iPhone fotoğraf arşivim yinelenen resimlerle dolu ve bu çok fazla depolama alanı kaplıyor. Önemli hiçbir şeyi kaybetmeden iPhone’da yinelenen fotoğrafları birleştirmenin en kolay yolunu bulmaya çalışıyorum. Muhtemelen eşitleme ve geri yükleme sonrasında fazladan kopyalar oluşturdum ve şimdi bunları güvenli bir şekilde temizlemek için yardıma ihtiyacım var.
Yerleşik Apple seçeneğiyle başladım, çünkü zaten orada ve hiçbir ücreti yok.
Fotoğraflar’ı açın. Yardımcı Araçlar’a veya daha yeni iOS sürümlerinde Koleksiyonlar > Yardımcı Araçlar’a gidin. Yinelenenler’e dokunun, ardından Seç, Tümünü Seç ve Birleştir’e dokunun.
Bundan sonra olanlar basit. iOS tek bir kopyayı tutar, bulduğu meta verileri bir araya getirir ve fazladan dosyaları Son Silinenler’e gönderir. Büyük bir içe aktarmadan sonra fark ettiğim bir şey, Yinelenenler bölümü hemen dolmadı. Arka planda tarama çalıştığı için biraz zaman aldı. Birkaç saat, bazen daha uzun.
Buradaki püf noktası oldukça küçük ama önemli. Apple yalnızca birebir aynı kopyaları yakalar. Aynı dosya, aynı fotoğraf. Kitaplığınız, aralarında üç saniye olan aynı köpeğin beş karesi, seri çekim fotoğrafları veya aynı gün batımını tekrar tekrar çekme denemeleri gibi birbirine çok benzeyen karelerle doluysa, bunlar orada görünmez.
Bu eksiklik yüzünden Clever Cleaner uygulamasını daha sık kullanmaya başladım. Hem yinelenenleri hem de birbirine benzeyen fotoğrafları ayırıyor; benim için asıl farkı yaratan da buydu. İlgili çekimleri grupluyor, muhtemelen en iyi görüntüyü seçiyor ve yine de herhangi bir şey kaldırılmadan önce her şeyi kontrol etmenize izin veriyor.
Ben şöyle kullandım:
- App Store’dan Clever Cleaner’ı yükleyin.
- Fotoğraf kitaplığınızı taraması için erişim izni verin.
- Benzerler sekmesini açın.
- Akıllı Temizlik’i çalıştırın veya her grubu tek tek kendiniz inceleyin.
- Saklamak istediğiniz her şeyi geri alın.
- Temizliği onaylayın.
- Depolama alanını hemen geri almak istiyorsanız Fotoğraflar’da Son Silinenler’i boşaltın.
Diğer birkaç bölümü de beklediğimden daha faydalıydı:
- Heavies en büyük fotoğraf ve videoları önce gösterir.
- Video Compression büyük videoları silmeden küçültür.
- Screenshots eski ekran görüntüsü yığınlarını hızlıca temizlemeye yardımcı olur.
- Lives, Live Photos’ları normal sabit fotoğraflara dönüştürür.
- Swipe, kitaplığınız için hızlı bir sola ve sağa gözden geçirme akışı sunar.
Üçüncü taraf uygulamaları kullanmak istemiyorsanız, yine de birkaç manuel tur yapardım:
- Fotoğraflar’daki Ara özelliğini kullanarak kişi, yer, etkinlik veya nesneye göre sonucu daraltın, sonra fazla benzerleri kendiniz silin.
- Seri Çekim albümlerini kontrol edin ve en güçlü kareyi bırakın.
- Mac’te Fotoğraflar kullanıyorsanız, Akıllı Albümler manuel temizliği daha az can sıkıcı hale getirir.
- Bitirdikten sonra Son Silinenler’e bakın. Siz temizleyene kadar depolama alanı hâlâ kullanılıyor olur.
Kısacası, birebir aynı yinelenen dosyalar için Apple’ın yerleşik birleştirme aracı gayet iyi çalışıyor. Daha dağınık şeyler için, birbirine neredeyse aynı kareler, tekrar çekimler, kazara oluşan karmaşa, benzer görselleri de yakalamak için tasarlanmış bir araçla daha iyi sonuçlar aldım.
Bunu iki işe ayırırdım.
İlk olarak, gerçek kopyaları Apple Photos ile birleştirin. @mikeappsreviewer bu kısmı zaten anlattı, o yüzden tekrar etmeyeceğim. Tam kopyalar için gayet iyi çalışıyor.
İkinci olarak, Apple’ın kaçırdığı şeyleri temizleyin. Çoğu insanın alan kaybettiği yer burasıdır. Neredeyse aynı çekimler, seri çekim artıkları, WhatsApp’ta yeniden kaydedilenler, düzenlenmiş kopyalar, ekran görüntüleri. Bana göre Apple bu konuda zayıf kalıyor.
Benim görüşüm, bir şeyi silmeden önce şunları yapın:
- Arşivinizi önce en büyük videolara göre sıralayın. Videolar çoğu zaman kopyalardan daha fazla yer kaplar.
- Ekran görüntülerini ve indirilen görselleri kontrol edin. Bu klasörler çok hızlı dağılır.
- Seri çekim fotoğraf setlerini gözden geçirin. Birini tutun, kalanları çöpe atın.
- iCloud Photos açıksa, depolama alanının boşaldığını varsaymadan önce silmelerinizin eşzamanlandığından emin olun.
Daha hızlı temizlik istiyorsanız, Clever Cleaner’a bakmaya değer çünkü yalnızca tam kopyaları değil, benzer fotoğrafları da yakalıyor. Gerçek hayatta önemli olan da daha çok bu. Otomatik seçimlere körü körüne güvenmeyi sevmem, bu yüzden önce her grubu gözden geçirirdim. Bu şekilde daha güvenli.
Ayrıca, depolama alanınız doluysa, bu yardımcı olur: iPhone depolama alanınız doluyorsa, yer açmanın daha hızlı bir yolu burada
İnsanların kaçırdığı bir şey daha var. Sildikten sonra Son Silinenler’i boşaltın, yoksa alan hemen geri gelmez. Bu birçok kişinin kafasını karıştırıyor.
Bunu @mikeappsreviewer ve @ombrasilente’den biraz farklı yapardım. Arşiviniz karmakarışıksa ve eski anıları önemsiyorsanız, işe toplu birleştirme ya da toplu silmeyle başlamayın. Önce iCloud Fotoğraflar’ın tamamen eşitlendiğinden emin olun ya da hızlı bir yedek alın. Kulağa sıkıcı geliyor ama sonradan çok pişman olmayı önlüyor.
Ayrıca, iPhone’da duplicate photos birleştirme ifadesi biraz yanıltıcı. Apple tam aynı kopyaları yeterince iyi birleştiriyor, ama asıl depolama canavarları genelde benzer çekimler, ekran kayıtları, dev videolar ve düzenlenmiş kopyalar oluyor. Kopyalar sorunun sadece bir kısmı.
Bana yardımcı olan şey bunu şöyle bölmek oldu:
- Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı > Fotoğraflar kısmında depolamanızı kontrol edin
- Asıl sorunun gerçekten Fotoğraflar mı olduğunu, yoksa videoların ve uygulamaların mı daha kötü olduğunu görün
- Özçekimler, ekran görüntüleri, içe aktarılanlar ve seri çekimler gibi dağınıklık oluşturan albümleri gözden geçirin
- Ancak ondan sonra yinelenen ve benzer fotoğrafları temizleyin
İşte bu noktada Clever Cleaner her şeyi elle yapmaktan daha mantıklı geliyor, çünkü mesele sadece iPhone’da duplicate photo removal değil, benzer görselleri sıralamaya da yardımcı oluyor. Daha pratik, daha az neden hâlâ hiç yerim yok hissi.
Apple Fotoğraflar’da yinelenen ve benzer fotoğrafları bulmanın en kolay yolu hakkında sağlam bir açıklama isterseniz, onu da okumaya değer.
Küçük bir uyarı: Shared Library kullanıyorsanız veya bir Mac ile eşzamanlıyorsanız, silmeler çok hızlı şekilde kafa karıştırıcı hâle gelebilir. Tüm bir grubu silmeden önce fotoğrafın nerede bulunduğunu iki kez kontrol edin. İnsanlar en çok bu kısımda takılıyor.