçınırdım. Onarım araçları bazen artık güvenmediği girdileri bırakarak dizini düzeltir. Bu, kartın sorunsuz bağlanmasına yardımcı olur, ancak kayıp dosyalarınıza yardımcı olmaz.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Hâlâ görünür olan her şeyi hemen karttan kopyalayın.
  2. SD kartın bir disk imajını oluşturun.
  3. Kartı değil, imajı tarayın.
  4. Dosya oyma yöntemini ancak ondan sonra deneyin.

Mac’te imaj alma için bu temiz ve hızlıdır:
sudo dd if=/dev/diskX of=~/Desktop/sdcard.img bs=4m

Doğru disk numarasını kullanın, bölüm numarasını değil. Bu zaman alır, bu yüzden kesintiye uğratmayın.

İmajı aldıktan sonra Disk Drill ile tarayın. SD kart fotoğraf ve video kurtarma için daha kolay Mac kurtarma araçlarından biridir ve önizleme, daha fazla zaman kaybetmeden önce sonuçları kontrol etmenize yardımcı olur. Disk Drill dosyaları özgün adları ve klasörleriyle bulursa, önce onları kaydedin. Genel adlarla kurtarılan dosyalar ikinci turunuz olmalıdır.

Ayrıca kamera markanızı da kontrol edin. Bazı kameralar uzun videoları kliplere böler ve ek dizin dosyaları saklar. Bu yan dosyalar kaybolduysa, ham video hâlâ orada olabilir ancak doğru yazılımla kurtarılana kadar bozuk görünebilir.

Daha fazla Mac kurtarma yazılımı görüşü istiyorsanız, şu Reddit başlığı faydalıdır:
SD kart dosya kurtarma için en iyi Mac kurtarma yazılımı seçimleri

Kart bağlantıyı keserse, salt okunur bağlanırsa veya okuma sırasında yavaşlarsa, orada durun. Bu, basit bozulmadan çok arızalanan donanıma işaret eder.

Kart hâlâ algılanıyorsa, ne @mikeappsreviewer ne de @cazadordeestrellas bunun üzerinde çok durmadı ama ben şu basit şeyi eklerdim: dosyaların gerçekten kaybolmak yerine farklı bir klasör yapısına taşınıp taşınmadığını kontrol edin.

Birçok kamera ve telefon, yazma hatasından sonra dosyaları alışılmış DCIM yolunun dışına atar. Finder’da doğrudan SD kartın üzerinde arama çubuğunu kullanın ve dosya türüne göre arama yapın:

• kind:image
  • kind:movie
  • veya .JPG, .MP4, .MOV gibi dosya uzantıları

Ayrıca boyuta göre sıralayın. 0 KB dosyalar genellikle bozulma anlamına gelir, ancak normal dosya boyutlarına sahip olup açılmayanlar çoğu zaman daha sonra yine de onarılabilir.

Terminale hemen geçin diyenlere, orada rahat değilseniz, biraz katılmıyorum. Disk komutunda tek bir yazım hatası daha büyük bir karmaşa yaratabilir. Çoğu Mac kullanıcısı için daha güvenli yol şudur:

1. Önce görünen dosyaları kopyalayın
  2. Karta yeni hiçbir şey eklemeyin
  3. Mümkünse bir imaj oluşturun
  4. Disk Drill ile tarayın

Disk Drill, bunu tüm hafta sonunu alan bir projeye çevirmeden SD karttan fotoğraf ve video kurtarmak istiyorsanız muhtemelen Mac için en kolay seçenektir. En sevdiğim şey önizleme özelliği, çünkü çok ileri gitmeden önce kayıp anılarınızın gerçekten kurtarılabilir olup olmadığını görebiliyorsunuz.

Önizlemeler fotoğrafları gösteriyor ama temiz şekilde dışa aktarılamıyorsa, bu genellikle sadece gizli dosyalar değil, kartın bozulmaya başladığı anlamına gelir.

Ayrıca, hızlı bir kolay Mac SD kart kurtarma anlatımı istiyorsanız, rastgele onarım düğmelerine tıklamadan önce bu süreçte sağlamasını yapmanıza yardımcı olabilir.