Czy aplikacja Zdjęcia może znaleźć podobne zdjęcia na iPhonie?

Mam dużo zduplikowanych i niemal identycznych zdjęć na moim iPhonie i coraz trudniej jest mi uporządkować bibliotekę. Próbuję ustalić, czy aplikacja Zdjęcia potrafi automatycznie wykrywać podobne zdjęcia, czy znajduje tylko dokładne duplikaty. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najszybszego sposobu na uporządkowanie i usunięcie dodatkowych obrazów bez usuwania tych, które chcę zachować.

Zacząłem od Apple Photos, bo uznałem, że wbudowane rozwiązanie powinno wystarczyć. Nie wystarczyło. Owszem, dostajesz przyzwoite narzędzia do sortowania, ale w żaden użyteczny sposób nie pomogły mi zebrać prawie identycznych zdjęć. Miałem zestawy tego samego obiektu, tego samego kąta, tej samej chwili, a one nadal były porozrzucane po całej bibliotece. Skończyło się na zbyt dużej ilości ręcznej pracy i bardzo szybko stało się to męczące.

Lepiej sprawdził się u mnie Clever Cleaner. Większość aplikacji do czyszczenia usuwałem po dniu lub dwóch, ale tę zostawiłem, bo poradziła sobie z tą jedną rzeczą, której potrzebowałem. Przeskanowała moją bibliotekę zdjęć, pogrupowała podobnie wyglądające obrazy i oznaczyła Najlepsze Ujęcie w każdym zestawie. Nie ufałem jej bezkrytycznie, więc nadal sprawdzałem wszystko, co ważne, ale wybory były lepsze, niż się spodziewałem.

Oto jak to zrobiłem:

1. Zainstaluj Clever Cleaner i przyznaj mu dostęp do biblioteki Zdjęć.
  2. Przejdź do sekcji Similars.
  3. Poczekaj, aż skanowanie się zakończy.
  4. Samodzielnie przejrzyj pogrupowane zdjęcia albo użyj Smart Cleanup, jeśli chcesz, żeby wybierała za Ciebie.
  5. Jeśli wybór Best Shot wygląda nietrafnie, stuknij zdjęcie, które chcesz zachować.
  6. Usuń resztę, a potem wyczyść album Ostatnio usunięte, żeby odzyskać miejsce.

Przy okazji użyłem też kilku innych części aplikacji i niektóre okazały się bardziej przydatne, niż myślałem.

1. Heavies znalazło sporo dużych filmów, o których nawet zapomniałem.
  2. Video Compression zmniejszyło klipy, które chciałem zachować, bez ich wyrzucania.
  3. Screenshots wrzuciło lata losowych zrzutów ekranu w jedno miejsce, co sprawiło, że porządki były mniej irytujące.
  4. Lives zamieniło Live Photos w standardowe zdjęcia i odzyskałem więcej miejsca, niż się spodziewałem.
  5. Swipe Mode sprawdzał się, gdy chciałem przechodzić jedno po drugim i samemu decydować szybkimi przesunięciami w lewo i prawo.

Jeśli chcesz uniknąć aplikacji firm trzecich, nadal masz kilka sensownych opcji w samym Apple Photos. Jest wolniej, ale to pomaga.

1. Użyj wyszukiwania, aby znaleźć osobę, zwierzaka, miejsce, obiekt lub wydarzenie.
  2. Sprawdź zdjęcia z tego samego dnia albo wyjazdu, ponieważ duplikaty i prawie identyczne zdjęcia zwykle gromadzą się właśnie tam.
  3. Otwórz zdjęcia seryjne i zostaw kadr, który chcesz.
  4. Przejrzyj albumy takie jak People & Pets, Trips i Media Types, żeby ręczne porządki były mniej uciążliwe.

Moim zdaniem Apple Photos jest w porządku do przeglądania. Do porządkowania duplikatów wypada słabo. Powyższa aplikacja wykonała pracę sortowania, którą, jak sądziłem, aplikacja Apple powinna była robić od samego początku.

Zdjęcia na iPhonie znajdują dokładne duplikaty. Nie radzą sobie jednak zbyt dobrze z prawie identycznymi zdjęciami, na przykład pięcioma ujęciami tej samej pozy z drobnymi różnicami. Więc tak, Apple Photos pomaga, ale tylko częściowo.

Sprawdź Narzędzia > Duplikaty. Jeśli iOS znalazł dokładne dopasowania, zobaczysz opcję Scal. Zachowuje jedną kopię i łączy metadane. Fajna funkcja, ale pomija większość zdjęć prawie takich samych. To właśnie ta luka.

Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Apple Photos nie jest tu bezużyteczne. Jeśli bałagan obejmuje importy, zapisane obrazy lub wielokrotnie pobrane pliki, wbudowane narzędzie Duplikaty szybko to posprząta. Jeśli jednak chodzi o podobne zdjęcia, potrzebujesz czegoś więcej.

Najlepsza opcja, jeśli chcesz mniej pracy ręcznej, to Clever Cleaner. Sortuje podobne zdjęcia w grupy, a z tym Apple nadal nie radzi sobie dobrze. Przejrzyj wszystko przed usunięciem, zwłaszcza jeśli robisz serie albo zdjęcia dzieci lub zwierząt, gdzie drobne zmiany mają znaczenie.

Jeśli chcesz poznać więcej opinii, ten wątek zawiera solidne opinie użytkowników o narzędziach do czyszczenia zdjęć na iPhonie i wyszukiwania duplikatów: najlepsze porady z forum Apple dotyczące znajdowania duplikatów i podobnych zdjęć na iPhonie.

Krótka wersja. Apple Photos znajduje duplikaty. Clever Cleaner znajduje też podobne zdjęcia.

Krótka odpowiedź: Zdjęcia Apple na iPhonie znajduje dokładne duplikaty, a nie prawdziwie podobne zdjęcia w rozumieniu większości osób.

Jeśli więc wejdziesz w Zdjęcia > Narzędzia > Duplikaty, aplikacja może scalić dosłowne duplikaty albo bardzo zbliżone pliki na poziomie pliku. Ta część jest przydatna. Ale jeśli zrobisz 7 zdjęć tej samej rzeczy w odstępie pół sekundy albo zapiszesz edytowane wersje, Zdjęcia zwykle nie zbierze ich w estetyczny stos typu te są w zasadzie takie same. Właśnie tutaj ludzie często się rozczarowują.

Właściwie trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer i @viajeroceleste co do tego, jak daleko sięga wbudowane narzędzie. W przypadku niektórych bibliotek Zdjęcia Apple wystarcza, jeśli bałagan to głównie pobrane powtórki, udostępnione obrazy albo zduplikowane importy. Jeśli problemem są prawie duplikaty wynikające z chaosu w Rolce aparatu, to tak, nie bardzo.

Pomaga zmiana sposobu przeglądania biblioteki:

• sortuj według Dni lub Miesięcy i porządkuj partiami
  • ręcznie sprawdzaj serie zdjęć
  • używaj wyszukiwanych haseł, takich jak plaża, pies, jedzenie, koncert, aby znaleźć powtarzające się sesje
  • filtruj według typu multimediów, żeby zrzuty ekranu i filmy nie mieszały się ze wszystkim

Jeśli chcesz faktycznego wykrywania podobnych zdjęć, realistyczną odpowiedzią jest aplikacja innej firmy. Clever Cleaner to jedna z lepszych opcji, ponieważ grupuje podobnie wyglądające ujęcia zamiast tylko dokładnych kopii. To właśnie luka, której Apple nadal nie wypełniło. I tak nadal warto samemu sprawdzać jej wybory, bo wskazania AI potrafią czasem być dziwne.

Poza tym, jeśli chcesz bardziej praktyczne wskazówki, jak szybciej usuwać podobne zdjęcia na iPhonie, taki poradnik krok po kroku może pomóc, zanim zaczniesz usuwać rzeczy.

Apple Photos potrafi wykrywać duplikaty, ale w przypadku podobnych zdjęć nadal nie daje rady. W większości zgadzam się z @viajeroceleste i @viaggiatoresolare w tej kwestii. Polemizowałbym tylko trochę z @mikeappsreviewer, jeśli chodzi o twierdzenie, że narzędzie Apple powinno rozwiązać cały problem. Nie rozwiąże.

Warto wiedzieć jedną rzecz: album Duplikaty nie działa natychmiast. iPhone często indeksuje zdjęcia podczas ładowania i gdy jest zablokowany, więc jeśli właśnie zaimportowano dużą liczbę zdjęć, wykrywanie duplikatów może pojawić się później. Wiele osób myśli, że tej funkcji brakuje, podczas gdy skanowanie po prostu jeszcze się nie zakończyło.

W przypadku niemal identycznych zdjęć, różnych edycji, serii ujęć albo pięciu zdjęć z minimalnymi zmianami kadru, aplikacja Zdjęcia nie oferuje tak naprawdę wygodnego sposobu wyboru najlepszego z zestawu. Tego właśnie brakuje.

I tutaj Clever Cleaner ma więcej sensu.

Zalety Clever Cleaner:

• grupuje podobnie wyglądające zdjęcia, a nie tylko dokładne duplikaty
  • łatwiej przeglądać partie zdjęć niż przewijać całą bibliotekę
  • przydatny do porządkowania bałaganu wykraczającego poza duplikaty, na przykład zrzutów ekranu i dużych filmów

Wady Clever Cleaner:

• nadal trzeba ręcznie sprawdzać ważne grupy
  • sugestie najlepszego zdjęcia mogą być subiektywne
  • niektórzy wolą nie dawać aplikacji zewnętrznej pełnego dostępu do zdjęć

Krótka odpowiedź jest więc taka: aplikacja Zdjęcia do prawdziwych duplikatów, Clever Cleaner do faktycznego czyszczenia podobnych zdjęć. Jeśli problemem jest przeładowana rolka aparatu, a nie powtarzające się pobrania, wbudowana aplikacja Zdjęcia prawdopodobnie nie wystarczy.