iPhone depolama alanım nedense bir gecede dolmaya devam ediyor

iPhone depolama alanım ben hiçbir şey indirmediğim halde gece boyunca sürekli artıyor ve sabaha kadar düşük depolama uyarıları alıyorum. Fotoğrafları, uygulamaları ve mesajları kontrol ettim ama buna neyin sebep olduğunu çözemiyorum. iPhone depolama alanımın gece boyunca neden dolduğunu ve bunu nasıl durdurabileceğimi öğrenmek için yardıma ihtiyacım var.

Bunu birkaç akrabamda yaşadım ve hiçbir zaman rastgele bir iPhone hatası gibi görünmedi. Benim sürekli gördüğüm şey daha yavaş bir birikimdi. Şurada eski indirmeler, burada şişmiş uygulamalar, aylarca biriken mesaj ekleri. Sonra bir gün telefon depolama uyarısını veriyor ve sanki aniden olmuş gibi geliyor, halbuki öyle değildi.

Benim ilk yapacağım şey, alanın nereye gittiğini kontrol etmek olurdu.

Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümüne gidin ve yüklenmesinin tamamlanması için biraz bekleyin. Bu kısmı atlamayın. Veriler yüklendikten sonra en çok yeri hangi kategorinin kapladığını görürsünüz: Fotoğraflar, Uygulamalar, Mesajlar ya da başka bir şey.

Listede Uygulamalar üst sıralardaysa, en büyük olanlarla başlayın. Instagram, TikTok, Spotify, Netflix ve sohbet uygulamalarının saçma miktarda önbellek tuttuğunu gördüm. Video klipler, küçük resimler, geçici dosyalar, eski indirmeler. Saklamayı hiç istemediğiniz şeyler. Hiç açmadığınız uygulamaları kaldırmak ya da arşivlemek, insanların beklediğinden daha hızlı yer açar. Apple’ın Boşta Kalan Uygulamaları Arşivle diye bir ayarı olması boşuna değil.

Mesajlar da insanların gözden kaçırdığı bir başka şey. iMessage’daki her görsel, video, meme, sesli not ve rastgele ek dosya siz kaldırana kadar orada durur. Bir keresinde birkaç uzun grup sohbetini temizledim ve birkaç gigabayt alan geri kazandım. Şaka değil, telefondaki uygulamaların yarısını silmekten daha fazla alan açmıştı.

Sonra kayıtlı medya dosyalarınızı ve belgelerinizi kontrol edin. İndirilen şarkılar, podcast bölümleri, Netflix indirmeleri, YouTube indirmeleri, PDF’ler ve Dosyalar uygulamasında duran her şey buna dahildir. Bunları unutmak kolaydır çünkü Ana Ekran’dan size bakıp durmazlar.

En büyük kategori Fotoğraflar ise, ki benim genelde gördüğüm buydu, temizlik daha yavaş ilerler. Çoğu insanda birebir aynı fotoğraflardan yığınla yoktur. Ama bitmek bilmeyen benzer kopyalar, aynı köpek fotoğrafının on versiyonu, silmeyi düşündükleri ekran görüntüleri, Live Photo’lar ve yıllar öncesinden kalma dev videolar vardır.

Bu kısım için ben Clever Cleaner kullanırdım.

Ama küçük bir not. Tüm telefonunuzu temizlemez. Apple, üçüncü taraf uygulamaların sistem dosyalarını kurcalamasına ya da diğer uygulamalardaki verileri silmesine izin vermez. Ama iyi yaptığı şey fotoğraf arşivini yönetmektir; depolama alanının büyük kısmı da zaten çoğu zaman orada sıkışıp kalır.

Benim dikkatimi çekenler:

1. Yalnızca birebir kopyaları değil, benzer fotoğrafları da buluyor.
  2. Ekran görüntülerini gruplayarak onları hızlıca temizlemenizi sağlıyor.
  3. En büyük fotoğraf ve videoları gösteriyor.
  4. Live Photo’ları normal durağan fotoğraflara dönüştürüyor.
  5. Benzer görsellerden oluşan bir grupta muhtemelen en iyi kareyi seçiyor.

Benzer fotoğraf taraması faydalı olan kısım. Apple’ın yerleşik Yinelenenler albümü yalnızca birebir aynı kopyaları yakalıyor. Gerçek arşivlerde alanı tüketen şey genelde aynı fişin beş bulanık çekimi ya da aynı açıdan çekilmiş on iki fotoğraf oluyor, gerçek kopyalar değil.

Hoşuma giden şey, silme işlemlerini yine sizin onaylamanız gerekmesi. O öneriyor. Kararı siz veriyorsunuz. Ben bunu tercih ediyorum, çünkü otomatik silme işleri beni tedirgin ediyor ve insanların saklamak istedikleri şeyleri sildiğini gördüm.

Yani evet, benim sıralamam şöyle olurdu.

Önce iPhone Saklama Alanı’nı kontrol edin.
Uygulamalardaki bariz gereksiz şeyleri temizleyin.
Eski mesaj eklerini silin.
Unutulmuş indirmeleri kaldırın.
Eğer Fotoğraflar hâlâ depolamanızın çoğunu kaplıyorsa, arşivi Clever Cleaner ile temizleyin.

Bu sıra, çevremdeki insanlar için bunu birden fazla kez çözdü. Genelde en büyük kazanç fotoğraflardan geldi ve onlar kontrol altına alınınca “Depolama Neredeyse Dolu” uyarısı gün aşırı çıkmayı bıraktı.

Bu, “gizemli depolama”dan çok, telefonunuz gece boyunca Wi‑Fi’ye ve güce bağlıyken arka planda verilerin büyümesine benziyor.

@mikeappsreviewer ile bir noktada kısmen aynı fikirde değilim. Bu her zaman eski dağınıklığın sonunda birikmesi değildir. Gece oluşan sıçramalar genellikle etkin süreçlerden kaynaklanır:

1. iCloud Fotoğrafları eşitlemesi veya yeniden işlenmesi.
  2. Podcast ya da müziklerin otomatik indirilmesi.
  3. Yayın uygulamalarının çevrimdışı içeriği yeniden indirmesi.
  4. Mail uygulamasının büyük ekleri önbelleğe alması.
  5. Safari’nin web sitesi verileri oluşturması.
  6. iOS güncelleme dosyalarının arka planda indirilmesi.
  7. Başarısız eşitlemelerden veya düşük depolama döngülerinden sonra günlüklerin ve “Sistem Verileri”nin büyümesi.

Bu gece, yatmadan önce kontrol etmeniz gerekenler:

Ayarlar’a, ardından Genel’e, sonra Arka Planda Uygulama Yenileme’ye gidin. Önce yayın, sosyal, bulut ve alışveriş uygulamaları için bunu kapatın.

Ayarlar’a, ardından App Store’a gidin. Uygulama İndirmeleri ve Uygulama Güncellemeleri’ni kapatın.

Ayarlar’a, ardından Podcast’ler ve Müzik’e gidin. Otomatik indirmeleri devre dışı bırakın.

Ayarlar’a, ardından Fotoğraflar’a gidin. iCloud Fotoğrafları açıksa eşitlemenin takılıp takılmadığına bakın. Takılmış bir eşitleme geçici dosyalar için yer tüketir. Aynısı Paylaşılan Arşiv için de geçerlidir.

Mail’i kontrol edin. Apple Mail’de Gmail veya Outlook kullanıyorsanız ve Mail depolamayı gereksiz yere dolduruyorsa hesabı kaldırıp yeniden ekleyin. Mail’in hiçbir iyi neden olmadan gigabaytlarca eki önbelleğe aldığını gördüm.

Ardından yatmadan önce iPhone Saklama Alanı’ndaki Sistem Verileri’ne bakın ve sabah tekrar kontrol edin. Bu sayı artıyorsa sorun genellikle fotoğraflarınız değil; önbellek, günlükler, güncelleme dosyaları veya eşitleme geçici verileridir.

Bir şey daha. Temizlikten sonra telefonu yeniden başlatın. Depolama hâlâ gece boyunca sıçrıyorsa yedekleyin ve iOS’i güncelleyin. Güncellemeden sonra da devam ederse yedekleyin, silin ve geri yükleyin. Sinir bozucu, evet. Ama bozuk önbellekleri sık sık düzeltir.

Fotoğraflar hâlâ en büyük kategorilerden biriyse, fotoğraf temizliği için Clever Cleaner kullanmaya değer. Yinelenen ve benzer fotoğraflar, ekran görüntüleri, büyük videolar ve Live Photos için sağlam bir iPhone temizleme uygulamasıdır. Ayrıca, yaptığı temizliğin türünü burada görebilirsiniz, Clever Cleaner’ın iPhone depolama alanını nasıl hızlıca boşalttığını görün.

Benim tahminim otomatik indirmeler, Mail önbelleği veya Sistem Verileri şişmesi yönünde. Siz uyurken depolama büyüdüğünde bunlar genellikle olağan suçlulardır.

Aslında burada hem @mikeappsreviewer hem de @jeff’e biraz karşı çıkardım. Eğer bu özellikle gece boyunca oluyorsa ve sadece genel olarak kötüleşmiyorsa, yalnızca telefon kilitliyken, şarj olurken ve Wi‑Fi’a bağlıyken çalışan şeylere bakardım.

Kimsenin yeterince bahsetmediği büyük bir konu: iCloud yedekleme boyutu dalgalanması. Ayarlar > adınız > iCloud > iCloud Yedekleme bölümüne gidin, sonra hangi uygulamaların dahil edildiğini kontrol edin. Bazı uygulamalar yedek anlık görüntülerine çok büyük yerel veriler döker ve telefonda az boş alan varsa, iOS geçici yedekleme dosyalarıyla garipleşebilir. WhatsApp/Telegram için de aynısı geçerli, özellikle onları çok kullanıyorsanız.

Bir diğer sinsi konu da sesli mesajlar ve silinen medyanın aslında gerçekten silinmemiş olması. Şunları kontrol edin:

• Fotoğraflar > Son Silinenler
  • Dosyalar > Gözat > Son Silinenler
  • Sesli Notlar
  • İndirilmiş ama oynatıldı olarak işaretlenmiş Podcast’ler
  • TV uygulaması kiralamaları/indirmeleri
  • Uygulamanın içindeki WhatsApp depolama alanı

Ayrıca, bir güvenlik kamerası uygulaması, bebek monitörü uygulaması, araç kamerası uygulaması ya da gece boyunca görüntü yükleyen herhangi bir şey kullanıyorsanız, bu uygulamalar önce yerel önbellek oluşturup sonra onu kötü temizleyebilir. Google Photos, OneDrive, Dropbox için de aynısı geçerli. Sözde “senkronize ediyorlar”, ama aslında geçici çöpleri biriktiriyorlar.

Ben basit bir test yapardım:

1. Telefonu gece boyunca Wi‑Fi kapalı şekilde Uçak Moduna alın.
  2. Yatmadan önce boş alanı not edin.
  3. Sabah tekrar kontrol edin.

Depolama sabit kalırsa, bu neredeyse kesinlikle bir ağ/arka plan senkronizasyon sorunudur. Hâlâ artıyorsa, bu daha çok sistem verisi bozulmasına veya yerel dizinlemeye işaret eder.

Ve evet, eğer Fotoğraflar en büyük kategorilerinizden biriyse, Clever Cleaner benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini, büyük videoları ve Live Photo’ları elle yapmaktan daha hızlı ayıklamak için kullanışlıdır. Sistem temizliğinden farklı bir kullanım durumu, ama yine de değer.

Ayrıca seçenekleri karşılaştırıyorsanız bu da iyi bir derleme: iPhone depolama temizliği için en iyi yapay zekâ temizleme uygulamaları

Uçak Modu testi genelde durumu oldukça hızlı ortaya çıkar.

Diğerlerinin gerçekten yeterince vurgulamadığı bir şeyi test ederdim: analitik/çökme günlükleri. Bazı iPhone’larda, özellikle depolama zaten sıkışıksa, günlükler tek bir hatalı uygulama veya başarısız bir süreç yüzünden gece boyunca kartopu gibi büyüyebilir.

Kontrol edin:

• Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Analizler ve İyileştirmeler > Analiz Verileri
  • Ayarlar > Siri ve Arama, ardından çok fazla bildirim üreten birkaç uygulama için önerileri kapatın
  • Ayarlar > Genel > Tarih ve Saat, otomatik olduğundan emin olun

@jeff ve @hoshikuzu’ya neden kısmen katılmıyorum: her gece yaşanan artış senkronizasyon/indirme sorunu değildir. Bazen iOS Fotoğraflar, Mesajlar veya Spotlight’ı yeniden dizinlemeye devam eder ve Sistem Verileri içerik gerçekten ekleniyor diye değil, bir şey döngüye girdiği için büyür.

Gözden kaçan başka bir suçlu: Safari çevrimdışı okuma listeleri ve medya ağırlıklı sayfalar içeren sekme grupları. Ayrıca Safari dışındaki bir tarayıcının site verilerini biriktirip biriktirmediğini de kontrol edin.

Benim yapacağım:

1. Sistem Verileri boyutunu tam olarak not edin.
  2. İçeriği sürekli yenileyen tüm uygulamaları kapanmaya zorlayın.
  3. Safari geçmişini ve web sitesi verilerini temizleyin.
  4. iPhone Saklama Alanı’nda kısmen indirilmiş iOS güncellemelerini silin.
  5. Bir gece yatmadan önce Düşük Güç Modu’nu kapatın, garip ama temizlik görevlerini geciktirebilir.

Depolama grafiğiniz Fotoğraflar’ın asıl büyük yer kaplayan şey olduğunu gösteriyorsa, o zaman Clever Cleaner mantıklı olur.
Artıları: benzer fotoğraflar, ekran görüntüleri, büyük videolar, Live Photos için hızlıdır.
Eksileri: Sistem Verileri, Mail önbelleği veya uygulamaya özgü gereksiz dosyaları düzeltmez.

Yani evet, @mikeappsreviewer önce kategorileri kontrol etme konusunda haklı, ama gece boyunca sıçrama yapıyorsa, ben şahsen eski dağınıklığı suçlamadan önce döngüye girmiş sistem süreçlerinden şüphelenirdim.