Bazı Belgeleri Kaybettim, Sabit Diskten Silinen Dosyaları Nasıl Geri Yüklerim?

Yanlışlıkla sabit diskimden bazı önemli iş ve kişisel belgeleri sildim ve bunu ancak daha sonra fark ettim. Bu dosyalara gerçekten geri ihtiyacım var ve güncel bir yedeğim yok, bu yüzden durumu daha da kötüleştirmeden sabit diskten silinen dosyaları geri yüklemenin en iyi yolunu bulmaya çalışıyorum.

Böyle dosyaları kaybetmek berbat bir şey. Bunu bir kez bir müşteri diskiyle yaşadım ve insanların durumu daha da kötüleştirdiği kısım genelde ilk on dakikada oluyor. O yüzden ilk yapmanız gereken, diski şimdi kullanmayı bırakmak.

Üzerine başka hiçbir şey yazmayın. Bir dosya silindiğinde, sürücü genelde onu anında silmez. Sistem o alanı kullanılabilir olarak işaretler, sonra yeni verinin oraya yazılmasını bekler. Diski kullanmaya devam ederseniz, geri almak istediğiniz şeylerin üzerine yazılma ihtimalini artırırsınız. Bu yüzden kurulum yok, dosya taşıma yok, ekran görüntüsü kaydetme yok, Windows aynı diskten çalışıyorsa rastgele internette gezinmek de yok.

Kayıp dosyalar ikincil bir sürücüde veya harici bir diskte ise, durumunuz daha iyi. Onu çıkarın ve kurtarma denemesi için başka bir bilgisayara bağlayın. Kayıp veriler ana işletim sistemi sürücünüzde ise, bir USB bellekten önyükleme yapın veya başka bir makine kullanın. Amaç basit: daha az yazma işlemi.

Benim bir sonraki yapacağım şey, Disk Drill uygulamasını hasarlı olana değil, farklı bir sürücüye kurmak olurdu. İnsanlar bunu sürekli atlıyor, sonra da neden kurtarmanın daha kötü hale geldiğini merak ediyor. Burada sevdiğim özelliklerden biri, kurtarma işlemiyle uğraşmadan önce diskin tam bayt bayt bir görüntüsünü oluşturma seçeneği olması. Dosyalar önemliyse ben bir kopya üzerinden çalışmayı tercih ederim. Ayrıca geri yüklemeden önce dosya önizlemeleri gösteriyor; bu da sonuçların kullanılabilir olup olmadığını kontrol edebildiğiniz için zaman kazandırıyor. Ücretsiz sürüm tarama ve önizleme yapmanıza izin veriyor, sonra kurtarmaya para vermeye değip değmeyeceğine karar veriyorsunuz.

Burada birkaç şey önemli:

1. Sabit diskler genelde SSD'lere göre size daha iyi bir şans verir. Yine de ağır davranmayın. Bazı yeni HDD'ler de TRIM destekliyor, bu yüzden beklemek akıllıca değil.
  2. Tıklama, sürtünme veya tekrar tekrar dönmeye başlama sesleri duyuyorsanız, durun. Sistemi kapatın ve bir kurtarma laboratuvarına gönderin. Yazılım, donanım arızasını düzeltmez.
  3. Tek bir düzgün derin tarama çalıştırın. Aynı taramayı tekrar tekrar yapmak pek yardımcı olmaz ve sürücüye daha fazla yük bindirir.

Eğer Disk Drill işi halletmezse, ondan sonra başka araçları denerdim. Recuva daha hafif durumlar için daha basit ve hızlıdır. DiskGenius, işin içinde bölüm veya dosya sistemi hasarı da varsa daha çok yardımcı olur. Data Rescue, Mac kullanıyorsanız bakmaya değer. Kolay tarama ile iyi kurtarma derinliği karışımında en iyi sonucu Disk Drill ile aldım, ama diğerleri de gayet iyi yedek seçeneklerdir.

Hızlı hareket edin. Sürücüyü boşta tutun. Kurtarmayı aynı diske değil, farklı bir diske yapın. Bu üç şey insanların düşündüğünden daha önemli. Dosya kaybedince yazım hataları ve panik olur, biliyorum. Yine de sürücü sağlamsa, şansınız fena değil.

@mikeappsreviewer’ın söylediklerine bir şey eklerdim. Kurtarmayı çalıştırmadan önce önce kolay yerlere bakın.

Geri Dönüşüm Kutusu’na bakın. OneDrive, Google Drive, Dropbox sürüm geçmişini kontrol edin. Office uygulamaları bazen otomatik kaydedilmiş geçici kopyaları tutar. Word’de ASD dosyalarına bakın. Excel’de kaydedilmemiş çalışma kitabı kurtarmasına bakın. Windows’ta Dosya Geçmişi veya Önceki Sürümler bazen sizi büyük bir dertten kurtarır. Mac’te ilk durak Time Machine’dir.

Bunların hiçbiri işe yaramazsa Disk Drill kullanın. Her seferinde önce derin tarama yapma fikrine katılmıyorum. Sağlıklı bir sürücüde hızlı tarama daha hızlıdır ve çoğu zaman yakın zamanda silinen belgeleri orijinal adları ve klasörleri bozulmadan bulur. Derin tarama, dosya sistemi dağınıksa veya hızlı tarama bir şeyleri kaçırırsa içindir.

Büyük kural, kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye geri yükleyin. Aynı sabit diske değil. Belgeleriniz iş için önemliyse, önce en önemli birkaç tanesini kurtarır, açıldıklarını kontrol eder, sonra devam ederdim. 200 GB veriyi körlemesine topluca geri yüklemeyin. Açıkçası zaman kaybı.

Kalıcı olarak silinen dosyaları kurtarmaya yönelik basit bir rehber için, bu kısa video temel bilgileri sade bir dille açıklamaya yardımcı oluyor:
sabit diskinizden silinen dosyaları kurtarmak için kolay adımlar

Dosyalar haftalar önce bir SSD’den silindiyse, ihtimal çok düşer. Eğer HDD ise, şans genelde daha iyidir.

@mikeappsreviewer ve @ombrasilente’in yanıtlarında yeterince vurgulanmadığını düşündüğüm bir nokta, dosyaların gerçekten silinip silinmediğini yoksa uygulama tarafından sadece taşınıp taşınmadığını, yeniden adlandırılıp adlandırılmadığını ya da filtrelenip filtrelenmediğini kontrol etmek. Kulağa aptalca geliyor ama bu sürekli oluyor. Windows araması bazı şeyleri kaçırabilir ve Office’in son dosyalar listeleri her zaman güvenilir değildir.

Ağır bir şeye girişmeden önce şunu deneyin:

• .docx, .xlsx, .pdf gibi dosya uzantılarına göre arama yapın
  • klasörleri değiştirilme tarihine göre sıralayın
  • gizli dosyaları kontrol edin
  • uygulamanın “son kullanılanlar” listesine bakın ve dosya konumunu oradan açın
  • harici bir sürücüyse, sürücü harfinin değişip kısayolları karıştırmadığından emin olun

Dosyalar gerçekten gitmediyse doğrudan derin bir kurtarma moduna geçme konusunda biraz farklı düşünüyorum. Bazen insanlar ilk silmenin yaptığından daha fazla kaos yaratıyor.

Eğer gerçekten silindilerse, o zaman evet, Disk Drill sağlam bir seçimdir; özellikle de kurtarılabilir dosyaları önizlemenize izin verdiği ve genelde belge kurtarmayı oldukça basit hale getirdiği için. Tek bir dev panik oturumunda tüm sürücünüzü değil, önce yeri doldurulamaz belgeleri kurtarmaya odaklanırdım.

Ayrıca, belgeler iş için çok önemliyse, şirket e-postanızda veya Slack/Teams’te ekli kopyalar olup olmadığını kontrol edin. İnsanların dosyaları herhangi bir tarayıcıdan daha hızlı bu şekilde “kurtardığını” gördüm.

Harici sabit disk veri kurtarma başarı hikayesi ve ipuçları hakkındaki bu gönderiye de göz atmaya değer. Bazen gerçek bir vakayı görmek genel tavsiyelerden daha faydalı olur.

Ve evet, sürücü garip davranmaya başlarsa onunla uğraşmayı bırakın. O kısım gerçekten pazarlık konusu değil.

@ombrasilente, @mike34 ve @mikeappsreviewer’ın ele aldıklarına ekleyeceğim bir nokta: silme işleminin seçmeli senkronizasyon açık olan senkronize bir klasörde gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edin. Dosyaların yerelde silinmiş gibi görünüp hâlâ bulut çöp kutusunda durduğunu ya da tersine senkronizasyonun silmeyi her yere yaydığını gördüm. Bu, kurtarma planını ciddi şekilde değiştirir.

Ayrıca yazılımla kurtarmanın her zaman bir sonraki adım olduğu fikrine de biraz katılmıyorum. Silinen dosyalar sistem sürücünüzdeyse ve o zamandan beri bilgisayar normal şekilde kullanıldıysa, bazen daha akıllıca olan bilgisayarı kapatıp önce diskin bir klonunu çıkarmak, ardından klon üzerinde çalışmaktır. Özellikle belgeler gerçekten kritikse.

Kurtarma yazılımı olarak Disk Drill makul bir seçim çünkü sonuçları dosya türüne göre sıralamak ve geri yüklemeden önce belgeleri önizlemek basittir.

Disk Drill’in artıları

• kullanımı kolay
  • önizleme desteği faydalı
  • görselleri, belgeleri, arşivleri iyi tarayabilir
  • komut satırı araçları istemeyen kişiler için iyi

Disk Drill’in eksileri

• ücretsiz kullanım platforma bağlı olarak sınırlıdır
  • derin taramalar çok sayıda dağınık, yinelenen sonuç döndürebilir
  • daha ağır hasarlardan sonra dosya adları/klasör yapısı her zaman korunmaz

Bir başka açı daha: Belgeler daha önce yazdırıldıysa, e-postayla gönderildiyse, PDF olarak dışa aktarıldıysa veya Teams/Slack’e eklendiyse, o ekosistemlerde de arama yapın. Bazen “kurtarma” aslında yeniden oluşturmadır ve bu, ham dosyaları bir diskten çıkarmaktan daha hızlıdır.

Sürücü fiziksel olarak iyiyse, yine de önce hedefe yönelik bir kurtarma denerdim, devasa bir tüm dosyalar geri yüklemesi değil.