SD kartım çalışmayı durdurup yeniden biçimlendirmemi istedikten sonra, yanlışlıkla içindeki önemli videoları kaybettim. Kayıtlar gerçekten çok önemli ve durumu daha da kötüleştirmeden gerçekten işe yarayan en iyi SD kart video kurtarma yöntemini veya yazılımını bulma konusunda yardıma ihtiyacım var.
SD karttan silinen video, önce ne yapardım
Bunu birkaç kez yaşadım ve ilk öğrenmek istediğim şey hep basitti. Görüntü tamamen sonsuza kadar gitti mi, yoksa hâlâ bir ihtimal var mı. Çoğu zaman, hâlâ bir ihtimal vardır.
Bir video SD karttan silindiğinde, kamera genelde veriyi hemen temizlemez. Alanı boş olarak işaretler ve yeni görüntülerin oraya yazılmasını bekler. Eğer henüz üzerine yeni bir şey yazılmadıysa, kurtarma çoğu zaman mümkündür.
İlk hareket, karta dokunmayı bırakın
Bu kısım her şeyden daha önemli.
SD kartı hemen kullanmayı bırakın. Daha fazla video çekmeyin. Fotoğraf çekmeyin. Kameranız ya da Windows bunu yapmanızı söylese bile format atmayın. Karta yapılan her yazma işlemi şansınızı azaltır, çünkü silinen dosyanın bazı bölümleri yenileriyle değiştirilir.
Bir keresinde bunu görmezden geldim ve kartı test etmeye devam ettim. Kötü fikirdi. Bir klip yarım yamalak geri geldi, diğeri ise tamamen mahvolmuştu.
Kart bilgisayarınızda hâlâ görünüyorsa
Bilgisayarınız kartı hâlâ algılıyorsa, Windows onu RAW olarak etiketlese ya da biçimlendirme uyarısı verse bile, ben Disk Drill ile başlardım.
Bunu önce seçmemin nedeni Gelişmiş Kamera Kurtarma modudur. Normal dosya kurtarma araçları düz dosyalarda iyi iş çıkarır, ama kamera görüntüleri dağınıktır. Birçok kameranın video verisini kartın farklı yerlerine parça parça yazdığını gördüm. Bunu aksiyon kameralarında, dronelarda ve araç kameralarında birden fazla kez yaşadım. Dosya adını kurtarırsınız, evet, ama sonra video açılmaz ya da 11 saniye oynayıp kapanır.
Gelişmiş Kamera Kurtarma, bu parçaları tekrar birleştirip oynatılabilir bir dosya hâline getirmek için tasarlanmıştır. Gördüğüm kadarıyla bu özellikle GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360 ve benzeri cihazlarda daha çok önem taşıyor.
İzleyeceğim adımlar
- Resmî siteye gidin ve Windows veya macOS için Disk Drill’i indirin.
- Kurun ve açın.
- SD kartı bir kart okuyucu ile takın. Mümkünse kameranın üzerinden bağlamaktan kaçınırdım.
- Disk Drill içinde sürücü listesinden SD kartı bulun.
- ‘Kayıp verileri ara’ seçeneğine tıklayın.
- Bir yöntem sorduğunda Gelişmiş Kamera Kurtarma’yı seçin.
- Taramanın çalışmasına izin verin. Küçük kartlar hızlı biter. Daha büyük ya da sorunlu olanlar zaman alır. Bir saati geçen taramalarım oldu.
- Tarama devam ederken sonuçlara göz atmak isterseniz sağ üstteki ‘Bulunan öğeleri incele’ seçeneğine tıklayın.
- Dosya türü, boyut veya tarihe göre daraltmak için filtreleri kullanın.
- Videoları kurtarmadan önce önizleyin. Bu adım zaman kaybını ve boşa umutlanmayı önler.
- İstediğiniz klipleri seçin ve ‘Kurtar’ seçeneğine tıklayın.
- Bunları başka bir yere kaydedin, dahili sürücünüze ya da başka bir harici diske.
- Bunları aynı SD karta geri yüklemeyin.
Bu son kısım insanları sıkça yanıltır. Kurtarılan dosyaları aynı karta kaydederseniz, henüz çıkarmadığınız diğer görüntülerin üzerine yazma riski oluşur.
Taramadan sonra
Kurtarma tamamlandıktan sonra dosyalarınız Windows’ta Dosya Gezgini’nde veya macOS’ta Finder’da görünmelidir.
Sınırlamalarla ilgili küçük bir not. Disk Drill Windows’ta 100 MB’a kadar ücretsiz geri yükleme yapar. Mac’te ise önce tarayıp önizleme yapabilirsiniz, ardından lisans için ödeme yapmanın mantıklı olup olmadığına karar verirsiniz.
Görüntü gerçekten çok önemliyse bir ekstra adım
Eğer görüntü önemliyse, iş dosyasıysa, hukuki bir şeyse, ya da yeniden çekemeyeceğiniz bir aile videosuysa, kurtarmayı denemeden önce SD kartın tam bayt bayt bir imajını alırdım.
Bu size kartın birebir bir kopyasını verir, böylece kurtarma denemelerini orijinal yerine kopya üzerinde yaparsınız. Daha az risk. Hata için daha fazla alan. Kurtarma işini gerçekten yapan kişiler genelde buna bir sebeple buradan başlar.
Hangi durumlarda yazılımı atlayıp doğrudan kurtarma hizmetine giderdim
Bunlardan herhangi biri oluyorsa, ben kendim kurcalamaya devam etmezdim.
- SD kart çatlamış, eğilmiş veya su hasarı almışsa.
- Bilgisayar kartı hiç algılamıyorsa.
- Kart tarama sırasında sürekli bağlantıyı kesiyorsa.
- Kart takıldıktan sonra hızla ısınıyorsa.
- Kamera medya veya donanım hataları bildiriyorsa.
- Görüntünün ciddi kişisel, hukuki veya ticari değeri varsa.
Benim için sınır bu. Kart fiziksel olarak kötü görünüyorsa ya da dosyalar riske atılamayacak kadar önemliyse, laboratuvar daha güvenli seçenektir.
Kısa versiyonum
Kart Disk Drill içinde hâlâ görünüyorsa ve fiziksel olarak hasarlı görünmüyorsa, önce yazılımla kurtarmayı denemeye değer. En büyük etken hızdır. Kartı kullanmayı bırakın, kurtarmaya kısa sürede başlayın, şansınız daha yüksek olur.
Kart yeniden biçimlendirme istediyse, bunu yok sayın. Üzerine hiçbir şey yazmayın. Test yok, yeniden deneme yok, yeni kayıt yok.
Bir konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim: kart okuyucu kullanın ve bilgisayardan tarayın. Ancak önce tek bir kurtarma moduyla başlamaya biraz katılmıyorum. Arızalanan bir SD kartta benim ilk adımım kartın klonunu almak, sonra klonu taramaktır. Kart tarama sırasında bağlantıyı keserse zaman kaybedersiniz ve karta daha fazla yük bindirirsiniz.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- SD kartın Windows’ta Disk Yönetimi’nde veya Mac’te Disk İzlencesi’nde bir boyut gösterip göstermediğini kontrol edin.
- Görünüyorsa, önce kartın bir imajını oluşturun.
- Kurtarma yazılımıyla orijinal kartı değil, imajı tarayın.
- Dosyaları farklı bir sürücüye kurtarın.
Yazılım olarak Disk Drill, özellikle bulunan videoları iyi önizlediği ve hasarlı dosya sistemlerini birçok ucuz araçtan daha iyi işlediği için SD karttan video kurtarma için sağlam bir seçimdir. Disk Drill klipleri buluyor ama oynatmıyorsa, kurtarmadan sonra VLC’yi deneyin. Bazen dosya sağlamdır ve sorun varsayılan oynatıcıdadır.
Kart 0 bayt gösteriyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya ısınıyorsa durun. Bu, donanım arızasına işaret eder. Yazılım bunu düzeltmez.
Ayrıca, SD karttan silinen videoları kurtarmak için kısa bir rehber:
bu hızlı SD kart video kurtarma ipucunu izleyin
Bir şey daha: önce biçimlendirip sonra kurtarmanın hala işe yaramasını ummayın. İnsanlar bunu sürekli yapıyor ve durumu daha da kötüleştiriyor.
Kart biçimlendirme istemişse, @mikeappsreviewer ve @sternenwanderer’ın söylediklerine bir şey eklerdim: saatlerinizi tarama yaparak harcamadan önce sorunun dosya sisteminde mi yoksa kart denetleyicisinde mi olduğunu kontrol edin.
Birçok kişi doğrudan kurtarma yazılımına atlıyor, ancak SD kart kötü temas veya ölmekte olan bir okuyucu yüzünden sorun çıkarıyorsa, durumu hızla daha da kötüleştirebilirsiniz. Önce farklı bir USB kart okuyucu ve farklı bir bilgisayar deneyin. Cidden, ucuz okuyucular sürekli bozulur ve sağlıklı bir kartı ölü gibi gösterebilir.
Kart bağlanıyor ama yanlış kapasite gösteriyorsa, 0 bayt görünüyorsa veya sürekli kayboluyorsa, orada durun. Bu artık gerçekten hangi yazılım daha iyi meselesi değil.
Eğer gerçekten görünür ve stabil kalıyorsa, Disk Drill SD karttan video kurtarma için meşru bir seçenektir. Onu en çok, medya dosyaları ve önizlemelerde genelde iyi iş çıkardığı için seviyorum; bu da bozuk gibi görünen bir sürü klibi ayıklarken önemlidir. Her vakanın önce devasa bir kurtarma iş akışına ihtiyaç duyduğu fikrine tamamen katılmıyorum. Kart stabilse ve videolar hayatınızda bir kez yaşanacak kadar kritik değilse, doğrudan salt okunur bir tarama genelde yeterlidir. İnsanlar bazen bu işleri gereğinden fazla karmaşık hale getiriyor, dürüst olmak gerekirse.
Yeterince vurgulanmamış birkaç ek ipucu:
- Sadece .mp4 veya .mov değil, yan dosyaları da arayın
- Klasör adları mahvolmuşsa dosya imzasına göre kurtarın
- Kurtarılan kliplerin bozuk olduğunu varsaymadan önce VLC’de test edin
- Her şeyi bilgisayarınıza kaydedin, asla tekrar SD karta değil
Videolar bir araç kamerası, drone veya GoPro’dan geldiyse, parçalanmış dosyalar ve garip adlandırmalar bekleyin. Bu normaldir.
Ayrıca, SD kart video kurtarma konusunda daha fazla bakış açısı istiyorsanız bu başlık oldukça alakalı:
bir SD karttan ev videolarını kurtarma için en iyi şans
Kartı zaten yeniden biçimlendirdiyseniz, henüz panik yapmayın. Hızlı biçimlendirme kötüdür ama her zaman oyunun sonu değildir. Tam biçimlendirme ise ihtimallerin çok ama çok daha kötüleştiği yerdir.