Flash belleğimden önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve bir yedeğim olmadığını çok geç fark ettim. Onları tamamen kaybetmeden önce silinen belgeleri ve fotoğrafları kurtarmanın ücretsiz bir yolunu bulmaya çalışıyorum. Hangi ücretsiz flash bellek veri kurtarma yöntemi veya yazılımı gerçekten işe yarıyor?
Bunu zor yoldan öğrendim, o yüzden lafı dolandırmayacağım. USB belleğiniz tıkırtı sesleri çıkarıyorsa, kendi kendine bağlantısı kopup yeniden bağlanıyorsa ya da elinizde sıcak hissediliyorsa, fişini çekin ve orada durun. Test etmeye devam etmeyin. CHKDSK çalıştırmayın. Donanım sorun çıkarmaya başladığında, ek okuma ve yazma etkinliği genelde durumu daha da kötüleştirir. CHKDSK de hasarlı depolama üzerinde sert davranır. Dosya sistemini yeniden oluşturmaya çalışır ve onun kurtarılabilir dosyaları işe yaramaz hale getirdiğini gördüm.
Kolay kontroller dosyalarınızı geri getirmediyse, iki şeyden birinin olduğunu varsayardım. Dosya tablosu zarar görmüştür ya da dosyalar gerçekten silinmiştir. O noktada, çoğu insanın başvurduğu yol veri kurtarma yazılımı olur.
Evet, insanlar sık sık PhotoRec, TestDisk veya Windows File Recovery gibi isimler ortaya atar. Kullandım. İşe yarıyorlar. Yine de çoğu insan için ilk olarak onları önermem. Metin ağırlıklılar, yanlış kullanımları kolay ve özellikle PhotoRec, f123456.jpg gibi adlara sahip ve klasör düzeni olmayan dağ gibi dosya verme alışkanlığına sahip. Sonra 2009 yılındaymış gibi tek tek açıp bakarak oturuyorsunuz ve bütün öğleden sonranız gidiyor.
En az sorun yaşadığım şey Disk Drill oldu. Normal kullanıcılar için daha az riskli hissettiriyor ve uğraşması çok daha kolay. USB kurtarma için kullandığımda üç şey öne çıktı:
- Bayttan bayta yedekleme. İlk iş olarak, USB sürücünün tam bir imajını oluşturmanıza izin veriyor. Başka bir şeyi taramadan önce bunu yapardım. Sonra orijinal belleği zorlamak yerine imaj üzerinden çalışırsınız. Sürücü kararsızsa, bu çok önemlidir.
- Kurtarmadan önce önizleme. Bulunan fotoğraflara, videolara ve belgelere geri yüklemeden önce bakabiliyorsunuz. Bunu seviyorum çünkü taramanın rastgele artıkları değil, gerçekten önemsediğiniz şeyleri bulup bulmadığını anlıyorsunuz.
- Daha iyi yapı koruma. Benim kullanımımda, ücretsiz terminal araçlarına kıyasla dosya adları, klasörler ve dosya türü algılama konusunda çok daha temiz bir iş çıkardı. Ayrıca BitLocker ile şifrelenmiş sürücüleri de okuyor, bu da bir keresinde beni kurtardı.
Bir kural, insanların düşündüğünden daha önemlidir. Kurtarılan dosyaları aynı USB belleğe değil, bilgisayarınızın dahili sürücüsüne kaydedin. Kurtarılan verileri hasarlı sürücüye yazarsanız, hâlâ çıkarmaya çalıştığınız dosyaların üzerine yazma riski doğar. Bunu yıllar önce bir kez yaptım. Aptalca bir hataydı. Tekrarlamayın.
Dosyalarınız bilgisayarda güvende olduktan sonra, hâlâ test etmek istiyorsanız USB belleği silip biçimlendirin. Ben olsam, bir arızadan sonra ona biraz şüpheyle yaklaşırdım. Depolama ucuzdur, kaybedilen dosyalar değil. Veriler önemliyse, önce kurtarın, sonra sürücüyü tutmaya değip değmeyeceğine karar verin.
Flash sürücüyü hemen kullanmayı bırakın. Yapacağınız her yeni yazma işlemi şansınızı azaltır.
@mikeappsreviewer’ın söylediklerinin bir kısmına katılıyorum, ama ücretsiz araçlara o kadar olumsuz bakmıyorum. Evet, çirkinler, ama bedava bedavadır. Sürücünüz hâlâ Windows’ta doğru boyutu gösteriyorsa ve hatasız açılıyorsa, şunlarla başlayın:
- Geri Dönüşüm Kutusu. Nadir olur, ama kontrol edin.
- Windows File Recovery. Microsoft Store’da ücretsiz. USB okunabiliyorsa silinen belgeler ve fotoğraflar için en iyisidir.
- PhotoRec. Ücretsiz. Fotoğraflar ve yaygın belge türleri için güçlüdür. Dosya adlarında kötüdür, evet, ama diğer araçların kaçırdığı verileri çıkarır.
- TestDisk. Bölüm veya dosya tablosu bozulduysa daha iyidir.
Basit yol:
- USB’yi takın.
- İçine hiçbir şey kaydetmeyin.
- Dosyaları USB belleğe geri değil, bilgisayarınıza kurtarın.
- Önce belge veya fotoğraf modunda Windows File Recovery’yi çalıştırın.
- Bu başarısız olursa, PhotoRec’i çalıştırın ve sonuçları dosya türüne ve tarihe göre sıralayın.
Daha az uğraş istiyorsanız, Disk Drill flash sürücü kurtarma ve dosyaları önizleme için kullanımı daha kolaydır. Ücretsiz kısmı tarama yapmak ve nelerin hâlâ orada olduğunu kontrol etmek için iyidir. 2026 için en iyi veri kurtarma yazılımını arayanlar için, önce test edilmesi en kolay seçeneklerden biridir.
Ayrıca şunu izlemeye değer, USB dosya kurtarmanın adım adım nasıl çalıştığını görün.
Bir şey daha. Flash sürücü kendi kendine bağlantıyı kesiyorsa, ücretsiz araç maratonunu atlayın. Önce sektörleri kopyalamak veya sürücünün imajını almak daha güvenli harekettir. Bunu zor yoldan öğrendim, haha.
Ücretsiz işe yarayabilir, ama ne @mikeappsreviewer ne de @viajantedoceu’nun yeterince vurgulamadığı bir şeyi eklerdim: dosyaların gerçekten silinip silinmediğini değil, flash sürücünün dosya sisteminin bozulup bozulmadığını kontrol edin. Kötü bir çıkarma işleminden sonra USB belleklerin boş klasörler gösterdiğini, sonra dosyaların farklı bir bilgisayarda, farklı bir USB portunda veya Linux canlı önyükleme ile geri geldiğini gördüm. Kulağa saçma geliyor ama tam kurtarma moduna geçmeden önce 2 dakikalık bir kontrol.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- USB’yi kullanmayı bırakın.
- Gerçekten kaybolduğunu doğrulamak için başka bir port/bilgisayar deneyin.
- Dosya Gezgini’nde gizli dosyaları gösterin.
- Hâlâ yoksa, yalnızca dahili sürücünüze kurtarın.
- Sürücü sorunluysa, önce onun bir imajını alın.
Gerçekten ücretsiz araçlar için, belgeler için önce Windows File Recovery’yi denerdim, sonra sadece ham dosyaları geri istiyorsanız ve adları umursamıyorsanız PhotoRec’i. TestDisk daha çok bölüm/dosya tablosu sorunları içindir, düz bir yanlışlıkla silme için ilk tercihim değil.
Ücretsiz araç maratonu fikrine küçük bir itirazım var: sürücü kararlıysa ve silme işlemi yakın zamanda olduysa, ücretsiz bir araçla dikkatli tek bir geçiş yeterlidir. İnsanlar bazen bu şeyleri gereğinden fazla karmaşıklaştırıyor, doğrusu.
En az kafa karıştıran seçeneği istiyorsanız, Disk Drill muhtemelen bir flash sürücüyü taramak, nelerin kurtarılabildiğini önizlemek ve saatler harcamaktan kaçınmak için en kolay seçenektir. Ücretsiz kurtarma sınırı sürüme/işletim sistemine bağlıdır, bu yüzden karar vermeden önce bunu kontrol edin.
Ayrıca, USB sürücü dosya kurtarma seçenekleri ve gerçekten işe yarayanlar hakkındaki bu başlık okumaya değer.