Mój pendrive nagle wyświetlił komunikat o błędzie i teraz moje pliki nie otwierają się ani nawet nie wyświetlają poprawnie. Są na nim ważne zdjęcia i dokumenty do pracy, których naprawdę potrzebuję, i mam nadzieję, że ktoś może zasugerować bezpieczne sposoby odzyskania plików z uszkodzonego pendrivea bez pogarszania problemu.
Pierwsza rzecz, którą sprawdziłbym przed ruszeniem narzędzi do odzyskiwania
Uszkodzenie USB to nieprecyzyjne określenie. Widziałem, że oznacza uszkodzony system plików, padający kontroler pamięci flash, luźne złącze albo dysk, który Windows częściowo widzi, a częściowo odrzuca.
Więc zanim zaczniesz rzucać w niego oprogramowaniem, ustaliłbym, z jakim rodzajem awarii masz do czynienia.
Szybkie kontrole, które dużo powiedzą
Najpierw sprawdź to:
- Czy USB pojawia się w Zarządzaniu dyskami?
- Czy Windows pokazuje prawidłowy rozmiar?
- Czy system plików jest oznaczony jako RAW?
- Czy Windows prosi o sformatowanie?
- Czy ten sam dysk pojawia się na innym komputerze?
- Czy sam się rozłącza, działa podejrzanie wolno albo się nagrzewa?
Te odpowiedzi mają większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.
Jeśli dysk pojawia się w Zarządzaniu dyskami i pojemność wygląda prawidłowo, zwykle traktowałbym to jako sensowny przypadek do samodzielnego działania. Jeśli ciągle się rozłącza, w ogóle się nie pojawia, jest gorący albo wtyk wygląda na wygięty lub uszkodzony, zacząłbym podejrzewać problem sprzętowy. Inny problem, inne ryzyko.
Najpierw odzyskałbym dane, a nie naprawiał USB
Ta część często wprowadza ludzi w błąd.
Jeśli dysk jest jeszcze wykrywany, najpierw zająłbym się plikami, zanim próbowałbym CHKDSK, formatowania albo jakiegokolwiek kroku naprawczego. Uszkodzenie często jest tylko widocznym objawem. Sam nośnik może już pod spodem ulegać awarii. Jeśli zaczniesz na nim zapisywać dane albo narzędzie naprawcze zacznie zmieniać struktury na dysku, odzyskiwanie bardzo szybko staje się trudniejsze. Nauczyłem się tego w irytujący sposób jakiś czas temu na tanim pendrivie 64 GB. Zamontował się, potem nie, potem pojawił się jako RAW. Próba naprawy pogorszyła późniejszy skan. Nic przyjemnego.
Czego bym użył
Zacząłbym od Disk Drill.
Powód jest prosty. Nie opiera się wyłącznie na tym, że istniejący system plików da się odczytać. Gdy Windows odmawia otwarcia dysku, Disk Drill nadal ma szansę odczytać urządzenie na niższym poziomie i poskładać pliki z surowych danych. Z mojego doświadczenia lepiej niż niektóre inne narzędzia radził sobie też z zachowaniem struktury folderów, a funkcja podglądu oszczędzała czas, bo mogłem wcześnie sprawdzić, czy pliki są bezużyteczne, czy jednak nadają się do odzyskania.
Część, na której najbardziej mi zależy przy niestabilnych dyskach USB
Kopia bajt po bajcie.
Jeśli dysk wydaje się niestabilny, nie skanowałbym fizycznego USB w kółko. Najpierw utworzyłbym jego obraz, sektor po sektorze, i pracował na kopii. To daje zamrożony obraz dysku w stanie, w jakim jest teraz. Jeśli pendrive później się pogorszy, nadal masz coś, na czym można pracować.
Ten krok ma przy zawodnym sprzęcie dużo większe znaczenie, niż ludzie się spodziewają.
Kolejność, której bym się trzymał
- Zainstaluj Disk Drill na swoim komputerze.
- Podłącz USB.
- Otwórz Disk Drill i wybierz Kopię bajt po bajcie.
- Zapisz pełny obraz USB na innym dysku.
- Zamontuj albo dołącz obraz w Disk Drill.
- Skanuj obraz, a nie oryginalny pendrive.
- Podejrzyj, co zostało znalezione.
- Odzyskaj ważne pliki na inne urządzenie pamięci.
Nie z powrotem na to samo USB. Widziałem, jak ludzie robią to raz. Jeden raz w zupełności wystarczył.
Gdy pliki są już bezpieczne, wtedy zająłbym się USB
Dopiero po odzyskaniu próbowałbym naprawiać samo urządzenie.
W zależności od tego, co zobaczyłeś wcześniej, sprawdziłbym:
- CHKDSK
- Przypisanie nowej litery dysku
- Ponowną instalację sterowników USB
- Sprawdzanie błędów w Windows
- Pełne formatowanie
Jeśli uszkodzenie wróci po formatowaniu, przestałbym ufać temu dyskowi.
Kiedy przestałbym działać samodzielnie i oddał to specjalistom
Rozważyłbym profesjonalną usługę odzyskiwania danych, jeśli dzieje się którakolwiek z tych rzeczy:
- System w ogóle nie wykrywa dysku
- Złącze jest uszkodzone
- Dysk rozłącza się podczas odczytu
- Nienaturalnie się nagrzewa
- Dane są na tyle ważne dla pracy, dokumentacji prawnej albo czegokolwiek kosztownego do utraty
To są przypadki, w których domowe odzyskiwanie szybciej prowadzi do utraty plików, niż ludzie się spodziewają.
Jeszcze jedna rzecz
Nie musisz dalej używać tego USB, kiedy pliki są już odzyskane.
Jeśli uszkodzenie pojawiło się bez wyraźnego powodu, wróciło po formatowaniu albo dysk zaczął dziwnie zachowywać się przy normalnym użytkowaniu, wymieniłbym go. Pamięci flash się zużywają. Niektóre działają latami. Inne psują się dużo wcześniej, niż powinny. Gdy któryś zaczyna zachowywać się podejrzanie, przestaję powierzać mu ważne pliki.
Przestań teraz używać tego pendrivea. Każdy nowy odczyt lub zapis zmniejsza twoje szanse.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej ważnej kwestii, najpierw odzyskiwanie. Trochę nie zgadzam się jednak w jednej rzeczy. Całkowicie pominąłbym CHKDSK na USB z ważnymi plikami, dopóki odzyskiwanie nie zostanie zakończone. CHKDSK nadaje się do naprawy dysku, na którym ci nie zależy. Nie jest to mój pierwszy krok przy ratowaniu zdjęć.
Co bym zrobił:
- Spróbuj użyć innego portu USB, a potem innego komputera.
- Sprawdź, czy pliki wyglądają normalnie w Eksploratorze plików, czy może nazwy stały się dziwne.
- Jeśli Windows pokazuje RAW, nieprzydzielone miejsce albo prosi o formatowanie, nie zgadzaj się.
- Odzyskuj pliki na wewnętrzny dysk komputera, a nie z powrotem na pendrive.
Jeśli dysk nadal się montuje, najpierw ręcznie skopiuj najważniejsze foldery. Zacznij od zdjęć, dokumentów, rzeczy podatkowych, plików do pracy. Nie trać czasu na śmieci, które da się zastąpić.
Jeśli ręczne kopiowanie się nie powiedzie, użyj Disk Drill. To jedna z lepszych opcji do odzyskiwania danych z uszkodzonego pendrivea USB, ponieważ pokazuje podgląd plików przed odzyskaniem. To oszczędza czas, gdy nośnik jest już częściowo uszkodzony. Przeskanuj USB, posortuj według typu pliku, podejrzyj kilka plików JPG, DOCX, PDF, a potem odzyskaj je na inny dysk.
Kilka oznak, że pendrive umiera, a nie jest tylko uszkodzony:
- Pojemność wyświetla się nieprawidłowo.
- Prędkość transferu spada poniżej 1 MB/s przy małych odczytach.
- Urządzenie rozłącza się w trakcie skanowania.
- Pliki kopiują się z błędami CRC.
- Obudowa się nagrzewa.
Jeśli to widzisz, rób mniej prób skanowania, nie więcej. Powtarzane skanowania zużywają go szybciej. Też przez to przechodziłem, pogorszyłem sprawę i potem czułem się głupio.
Poza tym, jeśli twoje zdjęcia są widoczne, ale nie da się ich otworzyć, najpierw odzyskaj oryginały. Narzędzia do naprawy JPG lub DOCX stosuje się po odzyskaniu, nie przed.
Jeśli chcesz krótki wizualny poradnik, to wideo na Instagramie o krokach odzyskiwania danych z USB pokazuje podstawowy przebieg.
Jeśli dysk w ogóle nie jest wykrywany w Zarządzaniu dyskami albo złącze jest luźne, przestań działać samodzielnie. To już temat dla laboratorium.
Zrobiłbym jedną rzecz trochę inaczej niż @mikeappsreviewer i @techchizkid: przed pełnym skanowaniem spróbuj nieniszczącego kopiowania plików narzędziem, które potrafi pomijać uszkodzone sektory. Czasami uszkodzony USB nadal da się odczytać na tyle, że zwykłe tolerancyjne kopiowanie pozwala szybciej zgrać najważniejsze rzeczy niż głęboka sesja odzyskiwania.
Moja kolejność byłaby taka:
- Przestań używać pendrivea.
- Podłącz go bezpośrednio do komputera, bez huba.
- Spróbuj najpierw skopiować tylko najważniejsze pliki.
- Jeśli normalne kopiowanie wyrzuca błędy, przejdź do oprogramowania do odzyskiwania.
Jeśli dysk pokazuje foldery, ale pliki się nie otwierają, może to oznaczać częściowe uszkodzenie, a nie całkowitą utratę. W takim przypadku Disk Drill warto wypróbować, ponieważ potrafi odzyskać usunięte/utracone partycje i dane z uszkodzonego systemu plików bez zapisywania czegokolwiek z powrotem na ten sam nośnik USB. Odzyskuj wszystko na dysk wewnętrzny lub inny zewnętrzny nośnik, nigdy na sam pendrive. Serio, nie rób tego.
Jedna mała niezgodność z grupą od skanowania od razu: jeśli USB klika, przegrzewa się, rozłącza albo losowo znika, lepiej wykonywać mniej odczytów. Wtedy przestałbym kombinować i rozważył profesjonalne odzyskiwanie danych.
Przydatna lektura o odzyskiwaniu danych z pendrivea po błędach, uszkodzonych plikach i nieczytelnym nośniku tutaj: najlepsze sposoby odzyskiwania plików z uszkodzonego pendrivea
Jeśli Windows mówi format disk, kliknij anuluj. Za każdym razem.
Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @techchizkid, @andarilhonoturno i @mikeappsreviewer: sprawdź Podgląd zdarzeń i Zarządzanie dyskami zanim zrobisz cokolwiek cięższego. Nie do odzyskiwania, tylko do diagnostyki. Jeśli Windows rejestruje błędy I/O lub resety kontrolera, bardziej wskazuje to na niestabilność sprzętu niż na zwykłe uszkodzenie systemu plików.
Trochę nie zgadzam się z radą kopiować ręcznie najpierw w jednym przypadku: jeśli otwieranie folderów już zawiesza Eksplorator, unikałbym zbyt intensywnego przeglądania. Eksplorator może wywoływać wiele ponownych prób na uszkodzonym pendrivie. Lepiej użyć narzędzia do odzyskiwania albo najpierw utworzyć obraz urządzenia i pracować na nim.
O Disk Drill:
Zalety
- Dobry podgląd zdjęć i dokumentów
- Potrafi odzyskiwać dane z uszkodzonych systemów plików
- Interfejs jest prostszy niż w większości aplikacji do odzyskiwania
- Przydatny, jeśli z partycją stało się coś dziwnego albo pliki zniknęły
Wady
- Głębokie skanowanie może trochę potrwać
- Podgląd nie gwarantuje, że odzyskany plik będzie idealny
- Najlepsze funkcje są mniej przydatne, jeśli USB fizycznie poważnie się psuje
- Nie jest to mój pierwszy wybór, jeśli urządzenie rozłącza się co kilka sekund
Moje zdanie: jeśli dysk jest widoczny i działa wystarczająco stabilnie, zrób jego obraz, jeśli to możliwe, a potem spróbuj użyć Disk Drill na tym obrazie. Jeśli dysk ciągle się rozłącza, nagrzewa się albo pokazuje zły rozmiar, przestań działać samodzielnie. To zwykle bardzo szybko staje się problemem sprzętowym. Po odzyskaniu danych wycofaj ten pendrive z użycia. Gdy USB zaczyna sypać błędami uszkodzenia danych, już mu nie ufam.